Kancelária a škola

Značky a výrobcovia

Na trhu dnes máme veľké množstvo tlačiarní a nie každý výrobca Vám musí byť známy. Medzi najznámejších výrobcov s dlhoročnou tradíciou výroby tlačiarenských zariadení pre firmy aj domácich užívateľov patria spoločnosti:

Hewlett-Packard

Spoločnosť, ktorú určite poznáte po skratkou HP je jednou z najväčších výrobcov tlačiarni, skenerov, osobných počítačov, notebookov, tabletov, monitorov, serverov a doplnkových produktov. Zameriava sa na domácnosti aj firmy. V segmente tlačiarní zastáva už dlhé roky popredné miesto na trhu. Jej najnovšie tlačiarne sú ošetrené aj softvérovou bezpečnosťou pri zapojení v sieti v rámci firmy. Tento bezpečnostný prvok HP Sure Start v tlačiarňach je vysoko ocenený práve vo firmách, kde sa sieťou zdieľajú citlivé dáta a dokumenty. Ochrana rozpozná útok do biosu a automaticky ho obnoví po útoku malwerom. Pri opakovanom útoku sa tlačiareň vypne a upozorní tým užívateľa na  bezpečnostné riziko. Okrem výborných parametrov tlačiarní HP si výrobca dáva záležať aj na dizajne. Preto si už dnes môžete do domácnosti zakúpiť vzhľadovo príjemnú tlačiareň. Najobľúbenejším typom tlačiarní u užívateľov je rada laserových tlačiarní HP LaserJet. V súčasnosti boduje na trhu aj svojou novou modelovou radou PageWide.

Canon

Ani výrobca Canon nie je na trhu s tlačiarňami neznámy. Spoločnosť fungujúca na princípe filozofie Kyosei, ktorá znamená žiť a pracovať spoločne pre spoločné blaho. Do portfólia tohto kvalitného výrobcu patria okrem tlačiarni, skenerov aj kvalitné fotoaparáty, objektívy a videokamery. Určite ste sa stretli s výbornými fotoaparátmi triedy EOS. Na trhu s tlačiarňami zabodoval výrobca modelmi z rady fotografických tlačiarni Pixma, ktoré sa stali hitom medzi spotrebiteľmi.

Epson

Japonská spoločnosť Epson bola založená v roku 1942, ako malý výrobca hodiniek. Jeho cesta k tlačiarňam, skenerom, projektorom bola lemovaná množstvom nových nápadov. Spoločnosť ponúka firmám komplexné riešenia, čo sa týka tlačiarní. Užívateľom do domácnosti zase prináša radu multifunkčných tlačiarní kompaktných rozmerov. Najznámejšou radou tohto výrobcu v segmente tlačiarni je modelová rada WorkForce a obľúbená rada pre domácnosti Epson Stylus. Novinkou posledných modelov atramentových tlačiarní je integrovaný systém zásobníkov s veľkou kapacitou a rýchlym dopĺňaním atramentu.

Brother

Táto spoločnosť je už dinosaurom medzi spoločnosťami. Jej základy boli položené viac  ako pred 100 rokmi, keď sa firma zaoberala opravou šijacích strojov. Od opráv prešla k výrobe a v roku 1928 bola zahájená výroba už pod názvom Brother. Od šijacích strojov prešla spoločnosť k výrobe písacích strojov a následne ku kancelárskej technike a prvej ihličkovej tlačiarni. Už v roku 1987 priniesla spoločnosť Brother na trh svoju  prvá laserovú tlačiareň. Dnes sa logo tejto spoločnosti objavuje nielen na tlačiarňach ale aj faxoch,  skeneroch, tlačiarňach štítkov a mobilných tlačiarňach. Veľmi známe sú profesionálne tlačiarne tejto spoločnosti, ktoré majú uplatnenie vo veľkých firmách. Novinkou je ich modelová rada multifunkčných tlačiarní z inovatívnej rady InkBenefit Plus, pre veľkoobjemový tisk s rýchlym systémom plnenia do  atramentových zásobníkov.

Konica Minolta

Spoločnosť Konica Minolta bola jednou z najstarších výrobcov fotoaparátu v Japonsku. Bohužiaľ pred pár rokmi výrobu fotoaparátov ukončila, no jej hlavným výrobným programom naďalej ostáva kancelárska technika. Je jednou z popredných spoločností na trhu, čo sa týka poskytovania produktov, služieb a riešení v oblasti spracovania a tlače dokumentov. Firmám ponúka nielen kancelárske zariadenia, ale aj komplexné softvérové riešenia. Veľmi obľúbenou modelovou radou pre malé firmy a domácnosti bola rada tlačiarní magicolor, ktorú v súčasnosti nahrádzajú nové modely bizhub.

Xerox

Americká spoločnosť Xerox sa stala známou  vďaka  výrobe fotografického papiera a zásluhou nej spoznal svet kopírovanie dokumentov. Vynález, ktorý uľahčil prácu s prepisovaním rôznych listín. Práve vývoj v oblasti xerografie tejto spoločnosti priniesol názov obchodnej značky Xerox, ktorú si spoločnosť dala zaregistrovať už v roku 1948. V roku 1950 vznikol prvý kopírovací stroj tejto spoločnosti, ktorý dokázal urobiť 1 kópiu za 3 minúty. Hoci je tento údaj v porovnaní s 35 stranami za minútu, ktoré dokážu priemerne dnešné tlačiarne Xeroxu vytlačiť určite na pousmiatie, tam začala úspešná cesta Xeroxu. Táto spoločnosť mala dokonca jeden z prvých osobných počítačov Xerox Alto, za ktorým stáli dvaja zo zamestnancov spoločnosti vtedy nesúcej názov Xerox Parc. Spoločnosť sa v tom čase však nechcela odkloniť od svojho výrobného zamerania a neverila v masový predaj osobných počítačov. Neskôr práve z grafického prostredia počítača Xerox Alto odkopíroval niektoré prvky Steve Jobs, ktoré integroval do svojho počítača Apple Lisa. Spoločnosť Xerox išla ďalej svojou cestou výrobcu kancelárskych produktov. Dnes má na trhu kvalitné tlačiarne, skenery, multifunkčné zariadenia a spotrebný materiál pre tlač.

OKI

Japonská spoločnosť nesie názov podľa svojho zakladateľa Kibataro Oki, ktorý v roku 1881 založil najprv spoločnosť pod názvom Meikosha Ltd. a neskôr ju premenoval na OKI Electric. Táto spoločnosť si prešla výrobou  telefónov, počítačov až k prvej ihličkovej tlačiarni. Stála za používaním revolučnej technológie LED v tlačiarňach. Dnes používa väčšina tlačiarní, multifunkčných zariadení a faxov OKI vylepšenú viac úrovňovú digitálnu LED technológiu.

Iné značky

To je iba pár známych značiek, ktoré majú svoje dlhoročné miesto na trhu s kancelárskymi zariadeniami, ako sú tlačiarne, multifunkčné zariadenia, skenery, faxy a spotrebný materiál k týmto zariadeniam. Okrem týchto výrobcov sa na trhu stretnete aj s výbornými tlačiarňami výrobcu Lexmark, Kyocera, Ricoh, Oliveti, Fujitsu. Nesmieme zabudnúť ani na softvérové riešenia v rámci tohto odvetia a výrobcov náplní a tonerov, ako sú spoločnosti IBM, Philips, Sharp.

Značný podiel na trhu zastupujú aj elektrotechnické spoločnosti, ktoré okrem, audio a video techniky, mobilných zariadení, počítačov, televízorov a domácich spotrebičov ponúkajú aj tlačiarne a multifunkčné zariadenia. Sú to výrobcovia Dell, Samsung, Panasonic a Toshiba.