Tonery a náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Kancelária a škola
IT a Elektronika
Akcie a zľavy

Na akom princípe fungujú tlačiarne?

Ak sa vrátime do histórie k prvej funkčnej tlačiarni, tak princíp na kom fungovala bol odlišný od technológie akým tlačia dnešné tlačiarne. Najrozšírenejšie sú v súčasnej dobe atramentové a laserové tlačiarne. Staršie ihličkové tlačiarnepomaly, ale isto miznú a v obchodoch ich už prakticky nenájdete. Princíp na akom fungujú je podobný klasickému písaciemu stroju, pri ktorom sa tlačová hlava s ihličkami pohybuje do strany a ihličky tlačia za pomoci odrazov cez farbiacu pásku. Tieto tlačiarne vedia tlačiť na kotúčový nekonečný papier a aj na kopírovací papier. Vhodné sú na tlač textov a tých najjednoduchších bodových grafík. Využívali sa vo veľkej miere v účtovníctve. Oproti atramentovým a novým laserovým tlačiarňam však ihličkové tlačiarne kvalitou ďaleko zaostávajú. Zaujíma vás, ako sa líšia technológie najobľúbenejších tlačiarní a na akom princípe pracujú práve farebné atramentové tlačiarne a čiernobiele alebo farebné laserové tlačiarne? 

Technologie na akom tlačiarne fungujú a náplne, ktoré do nich potrebujete

Atramentové tlačiarne 

Dlhé roky sú atramentové tlačiarne jedny z najobľúbenejších tlačiarní na trhu. Samozrejme, že ich vývoj od začiatku 80.rokov napredoval a od čiernobielych jednoduchých modelov sa prešlo na farebné a multifunkčné modely. Inovatívne riešenia používania atramentov, rôzne funkcie a bohaté možnosti konektivity zdokonaľujú tieto tlačiarne a každý výrobca sa snaží pridať niečo nové. Jedno však ostáva a to je základná technológia na akej pracuje atramentová tlačiareň. Inkjet printer, ako znie pôvodný anglický názov pre tieto zariadenia sú prídavné periférie, ktoré pracujú s informáciami ktoré dostávajú z počítača, ku ktorému sú pripojené. Prvé modely tlačiarní preto museli spĺňať túto požiadavku a bolo nevyhnutné pripojenie pomocou kábla k PC. Dnes už tlačiarne dokážu tlačiť nielen v sieti, bezdrôtovo, ale aj na základe ovládania v mobile alebo priamo v tlačiarni z vymeniteľných médií, ako sú sd karty alebo USB kľúče. Informácia o tlači alebo akýsi povel k tlačeniu dokumentu rozbehne samotnú tlač a tlačová hlava začne pracovať. Najprv sa naplní atramentom za pomoci pumpy, ktorá odsáva atrament z jednotlivých zásobníkov. Tlačová hlava sa pohybuje po papieri po riadkoch a prenáša alebo vstrekuje za pomoci trysky miniatúrne kvapôčky atramentu na papier. Trysky sú usporiadané zvisle na tlačovej hlave, ktorá sa pohybuje vodorovne oproti zvisle posúvanému listu papiera.Pri farebnej tlači si berie farbu zo štyroch základných kaziet označovaných ako CMYK, a z nich vytvára rôzne ďalšie farby a odtiene. Čím sú kvapôčky menšie a hustejšie na určitej ploche, tým je efekt tlače kvalitnejší. Kvalitu tlače určuje parameter Dpi (rozlíšenie tlače), ktorý udáva určitý počet jednotlivých farebných bodov na jeden palec (2, 54 cm).  Priamo-úmerne teda platí, čím vyššie Dpi, tým kvalitnejšia je tlač. Toto je základný princíp fungovania atramentových  tlačiarní, ktorý už dnes výrobcovia v mnohých smeroch zdokonalili. Okrem štyroch základných kaziet a farieb môžu dnes mať tlačiarne veľkokapacitné zásobníky až s 12 farbami. Zásobníky môžu byť umiestnené mimo základnej konštrukcie na boku tlačiarne s možnosťou rýchleho dopĺňania farieb.

Náplne do atramentových tlačiarní 


V atramentových tlačiarniach sa podľa toho, či ide o čiernobiele alebo farebné modely používajú atramentové kazety takzvané cartridge. Okrem čiernej farby, tá sa používa pri čiernobielej tlači sa používajú štyri základne farby pre farebnú tlač: Cyan (azúrová) Magenta(purpurová) Yellow (žltá) a Key (čierna), čo je v podstate Black. TentoCMYKfarebný model je založený na subtraktívnom miešaní farieb.
Medzi obľúbené atramentové tlačiarne pre domácnosť patria Canon Pixma iP7250, ktorá za dostupnú cenu ponúka veľmi kvalitnú tlač dokumentov a fotografií s rozlíšením tlače až 9 6001 x 2 400 dpi. Používa päť samostatných atramentových kaziet. Disponuje okrem klasického pripojenia aj bezdrôtovým Wi-Fi  pripojením a mobilnou tlačou. Nechýba jej duplex ( automatická obojstranná tlač )a možnosť používania voliteľných XL atramentov. S touto tlačiarňou môžete tlačiť nielen na papier max formát A4 ale aj na povrch CD a DVD diskov.
Ak máte vyšší rozpočet zaujímavá je aj tlačiareň od výrobcu HP, model HP Officejet Pro 7110 CR768A, s ktoroudosiahnete rýchlu a vysokokvalitnú farebnú tlač s odporúčaným mesačným objemom  200 až 800 strán a maximálnym vyťažením až 12 000 strán mesačne. Plusom je tlač papiera formátu A3+. Do tejto tlačiarne idú štyri farebné originálne atramentové kazety HP

Laserové tlačiarne

Rýchle, tiché a bez potreby atramentov. Tlačiarne využívajú pre tlač laserovú technológiu a namiesto atramentových kaziet využívajú laserový toner. Odpadá problém so zaschnutím trysiek a atramentu. Zvýšila sa rýchlosť a naopak znížila hlučnosť. Zatiaľ čo atramentové kazety treba často vymieňať, laserový toner vydrží podstatne dlhšie. Ako teda fungujú laserové tlačiarne? Okrem čiernobielych monochromatických laserových zariadení sú na trhu aj farebné laserové tlačiarne. Tie majú vyššiu cenu, ale aj tieto modely sa už dostávajú do domácností, vďaka nízkym nákladom na prevádzku a cene za stranu tlače. Prvá laserová tlačiareň vznikla v spoločnosti Xerox už začiatkom 70.rokov, ale masívny nástup tejto technológie a predaj prišiel až okolo roku 1984 od spoločnosti HP.Princíp fungovania laserovej tlačiarne spočíva v laserovom lúči, ktorý osvetľuje fotocitlivý bubon. Systém  medzi postupnom riadkovom nanášaní atramentu pri atramentových tlačiarniach, kde vidíte časť tlače sa pri laserovej tlačiarne zmenil. Aby mohla prebehnúť tlač je potrebné mať v pamäti zariadenia k dizpozicií celú stránku, ktorá sa tlačí na celú stranu zároveň. Procesor tlačiarne spracuje informáciu o dokumente z počítača, naformátuje rozmiestnenie, skompletizuje to a odošle  na tlač. V tejto chvíli prenesie obraz strany laserový lúč na elektrický vodivý valec, ktorý je pokrytý polovodivou vrstvou selénu.Ten sa v tme správa, ako izolant a po osvetlení sa stáva vodivým.  Na plochy, ktoré osvetľuje laserový lúč sa fotocitlivý bubon, ktorý bol negatívne nabitý vybije a prichytí sa naň tonerový prášok. Tento bubon s prichytením tonerovým práškom sa otáča, až do okamihu kým sa prášok nedostane k prenosovému nabíjaču. Následne prášok prenesie na papier. V takejto podobe by sa však na papieri neudržal a preto sa pri teplote 200 °C roztaví pomocou nažehľovacieho valca a dostane sa tak trvalo na papier. Hoci sa to zdá zložité, doba takéhoto procesu je kratšia, ako doba nanesenia atramentu v atramentových tlačiarniach. Ako rýchla bude tlač na laserovej tlačiarni záleží v konečnom dôsledku aj od veľkosti samotnej pamäte v zariadení. 

Toner do laserových tlačiarní

Laserové tlačiarne využívajú pre tlač čierny alebo farebný suchý tonerový prášok  uložený v tonerovej kazete. 
Medzi obľúbené modely laserových tlačiarni na našom trhu pre malé firmy a domácnosti patria jednoznačne monochromatické laserové tlačiarne. Vo veľmi dobrom pomere výkonu a ceny je to laserová tlačiareň pre čiernobielu tlač HP LaserJet Pro M12w. Tlačí rýchlosťou18 strán formátu A4 za minútu v rozlíšení 600 x 600 Dpi. A navyše disponuje aj možnosťou bezdrôtového pripojenia pomocou Wi - Fi. Pre tlač využíva čierny laserový toner HPCF279A (79A).

Veľkej obľube sa tešia j laserové tlačiarne Samsung, vďaka priaznivým cenám. Model Samsung SL-C430W,má veľmi dobré užívateľské hodnotenia. Ide o farebnú laserovú tlačiareň, ktorá disponuje výbornou konektivitou a množstvo moderných funkcií. Pre tlač využíva štyri farebné tonery s kapacitou 1 500 strán. O niečo vyššie cenovo už nájdete veľmi kvalitnú rýchlu tlačiareň HP Color LaserJet Pro M277dw. Ide o multifunkčné zariadenie pre laserovú farebnú tlač, kopírovanie a skenovanie s možnosťou pripojenia bezdrôtových technológií Wi -Fi a NFC. Nechýba automatická obojstranná tlač duplex a tlač z pripojeného zariadenia, ako je hardisk alebo USB kľuč zapojeného do USB portu na prednej strane tlačiarne. Do tejto multifunkčnej tlačiarne idú tonery HP CF400A/HP CF401A/HP CF402A/HP CF403A (201A). Alternatívnym riešením na zníženie nákladov sú prémiové a alternatívne tonery, plne kompatibilné s originálnymi tonermi.

LED tlačiarne 

Kým laserové tlačiarne využívajú na rozprestretie laserového lúča po selénovom valci otočné zrkadlo, šošovku plus  ďalšie pohyblivé veci, tak LED tlačiarne zase používajú LED diódy. Sú rozmiestnené po celej šírke riadku a umožňujú priamy prechod papiera tlačiarňou a rýchlejšiu tvorbu výstupu. Všeobecne však ide o veľmi podobný princíp, ako pri laserových tlačiarňach.