Kancelária a škola

Evebot PrintPods

Pred nejakým časom sa objavila na stránkach Kickstarter a Indiegogo zaujímavá mini tlačiareň. Pod názvom Evebot PrintPen sa po úspešnej podpore od prispievateľov dostala do predaja. Produkt v podobe pera na tlač si získal množstvo používateľov a Evebot uviedla ďalší produkt. Tentokrát ide o mini tlačiareň Evebot PrintPods, ktorá tlačí podobným systémom s niekoľkými inovačnými zmenami. Nastavenie je jednoduché a používateľ tlačiareň pripojí pomocou Wi-Fi k mobilnému zariadeniu. To mu umožní okažitú tlač na rôzne povrchy.

Zmena dizajnu so zachovaním kompaktnej veľkosti

Oproti predošlému modelu Evebot Print je nový model menší na výšku, ale o niečo robustnejší. Kým prvý model mini tlačiarne Evebot pripomínal skôr hrubú fixu, tak novinka má vzhľad kancelárskej pečiatky. Táto zmena prispela aj k tomu, že atramentová kazeta má väčší objem a tým pádom aj vyťaženosť náplne je vyššia.  Evebot PrintPods je rovnako, ako predchodca v peknej bielej farbe. Plasty sú pevné a kvalitne spracované. V ruke sa mini tlačiareň drží dobre a napriek hladkému povrchu nekĺže. V hornej časti sa nachádza tlačidlo pre tlač, konektor USB typu C, stavová dióda a malé prepínacie tlačidlo pre zapnutie/ vypnutie. Na bočnej strane je priestor pre atramentový cartridge. Ten sa vkladá pozdĺžne a úkon je to maximálne jednoduchý. Spodná časť  patrí senzorom pre detekciu pohybu mimo objekt tlače a samotnému tlačovému systému (tlačovej hlave). K tejto spodnej časti patrí aj kryt, ktorý sa magneticky prichytí, aby tak chránil tlačový systém. 

 

  

zdroj: evebot

Rozmery Evebot PrintPods balenia sú 135 mm x 125 mm x 58 mm. Samotná tlačiareň má príjemnejšie rozmery a to: 95 mm x 52 mm x 45 mm.  Hmotnosť je 145 gramov, vrátane atramentovej kazety. V mini tlačiarni je vstavaná batéria s kapacitou 500 mAh/ 7.4 V, ktorá vydrží na nabitie až 1 000 po sebe idúcu tlač. Výšku tlače (písma, znaku, ikony) môžete nastaviť od 1,27 cm až do 2,6 cm.

 

 

zdroj: evebot

Balenie v ktorom sa Evebot PrintPods predáva obsahuje mini tlačiareň, 20 ml atramentovú kazetu (čierny atrament), USB kábel pre nabíjanie a pravítko. Balenia sa však môžu líšiť. V rámci kampane sú v ponuke boxy obsahujúce 2 x cartridge až 4x cartridge. Ale aj kombináciu čiernej atramentovej kazety a samostaných farebných kaziet (modrá, červen) alebo set kaziet s čiernym, farebnými a neviditeľným atramentom (invisible Ink).  Vyťaženosť jednej kazety je približne 3 500 x (tento údaj sa berie, ako tlač námetu, textu alebo loga, ktoré vytlačíte naraz).

 

Tlač na širokú škálu povrchov

Výhodou Evebot PrintPods je okamžitá tlač v rozlíšení 300 x 300 Dpi s rýchloschnúcim efektom. Tlač je vodoodolná a vďaka permanentne neodstrániteľnému čiernemu atramentu, pretrvajúca. Najväčším plusom je široká škála materiálov na ktoré je možné tlačiť. Od rôznych typov papiera, plast, textílie, sklo, drevo, kameň až po kožené materiály a dokonca aj ľudskú kožu. Môžete si tak vytvoriť tetovanie na pokožku. Atrament je bezpečný, nekorozívny a nedráždivý s použitím spreja pre tento typ atramentu, ktorý aplikujete pred tlačou na pokožku. To zabezpečí, že si budete môcť neskôr tlač vodou odstrániť. Najväčšiu zábavu si užijete s neviditeľným atramentom. Po nanesení tlače na povrch predmetu je neviditeľný. Tlač je viditeľná až pomocou UV žiarenia. K tomu vám postačí malá Led baterka s UV. To nie je ešte zďaleka všetko, čím vás tlačiareň prekvapí. Tlačí aj na nerovné, drsné a zakrivené povrchy. To môžete využiť pre rýchlu tlač textu alebo svojho loga na rôzne reklamné predmety.

 

 

zdroj: evebot

Pripojenie tlaciarne pomocou Wi-Fi k mobilnému zariadeniu vyžaduje inštaláciu aplikácie PritLab, ktorá je na voľné stiahnutie pre zariadenie s iOS a Android. Po pripojení si priamo v aplikácii vyberiete motív tlače alebo si vytvoríte vlastné logo, obrázok, vitizku prípadne iný text. 

Krátky záver

Za posledné obdobie sa takýchto malých mini tlačiarní objavilo na trhu viac. Skoro všetky majú svoj zrod od nápadu projektu, dofinancovanie a predpredaj cez crowdfingové portály. Úspešné kampane sa veľmi rýchlo dostanú do širšieho predaja. Evebot založil Lee, bývalý zamestnanec vojenského výskumného ústavu. So svojím tímom, ktorý má skúsenosti s tlačiarenskými technológiami, priemyselným dizajnom a vývojom softvéru hľadali medzery  v oblasti domácich technológií tlače. Už v roku 2017 zaznamenali prvý úspech s produktom Evebot Coffee Printer. Tlač obrázku alebo inej predlohy do kávy pomocou šikovného kávovaru priniesol Evebot-u úspech. Nasledovali mini tlačiarne Evebot PrintPen a aktuálne Evebot PrintPods. Pri poslednom menovanom produkte sa Evebot-u podarilo inovovať rýchlu tlač. S produktmi Evebot je často spomínaná spoločnosť Xiaomi. Je možné, že výrobu produktov si vzala práve ona na starosť na svojich výrobných linkách. Každopádne je malá mini tlačiareň Evebot PrintPods veľmi zaujímavý produkt, ktorý si napriek vysokej cene náplní najde svojich priazniovcov.