Kancelária a škola

Nastaviteľný pracovný stôl alebo sedieť či stáť

Sedieť alebo stáť to je dilema každého, kto dlhodobo pracuje formou Home Office. Pandémia COVID nás prinútila alebo nám dovolila pracovať priamo z pohodlia domova. Nech už to na prvý pohľad alebo pocit vyzeralo a pôsobilo skvele, po čase prišli menšie aj väčšie problémy. Nešlo len o technologické zabezpečenie zariadení vo forme PC, notebooku, tlačiarní, skenerov, ale aj a teraz pozor... hlavne o pohodlie pri práci! Čo sa za tým ukrýva? Mať svoj PC setup zostavený tak, aby práca nebola ťažká. K maximálnemu pohodliu prispieva aj dobre zvolená pracovná stolička a stôl.  A tu sa dostávame k otázke, aký stôl zvoliť a iba sedieť alebo aj stáť počas práce? Nebudeme sa zaoberať štúdiami, ktoré skúmali v akej polohe a aký dlhý čas má byť ľudská chrbtica v sedavej polohe. Ale podáme vám základných faktov. Ak riešite niekoľkohodinovú prácu v sede alebo postojačky v kancelárii firmy prípadne doma, skôr či neskôr sa začnete zaoberať vhodnou stoličkou a stolom. Dobrou správou je, že ponuka pracovných stolov na trhu je veľmi dobrá. 

Pracovný stôl pevný alebo nastaviteľný

Pre ľudskú chrbticu nie je dlhé sedenie prirodzené a z dlhodobého hľadiska ani zdravé. Čoraz viac ľudí, ktorých práca pozostáva z niekoľko-hodinového sedenia za PC má problémy s chrbticou a trpí bolesťami krížov. Môžete striedať polohy a po určitom čase sedenia aspoň vstať a prejsť sa. Je to síce riešenie, ale ak nechcete alebo nemôžete často odbehávať od práce, nie je až tak efektívne. Skôr vás to rozptýli od práce. Môžete si samozrejme nastaviť pracovný stôl tak, aby ste ho mali vo výške pri akej dokážete pracovať. Pevný stôl takto nastavaný šetrí vašu chrbticu, ale nie nohy. Ideálnejším riešením je nastaviteľný pracovný stôl. V ponuke predajcov nájdete nastaviteľné polohovacie stoly  s mechanickým alebo elektronickým ovládaním, ale aj pracovné nastaviteľné pracovné stanice. Tie môžete umiestniť fixne na váš pracovný stôl.

 

Nastaviteľné pracovné stoly a pracovné stanice

Ak ste sa rozhodli pre nový polohovací stôl, čaká vás ešte jedno rozhodnutie. Výber medzi stolom s mechanickým ovládaním a elektronickou verziou. Už z názvu je jasné, ako sa ktorý typ stola ovláda, resp. nastavuje. Všeobecne nastaviteľný polohovací stôl pomáha používateľovi rýchlou úpravou zmeniť prácu v sede na prácu v stoji. Dosiahne sa tým ideálna pozícia pre prácu s nastavením požadovanej výšky a v niektorých prípadoch aj sklonu pracovnej dosky stola.

Polohovací stôl 

Mechanické ovládanie polohy stola 

Tento typ polohovateľného stola sa ovláda alebo skôr zdvíha ručne kľukou alebo piestami. Stôl sa otáčaním pomocou kľuky dvíha alebo znižuje smerom hore a dole. Celý mechanizmus je založený na mechanickom posuve v určitom rozmedzí. Pokiaľ nepotrebujete príliš často meniť výšku stola je to dobré a cenovo dostupné riešenie.

Elektronické ovládanie polohy stola

Druhou možnosťou ovládania stola je elektronicky spôsob pomocou tichého motorčeka a ovládacieho panela. Ten môže byť jednoduchý s dvomi základnými tlačidlami pre posuv hore a dole. Pridržaním niektorého z tlačidiel si stôl nastavíte do požadovanej výšky. Okrem základného ovládania existujú aj pracovné stoly s LED panelom s dotykovým ovládaním. Používateľ má možnosť ukladať nastavené pozície do pamäte. Nechýba ani 2-senzorový antikolízny systém a časovač pripomenutia zmeny pracovnej pozície. Stôl s takýmto systémom obsahuje už 2 motory.

 

 

Pracovná stanica na stôl

Ak nechcete meniť svoj pracovný stôl a napriek tomu potrebujete zmeniť občas jeho výšku a pracovať v stoji je tu ešte ďalšia možnosť. Tou je flexibilná pracovná stanica, ktorú upevníte na dosku pracovného stola. Stanica ja niečo ako nadstavba stola s možnosťou zvýšiť pracovný stôl. 

Zvýšiť komfort pri práci s pc môžete rôznymi spôsobmi a striedať sedenie so státím je jeden z nich. Ak vám práca v sede vyhovuje určite by ste mali sedieť tak, aby vaše ruky boli na stola v pravom uhle a monitor v rovine očí. Ak nemáte monitor s nastavením požadovanej výšky môže vám poslúžiť aj stojan pod monitor. Ten nezaberie veľa miesta a monitor si tak vyvýšite. Samozrejme nesmieme zabudnúť ani na vhodnú, najlepšie ergonomickú stoličku.

Rastúci písací stôl

V obchodnej sieti sa nachádza ešte jedna kategória stolov a stoličiek, ktorá stojí za povšimnutie. Ide takzvané rastúce stoly a stoličky pre deti. Ide o pracovné stoly, ktoré sa dajú výškovo nastaviť ako vaše dieťa rastie. Nielen stôl ale aj stolička sa tak prispôsobujú výške dieťaťa. Okrem nastaviteľnosti výšky stola je možné prispôsobiť aj náklon dosky stola v určitom uhle.