Kancelária a škola

Prečo a ktorý antivírus používať?

Najspoľahlivejšou alebo jednou z najspoľahlivejších možností ochrany zariadení pripájajúcich sa k internetu je antivírusový softvér. V dnešnej dobe, keď už je väčšina užívateľov na vysokej úrovni digitálnej gramotnosti môžeme predpokladať, že nekliknú na každý link a vyskakujúce okno. Tak ako sa vyvíja užívateľ za PC, tak sa vyvíjajú aj vonkajšie kybernetické hrozby. Čoraz sofistikovanejším spôsobom dokážu prelomiť ochrannú bariéru. Ak tam nie je žiadna a používateľ sa nechráni, ani na základnej úrovni, má to útočník oveľa ľahšie. Preto by každý užívateľ, ktorý sa pripája k internetu mal chrániť svoje zariadenie prinajmenšom antivírusovým programom.

Ponuka antivírusov je veľká a tie, ktoré sú na trhu už niekoľko rokov až desaťročí si prešli veľmi dobrým vývojom. Pozná ich drvivá väčšina používateľov. Sú to renomované spoločnosti, ktoré sú medzi sebou vyrovnanou konkurenciou v oblasti antivírusových programov. Určite poznáte ESET, AVAST, AVG, Avira, Kaspersky, Bitdefender, Norton, Trend Micro, McAfee a iné  brandy v oblasti kybernetickej ochrany. Ak ste doteraz žiaden antivírus nepoužívali, tak ste mali zapnutú aspoň ochranu Windows Defender integrovanú priamo v rámci operačného systému Windows. Aj to je stále lepšia ochrana, ako žiadna. Pre bežného používateľa je táto základná bezpečnosť vo väčšine prípadov postačujúca.


Prečo je dobré mať antivírus v stolnom počítači alebo notebooku?

Predpokladáme, že notebook alebo aj stolný počítač je pre používateľa centrálnym zariadením, ktoré je zapojené do siete LAN alebo k Wi-Fi routeru. Všetko ostatné, čo sa pripojí priamo k PC alebo routeru môže byť chránené práve touto centrálnou ochranou v počítači. Preto je dôležité mať práve v notebooku alebo PC antivírusovú ochranu. Najlepšie komplexný balík, ktorá bude chrániť nielen  pred podozrivými súbormi prichádzajúcimi do zariadenia, ale aj prístup k webovým stránkam v reálnom čase a prístup do siete. Komplexné balíky antivírusových programov dnes dokážu zabezpečiť ochranu v niekoľkých úrovniach a to počnúc surfovaním, ochranou online platieb, skenovaním emailových príloh a iných. Ak sa teda chcete chrániť voči vírusom, trojským koňom, malwérom, bonetom, ransomwérom, DDoS útokom, phishingom a ďalšími sofistikovaným útokom je namieste používať antivírusové riešenie. Či už si vyberiete bezplatné alebo platené riešenie, všetko je lepši,  ako nebyť vôbec chránený. 


Dobrý antivírus by mal spĺňať niekoľko atribútov

- musí zabrániť vstupu škodlivého kódu do zariadenia používateľa, prípadne ho hneď po vstupe objaviť a deaktivovať, odoslať do karantény
- je dôležité aby bol antivírus pravidelne aktualizovaný a to hlavne na báze aktualizácie databázy nových škodlivých kódov  
- musí dokázať zachytiť širokú škálu škodlivého kódu, od tradičných vírusov, trojských koňov, počítačových červov, spyware a iných  

                                                  
                                                                                                                                                                                          

Najznámejšie antivírusové programy 

Ak si už pôjdete vyberať v ponuke antivírusov pripravte sa, že ponuka je bohatá a konkurenčné sily vyrovnané. Môžete samozrejme zvoliť to pohodlnejšie riešenie a to je to, čo ponúka napríklad samotný operačný systém Windows. Integrovaný Windows Defender dokáže v základnom móde celkom dobre ochrániť vaše zariadenie. Ďalšou možnosťou sú antivírové programy vo verzii zadarmo. Ide o osekanú ochranu, ktorá neponúka také možnosti, ako plnohodnotná Full verzia, ale základnú ochranu splní. Ak sa už rozhodnete investovať do plnohodnotnej ochrany antivírusom máme pre vás rebríček tých najlepších. Alebo aspoň najlepšie ohodnotených samotnými používateľmi.


Top antivírusy v rámci nášho trhu

 

ESET Internet Security   

Môžete si vybrať niektorý z balíkov antivírusových riešení spoločnosti Eset. Ide o spoločnosť, ktorá oficiálne vznikla v roku 1992 zlúčením dvoch spoločností, ale jej úplne začiatky siahajú už do roku 1987. Spoločnosť Eset má zastúpenie vo viac než 180 krajinách. Úplne na začiatku  sa produkt spoločnosti uvádzal, ako NOD alebo NOD32. Neskôr sa antivírusový program rozrástol o komplexný balík ochrany. Dnes spoločnosť ponúka balík ESET Family Security Pack, ktorý zahŕňa komplexné riešenie pre celú domácnosť v podobe licencie pre 4 zariadenia. Dostupné pre Windows, Android, macOS a Linux. V tomto riešení nájdete aj rodičovskú kontrolu pre ochranu detí. Ďalšou možnosťou je všeobecná ochrana dát, ochrana Wi-Fi routra a všetkých pripojených zariadení, ako aj ochrana online platieb a to pre Windows, Android, macOS a Linux. ESET ponúka okrem riešení pre domácnosť aj ochranu pre malé, stredné a veľké firmy. K plusom tohto bezpečnostného riešenia antivírusom patrí overená detekcia, nízke systémové nároky a jednoduchá inštalácia a nastavenia. Nechýba ani veľmi dobrá zákaznícka podpora. Ak by sme si to mali zhrnúť, čo všetko dostanete v platenej verzii, tak je toho dosť. 

Ochrana zahŕňa: online a offline skenovanie, skenovanie pri otvárané súborov, skenovanie pripojených usb zariadení, blokovanie phishingu, blokovanie ransomware, firewall, ochranu e-mailu, ochranu e-banking, ochranu proti spamu, ochranu proti spyware, anti-theft, monitorovanie domácej siete, rodičovskú kontrolu a pravidelnú aktualizáciu. 

Pre firmy v závislosti od verzie programu pridáva vzdialenú správu zabezpečenia, pokročilú viacvrstvovú ochranu, zabezpečenie súborových serverov, úplne šifrovanie disku aj vymeniteľných médií, cloudový sanbox, ochranu cloudových aplikácii a zabezpečenie e-mailovej komunikácie. K prémiových funkciám patrí aj manažér hesiel.

Antivírusové riešenie spoločnosti Eset sa môže pochváliť nízkymi nárokmi na systém, vysokou rýchlosťou skenovania a výbornou detekciou. Ďalším plusom je jazyková podpora programu, ktorý je lokalizovaný do slovenského a českého jazyka. Samotná inštalácia je jednoduchá a užívateľské prostredie intuitívne.

 

 

NORTON Security

Ďalším antivírusovým programom po ktorom môžete siahnuť je rokmi overený produkt spoločnosti Symantec Norton Security. Ide o produkt spoločnosti, ktorá si udržiava svetové prvenstvo v oblasti počítačovej ochrany. Ak sa rozhodnete pre ochranu Norton máte na výber z troch verzii a to Štandard, DeLuxe a Premium. Ak siahnete po ver. DeLuxe získate ochranu s rozšírenými funkciami.

Ochrana zahŕňa: firewall, online a offline ochranu, blokovanie ransomware, blokovanie phishingu, skenovanie pri otváraní súborov, ochranu e-banking, ochranu proti spamu, ochranu proti spyware, rodičovskú kontrolu, optimalizáciu systému, zálohovanie a správcu hesiel.

Norton Security má prijemné užívateľské prostredie. Dizajn je čistý aj keď trochu neprehľadanejší. Je dostupný pre Windows, macOS, Android a iOS. Obsahuje lokalizáciu do slovenského aj českého jazyka. Nechýba licencia pre viac zariadení. Spoločnosť ponúka aj online ochranu Norton Secure VPN Plan pre bezpečný prístup k sieti. Mínusom je absencia ochrany e-mailu.

Napriek tomu, že si Norton Security ukrojí z vášho disku skoro 1 Gb výraznejšie nezaťažuje operačný systém. Radí medzi ostatnými antivírusmi, čo sa týka záťaže k tomu lepšiemu priemeru.

 


KASPERSKY Antivírus

Antivírové riešenie spoločnosti Kaspersky Lab je alebo bol najobľúbenejším ochranným programom. Jeho najvyššími plusmi bola dostupná cena, široká škála funkcií, prívetivé užívateľské prostredie, lokalizácia a v neposlednom rade nízke systémové nároky. Spoločnosť sa vyznačovala aj ako veľmi rýchlo rastúca na poli ochrany informačných technológií. 

Ochrana zahŕňa: blokovanie phishingu, blokovanie ransomware, online a offline skenovanie, skenovanie pri otváraní súborov, firewall, ochranu e-mailu, ochranu e-banking, ochranu proti spamu, ochranu proti spyware, rodičovskú kontrolu, kontrolu aktualizácií a správcu hesiel.

Aj v tomto prípade je skúšobná verzia zadarmo a tiež samotná funkcia antivírusu. Otázkou je ako sa dostať k aktualizácii v tomto období. Tu musíme podotknúť, že napriek veľmi dobrému hodnoteniu ochrany Kaspersky sa v súčasnej dobe od tohto programu mnoho používateľov odkláňa. Kaspersky Lab (Laboratoriya Kasperskogo) je ruská národná spoločnosť poskytujúca kybernetickú bezpečnosť a antivírusový holding, ktorý prevádzkuje spoločnosť so sídlom v hlavnom meste Ruska Moskve. Táto spoločnosť nie je nováčikom a založená bola Eugenom Kasperskym, Natáliou Kasperskou a Alexejom De Monderikom v roku 1997. Spoločnosť expandovala na zahraničný trh v rokoch  2005 až 2010 a získala veľmi veľký podiel na trhu v rámci predaja softvéru pre kybernetickú bezpečnosť. Na poli svetového rebríčka bezpečnostného softvéru si stabilne udržiavala 4-té miesto.   

Situácia ohľadom vojnového konfliktu Ruska a Ukrajiny postavila aj tento úspešný antivírusový program na „black list“. Nielen tlak západného sveta, ale aj nemožnosť platby za používanie tohto programu postavila používateľov do situácie, kedy budú musieť hľadať alternatívu. Nebudeme tu polemizovať a hľadať strašiaka, či je alebo nie je vhodné používať tento typ ochrany. Hodnotu programu Kaspersky tak, ako je navrhnutý programátormi s funkčnosťou akú zastáva nie je vhodné znižovať na základe pôvodu vlastníkov spoločnosti. Každopádne môžu mať používatelia z EU a iných krajín problém predlžiť si predplatné.


Toto boli 3 najpoužívanejšie antivírusové programu na ochranu. V ponuke ich je oveľa viac a musíme povedať, že sily sú vyrovnané. Funkcie ktoré tieto programy obsahujú sú skoro totožné. Spoločnosti sa snažia, aby ich softvér mal nízke nároky na operačný systém a bol užívateľský čo najintuitívnejší. Kladú dôraz na rýchlosť skenovania, ale aj na čo najlepšiu aktualizáciu vírovej databázy. Napriek týmto favoritom tu máme ešte veľmi dlhý zoznam veľmi dobrých a používateľmi overených antivírusových riešení. 

 

BITFENDER Internet Security

Rumunská spoločnosť, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou má sídlo v Bukurešti a pobočky po celom svete. Vznikla v roku 2001 a dnes je distribuovaná do 150 krajín sveta. Pôvodcom bola spoločnosť Softwin, ktorá vznikla v postkomunistickom Rumunsku už v roku 1990. Ako Bitdefender sa dostáva do povedomia v roku 2001 a expanduje mimo Rumunska v roku 2004. Tento antivírusový program nezaostáva za jednotkami v odvetí bezpečnosti. Je priamou konkurenciou tých najlepších. 

Ochrana zahŕňa: blokovanie phishingu, blokovanie ransomware, online a offline skenovanie, skenovanie pri otváraní súborov, firewall, ochranu e-mailu, ochranu e-banking, ochranu proti spamu, ochranu proti spyware, rodičovskú kontrolu a kontrolu aktualizácií.


AVG Internet Security 

Spoločnosť Grisoft vznikla v roku 1991 v bývalom Československu. Za antivírusom AVG stojí práve táto spoločnosť, dnes už AVG Technologies. Funkčnosť antivírusovej ochrany AVG Internet Security je silnou stránkou. Program obsahuje veľmi dobré možnosti nastavenia firewallu, ochranu e-mailovej komunikácie spoločne s ochranou proti spamu a spyware. Nechýba ochrana e-bankingu a správa hesiel. Nechýba ani rodičovská kontrola. Ako mínus považujeme absenciu optimalizácie systému, pre ktorú ponúka AVG samostatný a riadne spoplatnený program TuneUP. Aj v tomto prípade má používateľ možnosť skúšobnej verzie a verzie antivírusu zadarmo. Podpora operačných systémov je štandardná  a to už ako pri pc ale aj mobilných zariadeniach. Pri inštalácii na pc sa pripravte na 1 Gb voľného miesta, ktoré vám program pohltí. Plusom je, že ani tento program nezaťaží príliš operačný systém a môžete ho používať aj so staršími počítačmi.

 


AVAST, TREND Micro, Avira, Mc Afee a ďalší 

Spomenúť detailne všetky antivírusové programy by nám zabralo veľa času. Medzi tie, ktoré sú overené používateľmi a majú dobré referencie patria aj český AVAST z dielne spoločnosti AVAST Software. Jeho vznik siaha do roku 1988 a je lokalizovaný do 20-tich jazykov. Dostupný je vo verzii zadarmo aj ako platená verzia s rozšírenými funkciami. 

Overený  je aj antivírus TREND Micro. Základný produkt Trend Micro Antivírus+ Security prináša elementárne zabezpečenie a k tomu štandardnú ochranu webového prehliadača. Rodičovská kontrola a skartovač súborov sú súčasťou produktu Trend Micro Internet Security strednej verzie. Ak siahnete po prémiovej verzii získate správcu hesiel a šifrovanie súborov (Maximum Security), prípadne aj VPN a skenovanie dark-webu (Premium Security). Mínusom je väčšie percento chybových hlásení absencia obojstranného firewallu a ochrana webkamery, ale aj chýbajúca možnosť zálohy v Cloude. 

Avira s červeným dáždnikom ponúka cloudovú detekciu malvéru systémom Protection Cloud. Funguje tak, že akonáhle ktorýkoľvek z počítačov s bežiacou Avirou nájde nový podozrivý súbor, pošle jeho kópiu anonymne expertom firmy. Tam ho zoskenujú, vyhodnotia a aktualizujú o ňom informácie pre všetkých užívateľov. Výber funkcií programu Avira je široká, od plánovania a rôznych nastavení rozsahu a detailnosti skenov, cez možnosť blokovania automatického spustenia externých zariadení, až po manažment hesiel, VPN (do 500 MB mesačne) a funkcie, presahujúce doménu bezpečnosti (optimalizácia času bootovania). Ako plus hodnotíme vysokú presnosť detekcie malvéru, optimálny výkon, ktorý nezaťažuje systém, unikátnu cloudovú ochranu, veľa funkcií a dostupnosť pre všetky operačné systémy.

 

Poslednými nami spomenutými antivírusovými riešeniami sú programy Mc Afee a Windows Defender. Antivírusový softvér spoločnosti Microsoft, ktorý je integrovaný priamo do operačného systému Windows netreba v žiadnom prípade podceňovať. Microsoft Defender Antivírus síce v testoch neprekonal Norton alebo Kaspersky, predbehol však mnohé bezplatné antivírusy. Funguje takmer úplne nepozorovane na pozadí a nezaťažuje systém. Napriek tomu, že Defender Antivírus neponúka veľa funkcií, mnohé sú súčasťou Windows 11 (Windows 10) - rodičovská kontrola, herný režim, správca hesiel alebo posilnenie ochrany pre vlastné prehliadače Edge a Internet Explorer. Tento antivírus používatelia doslova nepostrehnú a ponúka im základnú ochranu na veľmi dobrej úrovni.

Mc Afee je americká globálna softvérová spoločnosť, ktorá sídli v San Jose, CA. Jej vznik sa datuje do roku 1987. V roku 2010 ju odkúpila spoločnosť Intel, ktorá v roku 2016 oznámila svoje strategické partnerstvo s TGP. Tým Intel v tom istom roku predal väčšinový podiel v prospech TGP a uzavrel s ňou dohodu o premene Intel Security na nezávislú spoločnosť  s názvom Mc Afee zaoberajúcou sa kybernetickou bezpečnosťou. Mc Afee má nesporne niekoľko výhod, ako je použiteľnosť licencie na neobmedzené množstvo zariadení, štandardné funkcie ochrany a používateľská prívetivosť. Medzi mínusy patrí absencia lokalizácie do CZ a Sk jazyka, trochu horšia podpora a vyššia záťaž systému.

Antivírusových programov je oveľa viac. Niektoré sú komplexnými balíkmi ochrany a iné sú určené na presný typ hrozby. Spomenuli sme tie najviac používané a hodnotené testami, ale aj ocenené cenami bezpečnosti. Pre používateľa často zaváži nielen cena, ale aj jazyková lokalizácia. Každopádne dnes by ochranu antivírusom mal zvážiť každý používateľ. Výber antivírusov je široký a prekážkou nie je ani starší počítať. Sú programy, ktoré majú nízke hardvérové nároky a nespomalia počítač. Dôležité je pravidelne aktualizovať antivírusový program aj operačný systém. Antivírus nemusí mať množstvo funkcií a aj v základnom režime vás ochráni. Dôležité je ochranu v počítači mať. A na záver to klasické, najväčší problém je medzi počítacom a stoličkou, teda v samotnom používateľovi. Je na ňom aby sa správal v rámci internetu obozretne a rozumne.