Kancelária a škola

Black Friday

Čo je Black Friday

Black Friday alebo aj Čierny piatok sa objavil v Amerike, ako predskokan veľkej predvianočnej nákupnej horúčky. Po sviatku Deň vďakyvzdania je to 4-tý piatok v mesiaci november. Do širšieho povedomia sa dostal na prelome 60 - 70 rokov 20.storočia. Na Slovensku sa Čierny piatok objavil oveľa neskôr, nástupom Amerických predajcov na náš trh. Často sa v súvislosti s prvými zmienkami spomína Americká spoločnosť Apple, ktorá v roku 2011 začala so zľavami Black Friday. Časom sa zapájali väčší predajcovia a dnes už veľké alebo menšie zľavy počas dňa Black Friday ponúkajú skoro všetci predajcovia, či už v kamenných predajniach alebo e-shopoch. Tento rok pripadá Black Friday na dátum 23.11.2018, čo je práve 4-tý piatok v mesiaci november. 

 

 

Ako rozpoznať výhodné zníženie ceny a výpredaj starších modelov produktov

Najprv si musíte ujasniť o aký produkt máte záujem. Ak ide o spotrebný tovar, akým sú kancelárske potreby, náplne do tlačiarní, dátové média alebo aj sáčky do vysávača, určite nečakáte na najnovší model produktu a každé zníženie ceny je pre vás výhodne. V prípade elektroniky alebo výpočtovej techniky však musíte byť obozretnejší. Veľké výpredaje sú zamerané zväčša na výpredaj starších modelov, za zníženú cenu. Tá sa v niektorých prípadoch dokáže vyšplhať, až na 90 % zľavu.

 

Na čo si dávať pozor pri nákupe

Keďže ide o široký sortiment produktov, ktorý je počas akcie Black Friday v zľave, pozorne si prejdite ponuku predajcu a porovnajte ceny u iného predajcu alebo v porovnávačoch cien. Podľa recenzií na daný produkt viete zistiť, ako dlho sa produkt predáva na trhu. Hlavne pri mobilných telefónoch sú jednotlivé modely veľmi rýchlo nahradené novými. Ak máte mobil, ktorý má najlepšie roky za sebou a potrebujete nový, Black Friday príde vhod. Zahŕňa skoro všetky modely mobilov v ponuke predajcov. Niektoré  modely môžu cenovo klesnúť až o 70 %. Ak ste bežný používateľ, ktorý telefonuje a sem tam napíše SMS, tak ušetríte. Ak ste však náročnejší užívateľ veľmi skoro zistíte, že výhodný nákup má svoje slabé miesta. Môže ísť o model, ktorý je na trhu dlhší čas a jeho výrobu už výrobca dávno nahradil najmenej dvomi novšími generáciami. Nainštalovať novšiu hru alebo aplikáciu je nemožné, lebo si to vyžaduje najnovší operačný systém. Bohužiaľ, vami výhodne kúpený model, nie je podporovaný najnovšou aktualizáciou OS. A dôvod? Slabší hardware. Tešiť vás môže, že ste za mobil dali relatívne nízku cenu. Predajca potreboval  vypredať staré zásoby, aby mohol naskladniť nový atraktívnejší tovar. Ešte vás stále môže niečo prekvapiť. Keď o pár dní po „sviatku nakupujúcich“ pozeráte na e-shop zistíte, že cena je stále rovnaká aj bez kúzelného 70 % z ceny dole. Porovnáte si iné obchody, ktoré aj bez zľavy ponúkajú tento model za nízku cenu. Teraz už viete, že ste si mali overiť pred avizovanou akciou ceny a tak by ste s istotou vedeli, čo zľava je a čo nie. Nedá sa ani jednoznačne zvaliť vinu na predajcu. Ten môže upraviť cenu tak, že uvedie zľavovú cenu a cenu pred zľavou uvedie tú, aká bola v čase uvedenia modelu do predaja. Čo v prípade mobilného telefónu mohla byť cena naozaj oveľa vyššia, než je aktuálna cena na trhu.

Nákup tlačiarne alebo multifunkcie

Tlačiarne sú zariadenia, ktoré nepodliehajú tak rýchlo konkurencii s novšími modelmi. Ak viete, čo od tlačiarne požadujete, aký typ tlačiarne potrebujete, tak to, že je na trhu novší model veľmi nezaváži. Kúpite si tlačiareň vo výhodnej cene. Možno bude mať oproti novšiemu modelu nižšiu rýchlosť a nebude mať všetky najnovšie funkcie, ale ak je kvalita tlače výborná, tak na sekundách, pokiaľ netlačíte enormné množstvo dokumentov, až tak nezáleží. Rovnako aj v tomto prípade je dobré urobiť prieskum cien, pár dní pred veľkou cenovou akciou. Výhodne môžete nakúpiť spotrebný materiál, ako sú papiere do tlačiarne, fotopapiere, ale aj tonery a atramentové náplne. Týka sa to aj kancelárskych potrieb, kde každá zľava príde vhod, hlavne, ak nakupujete väčšie množstvo. Bez obáv vidíme aj nákup pripojiteľných periférií k počítaču, ako sú klávesnice alebo myšky.

Čo sa oplatí 

Aby sme vás úplne neodradili, niektoré produkty sa oplatí nakúpiť v akcii. Ročný model TV alebo vysávača, za nižšiu cenu je dobrý nákup. Ak má novší model, len mierne navýšenie výkonu alebo zmenený dizajn. Pri mobiloch, tabletoch a notebookoch už  buďte viac obozretný, ale aj tam môžete veľmi dobre v čase akcie nakúpiť. Malé spotrebiče do domácnosti, alebo zariadenia do kancelárie za priaznivú cenu, ak nejde o doslova staré modely sa oplatia. Rovnako aj spotrebný materiál.


 

 

Aké benefity dokáže ponúknuť dobrý predajca aj počas roka

Dobrý predajca má aj počas roka rôzne benefity pre verných zákazníkov, ktorí sa registrovali v jeho obchode. Dokáže im zasielať rôzne zľavy na mieru, vie im znížiť cenu pri nákupe viac kusov z jedného produktu alebo k drahšiemu produktu pridá niečo v nižšej cene zadarmo. Výhodou je nechať si zasielať novinky obchodu na e-mail. Tak vás môže predajca informovať a práve prebiehajúcich akciách. 

 

3 kroky k úspešnému nákupu v pravý čas

- Overte si cenu niekoľko dní vopred na e-shope alebo v obchode, kde chcete nakupovať a je avizovaná veľká akcia

- Porovnajte cenu v niekoľkých konkurenčných obchodoch

- Povoľte odber noviniek z vášho obľúbeného e-shopu, aby ste boli vždy informovaný včas o akciách 

- Nakupujte, ak ste si istý, že je to pre vás výhodne a nepodliehajte tlaku veľkého písma reklamy 

 

Určite nechceme nikoho odradiť od nákupu počas akcií, Black Friday. Naopak, nákup sa oplatí a v niektorých prípadoch môžete nakúpiť veľmi dobre. Treba si však dávať pozor a dobre si zvážiť, čo sa oplatí a čo už nie. Takéto výpredaje sa konajú pravidelne a v prípade Black Friday je to minimálne raz ročne. Je tu veľká šanca, že tovar sa vypredá za nízke ceny a tak sa do budúceho výpredaja dostane tovar, ktorý je maximálne rok na sklade. To však nie je záruka, že sa medzi to nedostane aj niekoľkoročný skladový ležiak. 

 

Robíme to inak 

Náš e-shop ponúka celoročne výhodne ceny atramentových náplní a laserových tonerov. Dokážeme vás za nákup odmeniť. Ponúkame rôzne akcie a zľavy. Počas roka u nás prebieha v rôznych termínoch program Cashback, kedy ku každej objednávke vybraných produktov v určenej výške, vrátime určitú sumu späť. Správame sa k naším zákazníkom férovo a bez ohľadu nato, či realizujete nákup alebo nie, vám veľmi ochotne poradíme.