Kancelária a škola

Ako si vytlačiť doma fotografiu na doklady

Možno ste sa s tým už stretli aj vy. Pozriete do dokladu a zhrozíte sa, že vám pred pár dňami vypršala jeho platnosť. Začal sa školský rok a vy si uvedomíte, že potrebujete fotografiu na študentský preukaz ISIC alebo vlakovú preukážku. Ak máte doma spoľahlivú farebnú tlačiareň a fotopapier, môžete tento problém veľmi rýchlo a lacno vyriešiť. Stačí vám k tomu digitálny fotoaparát alebo mobilný telefón, ktorý kvalitne fotí, tlačiareň a fotopapier.

 

Ak máte všetko potrebné k foteniu a tlači, pred samotným krokom si treba ujasniť, aké kritéria musí fotografia na doklady spĺňať. Netýka sa to občianskeho preukazu ani cestovného pasu, na ktorý sa fotíte už priamo na úrade, kde o preukaz požiadate.

 

Na ostatné doklady je potrebné dodržať:

 

Rozmer

Rozmer - 3 x 3,5 cm sa používa na vlakovú preukážku, ISIC preukaz, zbrojný preukaz a poľovnícky preukaz

Rozmer - 3 x 4 cm sa používa na preukaz ZŤP

Rozmer - 3,5 x 4,5 cm sa používa na tachografovú kartu, kvalifikačnú kartu, bol to aj tzv. pasový formát

Rozmer - 4,5 x 6 alebo 4 x 5 cm potrebujete na doklady pre vysoké školy

Rozmer - 5,1 x 5,1 cm je rozmer pre víza do USA

 

Pozadie na fotografii

Pozadie, pri ktorom sa budete fotografovať, by malo byť neutrálne, najlepšie bielej farby. Malo by byť jednoduché bez textúry alebo rušivých vzorov. V domácom prostredí sa môžete odfotiť pri stene s neutrálnou farbou.

 

Svetlo

Dbajte na to, aby svetlo bolo difúzne, mäkké a smerovalo jemne zo strany. Vyhnite sa priamemu svetlu, dopadajúcemu na objektív fotoaparátu alebo priamo do očí osoby, ktorá je fotografovaná.

 

Vhodný odev

Myslite na to, že na fotografii vám bude vidno aj plecia a časť hrudníka. Oblečenie by ste mali zvoliť jednofarebné, napr. košeľu bez zbytočných farebných vzorov. Predsa len, jedná sa o fotografiu na doklad. Farbu oblečenia si vyberte aj s ohľadom na pozadie, pri ktorom sa chcete fotografovať. Mala by vytvárať kontrast. Teda ak sa fotíte na bielom pozadí, biela košeľa nie je dobrou voľbou.

 

Póza

Uvoľnene sa posaďte a vystrite chrbát. Pozerajte sa tvárou priamo do objektívu. Môžete sa aj jemne usmiať, avšak neukazujte zuby. Na dokumenty sa vyžadujú fotografie celej tváre a vhodný je záber od polovice hrude s plecami. Upravte si vlasy a dbajte na to, aby vám bola dobre viditeľná celá tvár. Určite sa nefoťte v slnečných okuliaroch, s čiapkou, klobúkom alebo šiltovkou.

 

Ako sa odfotografovať

V prvom rade sa pri fotení na doklady vyhnite tzv. selfie fotografii, pri ktorej sa fotíte natiahnutím ruky pred seba. Selfie na mobil si môžete urobiť iba v prípade, ak máte k dispozícii dostatočne dlhú teleskopickú tyč s uchytením na váš mobilný telefón. Tá vám umožní mať ruky položené prirodzene, pozdĺž tela. V tomto prípade dbajte na sklon mobilu, aby ste sa nefotili príliš zhora.

 

Ak máte lepší fotoaparát s diaľkovou alebo káblovou spúšťou, foťák si môžete postaviť na statív a odfotografovať sa sami.

 

Najlepšie však urobíte, ak vás odfotí druhá osoba. Dohodnete sa s rodinným príslušníkom alebo kamarátom, či iným spolubývajúcim.


 

Ak sa vám podarilo urobiť úspešný snímok, je čas pripojiť fotoaparát k tlačiarni alebo PC a fotografie v správnom rozmere vytlačiť na fotopapier. Pred vytlačením môžete fotografie mierne upraviť v grafickom programe. Určite však nepoužívajte rôzne filtre v programoch, ktoré zmenia farby úplne. A rozhodne nerobte žiadne zmeny na vašej tvári. Táto fotografia vás má predsa identifikovať. Konečná úprava po vytlačení je orezanie alebo vystrihnutie fotografie z fotopapiera.

 

Tip pre vás

Ak si takýmto spôsobom chcete doma vyrábať aj iné fotografie a hľadáte vhodnú tlačiareň, poobzerajte sa po niektorom z modelov fotografických tlačiarní alebo farebných tlačiarni, ktoré majú výborne výsledky v tlači na fotografický papier. Existuje viac druhov klasického fotopapiera, či už matný, alebo lesklý. Pre umelecké fotografie sú zase na trhu aj umelecké fotopapiere s rôznou textúrou vo variante matný alebo lesklý.

 

Široký výber papiera do tlačiarní nájdete v našom e-shope. Ponúkame vysoko kvalitný papier pre tlač dokumentov aj tlač fotografií. Z nášho sortimentu si vyberiete fotopapier matný, lesklý, vysokolesklý, aj umelecký s rôznou textúrou. V našej ponuke nechýba mikroporézny, obojstranný, magnetický papier a ani nažehľovací a samolepiaci papier. S výberom vám veľmi radi pomôžeme.