Kancelária a škola

Jarné upratovanie kancelárskych zariadení

Jar je typické obdobie pre upratovanie a nemyslíme tým, iba umývanie okien, čistenie okolia a luxovanie bytu. Aj kancelárske  a iné zariadenia, ktoré používame celoročne k práci si zaslúžia očistu. Či už ide o tlačiarne, monitory, počítače, vždy je čo čistiť. Ako na to? Kým na umývanie okien si vystačíte s okenou a handrou, zariadenia si zaslúžia trochu inú starostlivosť. Akú? Mierne špeciálnu, alebo skôr s použitím tým správnych čistiacich produktov.

LCD,  LED, plazmy, TV  a displeje notebookov

Na čistenie monitoru a displeja notebooku, ako aj TV existuje množstvo čistiacich produktov. Ide o roztoky v rozprašovačoch a handričky z vhodných vlákien alebo rovno vlhčené trhacie čistiace obrúsky. Takýmto setom dokážete pekne vyčistiť šmuhy a otlačky. Obzvlášť, ak používate pri práci dotykový displej. Ten je lapač otlačkov.

Pri čistení LCD, LED, plazmovej obrazovky, displeja alebo CRT monitora je dôležité dodržať aspoň základné pravidlá:

- netlačte silno na obrazovku, displej monitora alebo TV (môžete poškodiť zobrazovanie pixlov)
- nevyužívajte príliš veľa roztoku (pozor! roztok striekajte na handru nie priamo na monitor, nie je vodotesný)
- nepoužívajte agresívne roztoky a čističe (môžete zničiť antireflexivnú vrstvu)
- vyhnite sa utierkam z hrubšieho vlákna (môžu spôsobiť mikroškrabance)
- klasické čistiace prostriedky, ktoré sú vhodné pre staršie CRT monitory, nie sú vhodné aj pre LCD a LED monitory 
 (CRT monitory majú sklo, ktoré znesie viac a čistí sa ako bežné sklo)

Náš tip

Na čistenie LCD, LED monitorov alebo notebookov je dobrým pomocníkom antistatická pena s baktericídnym účinkom. Pena nesteká pri nanesení a viaže na seba nečistoty. Výhodou je dlhotrvajúci antistatický účinok.

Plastové povrchy

Keď už máte vyčistenú obrazovku, môžete sa vrhnúť do čistenia rámu monitora, stojanu alebo plastových častí notebooku. To isté platí aj o tlačiarňach, ktoré majú telo z plastu. Na čistenie plastových častí sú vhodné vlhčené obrúsky, utierky z mikrovlákna  (jemnejšie vlákno, ktoré nepoškriabe povrch plastu). Najviac náchylný na poškriabanie je vysokolesklý plast. 

Pri plastovom povrchu by ste sa mali vyhnúť:

- agresívnym chemickým roztokom, čistiacim prostriedkom s obsahom alkoholu
- utierkam s hrubším vláknom

Náš tip

Balenie 100 ks čistiacich obrúskov vhodných na plastové povrchy s výbornou rozpustnosťou nečistôt a výbornými absorpčnými vlastnosťami. 

Povrch zo skla

Sklenený povrch sa čistí ľahko a vhodnosť rôznych čistiacich produktov je širšia. Dobré je používať antistatické čistiace prostriedky a utierky s antistatickým účinkom.

Náš tip

Efektívna sada čistiaceho roztoku v rozprašovači spolu s utierkami, na čistenie sklených povrchov s vysokým účinkom odstraňovania nečistôt v podobe prachu, otlačkov a mastnôt. Pôsobí aj antistaticky. 

Mobily a tablety

Na trhu nájdete množstvo čistiacich produktov pre mobily a tablety. Zväčša ide o jemné vlhčené čistiace utierky. 

Náš tip

Praktická pomôcka pre čistenie mobilov a tabletov obsahuje v rozprašovač s roztokom a vankúšik z mikrovlákna, všetko v jednom. Výhodou sú malé rozmery, možnosť dopĺňania roztoku a ľahká výmena vankúšika alebo vypranie po znečistení, pre opätovné používanie.

Niečo špeciálne

Pre vyčistenie klávesnice nie je vhodné používať roztok. Oveľa lepším pomocníkom vám budú čistiace obrúsky s dezinfekciou alebo stlačený vzduch v spreji, ktorý dokáže vyfúknuť nečistoty aj z menej prístupných miest.

Náš tip

Elastická čistiaca hmota vhodná na čistenie klávesníc a ťažko prístupných miest. Jednoduchá aplikácia a výborná účinnosť spolu s baktericídnym účinkom robia tento produkt favoritom pri čistení klávesníc, kalkulačiek a zariadení, kam sa nedokážete dostať utierkou.

Doslova univerzálne čistiace produkty

Sú produkty, ktoré majú širší záber použitia. Tie radíme medzi univerzálne. Výhodou je, že ich môžeme použiť na čistenie viacerých produktov. 

Náš tip

Výborná antistatická pena so širším záberom použitia. Vhodná je skoro pre všetky kancelárske zariadenia výpočtovej techniky, dokonca aj na nábytok. Nestekajúca pena sa ľahko aplikuje a má výbornú účinnosť odstraňovania prachu a nečistôt. Nie je vhodná na čistenie LCD a plazmových TV.

Čo všetko treba čistiť

Ak sa chcete cítiť v svojom pracovnom priestore dobre, čistenie kancelárskych zariadení v kancelárií alebo v domácnosti, by ste mali raz za čas absolvovať. Možno aj s nástupom jari. Prach, otlačky a rôzne nečistoty, nie sú práve tou najlepšou vizitkou užívateľa. Nielen monitor, PC alebo notebook, ale aj pripojené zariadenia, ako sú tlačiarne, reproduktory, klávesnice a myšky potrebujú občas vyčistiť. 
Zväčša ide o plastový povrch a ponuka vhodných čistiacich produktov je bohatá. Hoci si to neuvedomujeme najviac baktérií prenášame práve na výpočtovú techniku. Kým niekedy boli najväčšou hrozbou kľučky na dverách, dnes sú to mobily, klávesnice a myšky, na ktoré siahame rukami niekoľkokrát denne. 

Tip pre vás! Upozornenie

Pred každým čistením je potrebné dodržať jednu dôležitú zásadu. Vypnúť zariadenie zo siete. Či už ide o monitor, TV, notebook alebo tlačiareň. Zariadenie by nemalo byť nahriate, teplé, preto je lepšie pár minút po vypnutí počkať. Pred čistením môžete hrubší prach a nečistoty odstrániť jemným štetcom alebo jemnou suchou utierkou. Po nanesení roztoku sa môžu nečistoty zmiešať a pri čistení poškriabať povrch. Určite sa vyhnite chemickým a agresívnejším roztokom.

Možno si poviete, toľko rečí okolo toho. Stačí vziať okenu alebo nejaký saponát a je to. Odvážlivci dokážu siahnuť aj po technickom benzíne. Často si však narobia viac škody, ako osohu. Okena nie je vhodná na všetko a ušetriť pár eur, niekedy znamená škodu niekoľko desiatok eur. Pri používaní nesprávnych čistiacich prostriedkov môžete zariadenie poškodiť tak, že si bude vyžadovať opravu. Môžete ho vizuálne poškodiť. Bude síce funkčné, ale doškriabaný povrch alebo fľaky od agresívnej tekutiny mu nepridajú na kráse. Najhoršie, čo sa však môže stať je, že zariadenie poškodíte spôsobom, keď už oprava nebude možná. Pár ušetrených eur sa vám zrazu zmení na sumu za nový monitor alebo iné zariadenie.