Kancelária a škola

Ako vybrať ten správny kancelársky papier

Keď vyberáte kancelársky papier, tak možno máte kdesi v podvedomí uložený jeden klasický typ papiera. Na trhu dnes nájdete niekoľko druhov papiera vhodných do tlačiarní. Ich kvalita sa líši a odlišné je aj odporúčané použitie. Kvalita papiera v konečnom dôsledku ovplyvní celkovú tlač. Veľa užívateľov si myslí, že kvalita závisí iba od zariadenia a náplní, ktoré sa do tlačiarnepoužívajú. Nemalú zásluhu na celkovej kvalite tlače, však má aj použitý papier. Výber toho správneho papiera, môže ovplyvniť  nielen kvalitu tlače, ale aj náklady na tlač, životnosť a opotrebovanie zariadenia a nakoniec aj má aj nezanedbateľnú časť dopadu pre životné prostredie. Ako teda pristupovať k výberu papiera a čo je dôležité pred nákupom vedieť?

Aké sú vaše priority pri tlači? 

Aké zariadenie k tlači používate, atramentové alebo laserové?
Podľa typu tlačiarne si vyberáte vhodný typ papiera pre dané zariadenie.

Ako často tlačíte?

Pre častú tlač dokumentov, sú vhodné klasické kancelárske (economy) papiere vo väčšom balení (počet ks).

Aké množstvo strán tlačíte (váš priemerný objem tlače)?

Dopriať si kvalitný papier za vyššiu cenu, pri veľkom objeme tlače môže byť finančne náročne a preto vyberajte vhodný pomer kvality a ceny papiera, aby ste sa dostali do rozumných nákladov na tlač aj pri väčšom objeme  tlače.

Tlačíte viac čiernobielu tlač alebo farebnú?

Pri čiernobielej tlači môžete vybrať  kancelársky papier s klasickou gramážou 80 g/ m2 a štandardnou belosťou. Pri farebnej tlači bude výsledok na takomto papieri mať trochu nižšiu kvalitu. Farby nemusia byť ostré a môžu pôsobiť vyblednuto. 

Tlačíte iba dokumenty alebo aj grafiku, obrázky a fotografie?

Pre tlač fotografií si vyberte odporúčané fotopapiere, vaše fotografie, tak na tom budú kvalitatívne lepšie. Ak tlačíte propagačné materiály alebo prezentatívne dokumenty, ktoré nebudú slúžiť iba interne vo vašej firme vyberajte univerzálny papier vo vyššej kvalite, vhodný aj pre farebnú tlač.

Papier má svoje parametre 

Medzi základné parametre papiera do tlačiarní patrí gramáž, jas alebo belosť, priehľadnosť a textúra. Papier sa predáva v niekoľkých formátoch, pričom sa udáva vždy maximálny formát, ktorý je môžete v zariadení používať. Najpoužívanejším je formát A4. Veľkokapacitné tlačiarne podporujú formát papiera A3/A3+.

Typ 

- Štandardný kancelársky papier
- Univerzálny kancelársky papier
- Fotografický papier (fotopapier)
- Farebný papier
- Kreatívny papier s rôznou textúrou
- Papier na tlač vizitiek
- Papiere s vyššou odolnosťou na dlhodobú archiváciu (najvhodnejší je s neutrálnym pH) 

Gramáž 

Tento údaj v sebe nesie informáciu o celkovej hrúbke, robustnosti papiera rozloženého na ploche 1 m2. Môžeme teda hovoriť  o plošnej hmotnosti. Gramáž štandardného kancelárskeho papiera je 70 až 80 g/m2. Čím je údaj o gramáži vyšší, tým je aj papier hrubší. Pre tlačiareň je tento údaj dôležitý. Každý výrobca uvádza rozpätie gramáže papiera, ktorý je pre zariadenie vhodný. 

Textúra 

Papier môže mať rôznu textúru, môže byť matný alebo lesklý. Dokonca môže imitovať textúru iných materiálov, ako je koža, drevo a pod.

Priehľadnosť

Celkové prenikanie svetla cez papier sa nazýva (ne)priehľadnosť alebo tiež opacity papiera. Čím menej je papier pri podržaní oproti svetlu prehľadný a neprepúšťa svetlo, tým je kvalitnejší. Výhodu takého papiera oceníte pri obojstrannej tlači, keď vám nepresvitá tlač z jednej strany na druhú stranu. 

Celkový kontrast 

Kontrast, jasnosť alebo belosť je údaj, ktorý má na svedomí, akú belosť papier má. Bežne sa používa pre tlač papier s hodnotami 80 až 100. Čím je hodnota vyššia, tým je papier jasnejší a kontrastnejší. Tlač na belšom papieri  je ostrá a pôsobí veľmi kvalitne.

Do akej tlačiarne vyberáte papier

Atramentová tlačiareň alebo multifunkcia nanáša atrament kvapôčkami na papier a preto je pre bežnú tlač vhodnejší textúrovaný papier. Pre laserové tlačiarne, ktoré pri tlači využívajú tonerový prach a pôsobiace teplo je zase vhodnejší hladký papier. Výber vhodného papiera ovplyvňuje nielen kvalitu tlače, ale aj životnosť tlačiarne.

Bohatá ponuka druhov papiera 

Na trhu dnes nájdete bohatú škálu papierov. Pri výbere vždy zvážte, čo na papier budete tlačiť, na akej tlačiarni budete tlačiť a aký papier výrobca pre vaše zariadenie odporúča. Okrem klasických bežných papierov a univerzálnych pre tlač dokumentov, môžete nájsť v ponuke predajcov aj veľmi pekné umelecké Art papiere s rôznou textúrou a farebnosťou. Nechýbajú papiere s textúrou látky, kože, dreva alebo rôzne motívy. Fotografický papier môže byť matný, pololesklý, lesklý až po vysokolesklý. Výnimkou nie je ani prémiový saténový alebo hodvábny fotopapier. Gramáž, ako sme už spomínali vyššie sa môže pohybovať od 70 – 80 g/ mpri bežnom kancelárskom papieri a od 120 - 260 g/ m2 pri fotopapieri alebo papieri vhodnom na vizitky. Balenie samotného papiera nájdete od 20, 50, 100 ks až po 500, 1 000 ks balenia. Niektoré špeciálne papiere sa predávajú po 10 ks alebo dokonca aj na samostatné kusy. Nechýbajú ani papiere, ktoré môžete zakúpiť v rolkách na metre. 

Ako nezabúdať na životné prostredie a recyklovať papier 

Papier vs životné prostredie, to nie je iba o tom, že sa použitý nepotrebný papier odovzdá v zberni na ďalšiu recykláciu. Už počas používania papiera môžete prispieť k životnému prostrediu svojim prístupom alebo, ak chcete manažmentom tlače. Viete si usporiadať text na dokumente tak, aby sa vám na jednu stranu vmestilo viac strán a znížil sa tak počet vytlačených strán? Dokážete si zredigovať obrázky a text spôsobom, že nepotrebnú grafiku zminimalizujete alebo úplne odstránite a na jednu stranu sa vám vmestí viac potrebného textu? Takto znížite počet strán tlače. A čo vám vraví obojstranná tlač? Nemusíte sa vyhovárať, že vaša tlačiareň nedisponuje automatickou obojstrannou tlačou, pretože každá tlačiareň alebo multifunkcia dokáže tlačiť na obidve strany prinajmenšom manuálne. Ak tlačíte dokumenty iba pre interné potreby vašej firmy, alebo pre osobné študijné účely môžete siahnuť aj po recyklovanom kancelárskom papieri. To všetko máte v rukách vy, ako užívateľ pri tlači a môžete tak znížiť celkovú spotrebu papiera a prispieť k životnému prostrediu. 

Tip pre vás

Pre dosiahnutie najlepšej kvality tlače sa riaďte odporúčaním výrobcu vášho zariadenia, pre použitie konkrétneho druhu papiera pre vami zvolený projekt tlače. Dodržiavajte aj pokyny pre vloženie presného počtu listov do zásobníka. V prípade záujmu o špeciálny druh papiera sa poraďte s predajcom kancelárskych potrieb o jeho vhodnosti do vašej tlačiarne.