Kancelária a škola

Nadstavba tlačiarní alebo prídavné príslušenstvo

Podávače, zásobníky, viazače, laminátory a iné príslušenstvo k tlačiarni, môže zariadenie značne obohatiť. Každé rozšírenie je potrebné vyberať v prípade nadstavbového príslušenstva, presne k modelu tlačiarne a multifunkcie, aby bolo plne kompatibilné. Výrobcovia uvádzajú, ktoré prídavné príslušenstvo je vhodné k danému modelu. Základná konfigurácia tlačiarne má v popise aj údaj o voliteľnom rozšírení. Práve to je informácia o tom, čo všetko môžete k zariadeniu pridať. Ostatné príslušenstvo, ako sú viazače, rezačky a laminátory sú samostatnými zariadeniami k tlačiarni do kancelárie, ale aj domácnosti.

Prídavný zásobník papiera

Väčšinou sú to tlačiarne a multifunkčné zariadenia pre podniková tlač, kde príde vhod zvýšená kapacita papiera vstupného zásobníku. Získa sa tak niekoľkonásobne vyšší vstup bez prerušenia a dokladania papiera do zásobníka. Ak má napríklad tlačiareň vstup 250 až 500 ks papiera, s prídavným príslušenstvom, tak môžete získať niekoľkonásosobnú kapacitu. S väčším množstvom papiera dokáže tlačiareň pracovať efektívnejšie a ušetriť čas na neustále dokladanie papiera na vstupe. Najviac oceníte vstupnú kapacitu pri veľkom objeme tlače. Okrem rozšírenia na vstupe majú niektoré tlačiarne aj možnosť rozšírenia kapacity na výstupe, pomocou prídavného výstupného zásobníka.

Podávač papiera

Nie všetky modely tlačiarní obsahujú aj podávač papiera. Aj takýto prídavný modul si môžete k vybraným zariadeniam dokúpiť. Pri skenovaní veľkého počtu dokumentov príde automatiky podávač papiera vhod. Prídavné podávače môžete zakúpiť s vyššou kapacitou, než je štandardných 50 ks papiera. Samozrejme, že prídavný podávač musí byť kompatibilný s modelom tlačiarne. Okrem horných podávačov existujú pre niektoré modely aj prídavné bočné podávače. Veľkokapacitným podávačom dokážete prispôsobiť tlačiareň požiadavkám rozširujúcej sa firmy.

Viazače papiera

Ako samostatné príslušenstvo k tlačiarni sa hodí aj viazač papierov. Tie poznáme dierovacie a termálne. Viazače, pomocou dierovania vytvoria 6 a viac otvorov pre takzvaný hrebeňový chrbát, ktorý môže byť kovový (drôtený) alebo plastový. Pri viazačoch s dierovaním sa môžete stretnúť s manuálnym alebo elektrickým modelom viazača. Pre občasné viazanie menšieho objemu listov postačí manuálny viazač. Ak potrebujete viazať častejšie dokumenty a vo väčšom množstve, utrite si to uľahčíte elektrickým viazačom. 
Termo-viazače pracujú na princípe zahrievania lepidla priamo vo viazači a nasledovne zabezpečením, zlepením väzby. K Termo-viazačom sú potrebné špeciálne termodosky. Niektoré termo-viazače sú kombináciou dvoch zariadení, spolu s laminátovom. Ten môže laminovať pomocou tepla, ale aj za studena. 

 

 

 

Laminátory

Dôležité dokumenty potrebujete ochrániť pred nečistotami, vlhkosťou alebo poškodením. K takému účelu poslúžia laminovačky, ktoré sú ideálnym zariadením pre ochranu dokumentov. Vybrať vhodné laminovacie zariadenie môžete podľa týchto kritérií:

 - šírka vstupu laminovačky, veľkosť papiera (najčastejšie je to formát A4, A3)
- výška laminácie (hrúbka, gramáž papiera)
- max. hrúbka fólie, ktorú zariadenie zvládne 
- rýchlosť laminovania 
- množstvo dokumentov, ktoré potrebujete laminovať naraz 
- doba zahrievania laminovačky

 

Podstavec pod tlačiareň s kolieskami alebo skrinkou

Ďalšie príslušenstvo pre tlačiarne, ktoré môžete využiť v podniku alebo veľkej kancelárii sú podstavce (podvozky) pod veľké podnikové tlačiarne. Väčšinou sú osadené kolieskami, pre pohodlný presun tlačiarne v rámci firmy. Okrem jednoduchých podstavcov majú niektorí výrobcovia v ponuke aj podstavce s úložnou skrinkou.

Niektoré modely tlačiarní ponúkajú okrem základného prevedenia aj možnosť rozšírenie o duplexnú jednotku. Vybrané modely môžete doplniť zásobníkom spiniek, prípadne o triedičku so zošívačkou papiera, podávač obálok a dokonca aj faxový modul. Ako samostatné príslušenstvo k tlačiarni určite patrí aj spoľahlivé skartovacie zariadenie. To by nemalo chýbať v žiadnej kancelárii. V predaji nájdete aj skartovačky v kombinácii s laminátorom a rezačkou. Samostatná rezačka na papier je užitočným pomocníkom každej kancelárie, ale aj domácnosti. Rezačky delíme na pákové a kotúčové. Pri výbere sa riaďte kapacitou a dĺžkou rezu.