Kancelária a škola

Návrat atramentových tlačiarní do podnikovej sféry

Nástup laserových tlačiarní do podnikovej sféry začal pomaly vytláčať atramentové tlačiarne. Dostupná a stále znižujúca sa cena laserových zariadení zaútočila na trhu aj na osobne tlačiarne do domácnosti. Najväčšou devízou pre laserovú tlač bola rýchlosť a lepšia výdrž toneru oproti kapacite kazety. Pri čiernobielej tlači sa tak stala laserová tlač v podnikoch a malých firmách ekonomicky veľmi výhodnou. Pri farebnej tlači však laserové tlačiarne strácali, čo sa týka nákladov na výtlačok. Napriek  tomu sa v podnikovej sfére uprednostňovali laserové zariadenia. Celá situácia sa začala pomaly meniť s nástupom atramentových tlačiarní, ktoré podporovali voliteľné veľkokapacitné XL atramentové kazety. Výrobcovia atramentových tlačiarní a multifunkcií začali dobehovať  laserové tlačiarne, čo sa týka rýchlosti, kapacity náplní na jednu výmenu a nákladov na tlač. Samozrejme, že svoje zariadenia vylepšovali, aby podali kvalitatívne čo najlepší výsledok tlače.

 

Voliteľné XL kazety a veľkokapacitné zásobníky 

Najväčším problémom bolo vyrovnať sily v kapacite. Laserový toner dokázal kapacitne pokryť väčší objem tlače, ako tomu bolo pri atramentových náplniach. Aj keď prišli výrobcovia s voliteľnými veľkokapacitnými kazetami XL, stále mali laserové tonery náskok. Situácia sa zmenila s nástupom bočných zásobníkov, pri ktorých náhradné fľaštičky atramentov sú cenovo výhodne a jednoducho aplikovateľné. Maximálne pohodlné napĺňanie atramentu do týchto zásobníkov, ich nízka cena a vyššia kapacita vyťaženosti spôsobili, že atramentové tlačiarne sa znova predrali aj do podnikovej sféry.

 

Prečo 4 farby nestačia

Čo sa týka fotografických tlačiarní a multifunkcií, tam bola situácia jednoznačne naklonená atramentovým zariadeniam. Ale ani tu výrobcovia nezaspali dobu. Klasické 4 farby CMYK, už dávno nestačia. Začiatky, keď tlačiareň disponovala dvomi kazetami, jedna čierna a druhá farebná, sú dávno preč. Najčastejším variantom pre farebnú tlač je spojenie čierneho (Black) atramentu a oddelených farebných atramentov a to vo farbách Cyan, Magenta, Yellow, (azúrová, purpurová, žltá). Tento model 4 farieb však začínajú vytláčať verzie, kde sa objavuje prídavná špeciálna fotografická čierna, ale aj tlačiarne, kde sa výrobcovia rozhodli pre 5 až 10 alebo viac samostatných atramentových náplní. Dobrým príkladom je Canon Pixma Pro-10.

 

Epson to rozbehol po svojom 

Spoločnosť Epson sa začala presadzovať v podnikovej sfére atramentovými zariadeniami. Najnovšie chce Epson vytlačiť laser z podnikov a nahradiť ho atramentom.

 

Aký má na to dôvod?

Model spoločnosti Epson WorkForce-C5790DWF je prvou lastovičkou, ktorou chce výrobca dokázať, ako ľahko a bezbolestne je vymeniť podnikovú laserovú tlač za atramentovú. Tento model dokáže, podľa slov výrobcu ušetriť až  50 % nákladov za farebný výtlačok oproti laserovým modelom. Nižšie náklady na tlač, nebudú jedinou cestou, ktorou chce Epson ukázať v podnikovej sfére výhody atramentu. Veľkým lákadlom by mali byť veľkokapacitné náplne, ktoré majú výbornú vydrž na výmenu. Pri tomto modeli ukážkovo predvádza Epson nový spôsob spodných zásobníkov, do ktorých idú vymeniteľné veľkokapacitné vrecká s atramentom. Ďalším krokom je zlepšenie kvality farebnej tlače s použitím atramentu. Nezanedbateľnou je aj nižšia spotreba energie a to až 90 % oproti porovnateľným laserovým modelom. Čo všetko má Epson a iní výrobcovia atramentových tlačiarní ešte v zásobe ukáže čas. Každopádne atramentová tlač sa vracia nielen do domácností, ale aj do podnikovej sféry.