Kancelária a škola

Všetkými desiatimi

Ako sa naučiť rýchlo písať všetkými desiatimi prstami, ak neovládate strojopis? Nezúfajte pokiaľ ste sa neučili v rámci štúdia strojopis alebo písať efektívne všetkými desiatimi prstami. Stále to môžete zmeniť a prestať tak ďatlovať (teda ťukať) jedným alebo dvomi prstami do kláves na klávesnici. Systém písania so zapojením všetkých desiatich prstov je teoreticky veľmi intuitívny. Bohužiaľ v praxi to chce naozaj cvik.

 

 

Základom efektívneho a rýchleho písania je strojopis. Ide o desaťprstovú hmatovú metódu. Poloha prstov na klávesnici je podobná tej na písacom stroji. Každý prst ľavej aj pravej ruky má dosah na určitú skupinu kláves. Základnou štartovacou polohou sú dve klávesy na klávesnici s výraznejším hmatovým označením a to klávesy F a J. Práve na tieto klávesy položíme pravý a ľavý prst na rukách. Presne ukazovák ľavej ruky na F a ukazovák pravej ruky na J. Ďalšie prsty položíme na vedľajšie klávesy v danom riadku. To znamená, že prsty ľavej ruky máme na F, D, S, A a prsty pravej ruky na klávesoch J, K, L...      

 

 

A prečo sa naučiť písať všetkými desiatimi prstami? Prinajmenšom asi pre tieto 3 dôvody. Ušetríte čas a vaše písanie bude oveľa efektívnejšie. Prestanete namáhať krčnú chrbticu pri neustálom kontrolovaní klávesnice a zlepšíte celkove svoje sústredenie.

 

Rýchlu pomoc pri učení písania všetkými desiatimi prstami prinášajú rôzne programy. Bohužiaľ ide väčšinou o platené programy a kurzy. Alebo sa to môžete naučiť online, ako samouk pomocou webových stránok. Najznámejšími free službami sú: Nedatluj.cz, Typingstudy.com, Písaniehravo.sk/ cz, Typingclub.com, Strojipisonline.sk a iné. 

 

Nedatluj.cz

Ide o českú online službu, ktorá je určená pre začiatočníkov aj pokročilých užívateľov. Jej obsahom je teória, kurzy odstupňované v niekoľkých úrovniach a test. Ten je vo verzii základný a pokročilý. Výsledok vašej snahy uvidíte v zobrazených štatistkách.

 

Typingstudy.com

Rovnako aj tento program je určený pre užívateľov cz a sk. Prináša 15 lekcií výučby písania všetkými desiatimi. Ponúka test rýchlosti a zábavný spôsob výučby. Na výber máte rozloženie klávesnice. Môžete sa na stránke pozrieť na odpovede najčastejších otázok a samozrejme klásť aj svoje vlastné.

 

Písaniehravo.sk / cz (demoverzia)

Táto služba ponúka výučbu prvých 9 kláves zadarmo v demo verzii alebo platenú plnú verziu.  

 

 Typingclub.com

Táto online služba je v niekoľkých jazykoch a je určená pre tých, ktorí sa chcú interaktívne naučiť písať všetkými desiatami prstami za relatívne krátku dobu.

 

Strojopisonline.sk

Stránka je určená pre začiatočníkov, ale aj pre pokročilých. Obsahuje sekciu Teória, ktorá prezentuje zoznámenie sa s prstokladom a úvod do strojopisu. Ďalšou sekciou je Nácvik a prípravné cvičenia. Písanie môžete sledovať v štatistike, ktorá uvádza počet úderov, počet chybných úderov a vyhodnotenie chybovosti.

 

Typingacademy.com

Webová služba je pre používateľov, ktoré chcú výučbu v anglickom jazyku. Stránka je intuitívna a veľmi pekne graficky upravená v minimalistickom štýle. Pre výuku je potrebná registrácia.

 

Typingme.com

Ďalšou stránkou pre užívateľov v anglickom a nemeckom jazyku je jednoduchá online výučba na webe Typing me. Nájdete tu dve úrovne a to AmatérskyPro. Obsahom v Amaterskej verzii je 10 lekcií a úroveň Pro obsahuje 15 lekcií.

 

 

Ak sa už rozhodnete a nájdete si ten správny zdroj  dodržiavajte toto pravidlo. V prvom rade začnite písať tak, že sa nebudete pozerať na klávesnicu, ale priamo na napísaný text na monitore. Aj keď sa vám to bude zdať zo začiatku ťažké, tak po čase si na to zvyknete a prestanete pozorovať vaše prsty na klávesnici.  Niekto vypína podsvietenie klávesnice, aby sa plne sústredil iba na napísaný text.