Kancelária a škola

PrinCube

Originálna mini tlačiareň

Projekty, ktoré uzrú svetlo sveta vďaka crowdfundingovej kampani Indiegogo sú často odvážnymi, originálnymi kúskami. Niektoré veľmi rýchlo zaniknú, ale sú také, ktorých šance dostať sa okrem jednej série predobjednávok aj na predajný trh sú veľké. Nás zaujímajú hlavne nové technológie a produkty z odvetia tlače a všetko s tým spojené. Rôznych tlačiarní, či už klasických, prenosných alebo 3D zariadení nájdete na Indiegogo viac, než dosť. Z tých úspešnejších projektov sme vybrali veľmi zaujímavú mini tlačiareň, ktorá pripomína bežnú kancelársku pečiatku. Tento projekt s názvom zariadenia PrinCube je počinom startupu TheGodThing. V rámci kampane sa podarilo vyzbierať 4 353 585  Eur (aktuálna suma na Indiegogo) a tlačiareň si predobjednalo približne 29 886 záujemcov. Najnovšie informácie uvádzajú, že produkt je už v štádiu výroby a prvé kusy putujú k zákazníkom.

Tlačiareň alebo pečiatka

Dizajn a veľkosť vreckovej tlačiarne PrinCube silno pripomína modernú kancelársku pečiatku. S rozmermi 72 x 51 x 68 mm ju môžeme označiť za najmenšiu funkčnú tlačiareň. V útrobách mini zariadenia sa nachádza vstavaná 900 mAh batéria. Jej vydrž sa pohybuje okolo 6 hodín tlače. V pohotovostnom režime by mala tlačiarnička vydržať skoro celý rok. Nabitie batérie (z úplného vybitia na 100 %) trvá približne 2 hodiny. Dizajn je minimalistický s jediným tlačidlom na hornej strane. Tlačiareň je vyrobená z pevného plastu v kombinácii lesklej bielej, ktorá pokrýva skoro celé telo malého zariadenia a prednej časti z transparentného plastu. Tá sa pohodlne otvára pre vloženie 1 x farebná atramentová kazeta. V zadnej časti sa nachádza port USB - typ C pre zapojenie kábla. Celé zariadenie má hmotnosť iba 110 gramov.

 

foto zdroj: Indiegogo.com

Podpora tlače nielen na papier

Tlačiareň PrinCube dokáže tlačiť v rozlíšení 1 200 Dpi. Pre tlač sa používa jedna farebná kazeta typu Tri-color. PrinCube podporuje štandardnú atramentovú náplň  na báze farbiva (Dye-based Ink) alebo permanentný atrament na báze gélu (Gel-based Ink). Ten je vode-odolný, tlač má dlhú životnosť a tlačiť môžete aj na špeciálne povrchy, ako sú sklo, kov plast, drevo, dokonca aj na ľudskú pokožku. Istým spôsobom to môže byť náhrada za tetovanie. Materiál na ktorý sa tlačí nemusí byť rovný. Využiť sa dá tlačiareň na tlač rôznych reklamných alebo darčekových predmetov. Vyťaženosť na jednu náplň je objem tlače porovnateľný s približne 415-timi plnými stranami formátu A4.

Tlač štandardným atramentom na umývateľných predmetov vydrží, pokiaľ sa neumyje alebo nenamočí do vody. Preto sa na také predmety odporúča tlač permanentným atramentom, ktorý používa eko-solventnú gélovú farbu. Na lepšiu fixáciu tlače je možné použiť aj vhodný transparentný lak.

Maximálna výška tlače je 14,29 mm (0,5625“). Na jeden priechod môže tlačiť 1,3 m (4,26 stopy). V režime viacriadkovej tlače dokáže tlačiť až 3 m (9,8 stopy). Ak chcete vzor vytlačiť s väčšími rozmermi, môžete ich použiť na zostavenie viacerých riadkov pomocou pravítka, ktoré je súčasťou balenia.

 

     

foto zdroj: Indiegogo.com

Wi-Fi konektivita 

Zariadenie PrinCube podporuje konektivitu v podobe pripojenia káblom USB-C a bezdrôtového pripojenia pomocou Wi-Fi. Stačí stiahnuť aplikáciu s názvom PrintCube, ktorá sa nachádza na AppStore pre mobilné zariadenia s iOS  10.0 a novší a v Google Play pre mobilné zariadenia s Androidom 5.0 a novším.

Plusy a mínusy tlačiarne PrinCube

Keďže ide zatiaľ o výrobu v obmedzenom množstve, výrobná cena je vyššia. Plusom je, že cena v predobjednávkách je nižšia, ako bude cena po skončení kampane. Tlačiareň tlačí farebne, ale nepodporuje tlač bielou. Cena náplní je vyššia, než je cena štandardných náplní pre bežne atramentové tlačiarne.

Plusmi je originálna miniatúrna veľkosť, pohodlné ovládanie jedným klikom a tvorba vlastných predlôh v aplikácii. Ďalej je to konektivita pomocou Wi-Fi, konektor USB typu C, jednoduchá výmena kazety a slušná výdrž batérie. Ako najväčšie plus vidíme širokú škálu médií, rôznych povrchov na ktoré je možné tlačiť.

Pomocou kampane Indiegogo sa podarilo preraziť s dobrým nápadom v oblasti tlače už niekoľkým startupom. Dobrý nápad, dostatočne veľké množstvo podporovateľov projektu a nazberanie sumy na rozbehnutie výroby je stále iba jeden krok. Často tieto projekty skončia pri menšom množstve vyrobených kusov a po čase aj na zanedbanie podpory. Napriek tomu má najmenšia farebná tlačiareň veľkú šancu uspieť. Prví zákazníci už majú svoju tlačiareň doma a uvidíme, akú odozvu na tento produkt poskytnú. My budeme ďalej sledovať tento produkt a vyhľadávať ďalšie zaujímavé tlačiarne, ktoré štartujú pomocou crowdfundingovej kampani.