Kancelária a škola

Ako obnoviť poškodené fotografie a vdýchnuť im nový život

Živelné pohromy, hlavne povodne v jednom okamihu zničia nielen majetok ľudí, ale ohrozia aj ich životy. Pred ohňom je ťažké zachrániť aspoň niečo zo svojho majetku, ale pri vode tam malá šanca je. V roku 2021 zažilo Belgicko silné záplavy, keď prišlo k mnohým obetiam na životoch a škody zasiahli viac než 220 000 domov. Išlo o časť južného Belgicka Valónsko v provincii Liege, ktoré sa dodnes spamätúvajú z najhoršieho. Ak príde k živelnej pohrome alebo vojne ľudia sa snažia držať spomienok. Tie sú často uchované na fotografiách, kde sú ich blízky ktorí neprežili. Vtedy je hodnota takejto fotografickej spomienky nevyčísliteľná. Práve v období záplav v Belgicku vznikol projekt ReStory, ktorý bol iniciatívou agentúry Happiness Brussels spolu s množstvom digitálnych retušérov, laboratória na obnovu fotografií Object Care, dobrovoľníkov a spoločnosti Canon. Práve ich spojením začal projekt na obnovu fotografií pre obete záplav. 

 

              

zdroj foto: canon.com

 

V tom období vystúpila v televízii žena, ktorá vysvetľovala, že o všetko prišla, ale mala fotoalbum svojich fotografií z manželstva a dovoleniek. Povedala: „Viem nahradiť svoj televízor, dokážem nahradiť všetko, ale nemôžem nahradiť tieto spomienky.“ Samozrejme, vtedy netušila, aké sú možnosti. V agentúre Happiness Brussels si povedali, že vedia takýmto ľudom pomôcť a začali sa obzerať, či nájdu nejaké existujúce služby, prostredníctvom ktorých by mohli obnoviť fotografie. Voľba padla na spoločnosť, ktorá mala s týmto typom služby skúsenosti a to Object Care. A tak sa zrodil projekt hľadanie spomienok na obnovu.

 

zdroj foto: canon.com

 

Časťou procesu obnovy v spoločnosti Object Care je manuálne čistenie každej fotografie. Skupina retušérov dobrovoľníkov v agentúre Happiness Brussels vynakladá snahu na ich jemnom dolaďovaní. Bez obáv vezmú poškodenú snímku a jednoducho ju pustia do vody. To je proces, aby presne vedeli čo potrebujú spraviť. Dajú foto do vody, aby sa pokúsili odstrániť rôzne prvky a očistiť záber najlepšie. Potom ho digitalizujú, jednoduchým postupom, že ho odfotia fotoaparátom Canon. Ďalší postup v sebe zahŕňa tvorbu reklamnej fotografie pomocou Photoshopu a iných techník na vylepšenie alebo kombinovanie záberov. Práve tieto znalosti sa využívajú na poškodených fotografiách, aby sa vyčistili a odstránili škvrny a stopy. Digitálni retušéri projektu ReStory trávili okolo 1 000 hodín, ako dobrovoľníci a venovali svoj čas procesu úpravy poškodených fotografií. Aj keď nejde  prinavrátiť výzor osoby na obrázku, na ktorom vplyvom poškodenia chýba polovica tváre, existuje spôsob, ako opätovne vykresliť oblohu a stromy a odstrániť škvrny na osobách na obrázkoch. Korigované fotografie sa následne vytlačia na tlačiarni Canon imagePROGRAF PRO-1000 v profesionálnej kvalite a živých farbách. Celé kúzlo spočíva v zbere množstva fotografií a pomoci, čo najväčšiemu počtu ľudí. Žiadosti o obnovu fotografií poškodených záplavami bolo možné zadávať priamo na stránke www.restory.photo.

 

Tipy pre obnovu starých alebo poškodených obrázkov

Veľa ľudí má na obnovu len dva alebo tri fotky, čo znamená, že sa dokáže pomôcť mnohým ľuďom. Pretože je lepšie pomôcť množstvu ľudom s malým počtom fotografií a spomienok, čo sú pre nich doležíte, ako malému počtu ľudí s veľa fotografiami.

 

Aké sú zásady alebo skôr tipy pre úspešnú obnovu

- Nepokúšať sa fotografie rýchlo vysušiť

- Najlepšie je vložiť foto do uzatvárateľného vrecka s vodnou parou

- Ak chcete obnoviť staré fotografie svojpomocne, digitalizujte ich a naimportujte do softvéru Photoshop alebo Digital Photo Professional (DPP)

- Upravte všetky poškodené časti a opravte farby

- Pripravte fotografie na tlač

 

Skôr než začnete  tlačiť uložte obrázky do požadovaného formátu, ako JPEG, PNG alebo TIFF. Ak to váš fotoaparát podporuje, odporúčame snímať vo formáte RAW, ktorý vám umožní maximálnu flexibilitu pri úpravách. Na farebnú aj monochromatickú tlač vo vysokej kvalite je vynikajúci kompaktný, a predsa univerzálny model Canon PIXMA PRO-200 do veľkosti média A3+. Ak by ste radi svojpomocne obnovili fotografie, táto bezdrôtová tlačiareň ponúka 8-farebný atramentový systém na výnimočnú reprodukciu a prispôsobiteľnú veľkosť tlače. Cenovo dostupný rad PIXMA tiež ponúka kvalitné výsledky pri tlači fotografií v domácnosti. Canon Pro Platinum PT-101 je ťažký a lesklý profesionálny fotografický papier so štúdiovou povrchovou úpravou a vynikajúcou odolnosťou voči vyblednutiu.