Kancelária a škola

Tlačiarne a hlasoví asistenti

Vývoj tlačiarní už dávno nie je len navýšenie výkonu, zlepšenie parametrov a vyššia kvalita výstupnej tlače. Výrobcovia sa musia prispôsobovať novým trendom a technológiám. Posledné roky sa zameriavali na konektivitu. Tá priniesla okrem pripojenia ethernet káblom do LAN siete aj nové spôsoby bezdrôtového pripojenia. Pomocou Wi-Fi, NFC alebo Bluetooth môžu používatelia tlačiť svoje dokumenty a fotografie priamo z mobilných zariadení. Celkom úspešným krokom v inováciách bola aj podpora pre cloudové služby a sociálne siete. Novým trendom by sa mohla stať podpora hlasových asistentov v tlačiarňach. Niektorí výrobcovia sa už vydali tým smerom a majú na trhu zariadenia s podporou hlasových asistentov. Čo je hlasový asistent, aké uplatnenie má v  tlačiarni a koľko hlasových asistentov je v súčasnosti na trhu?
 

Čo je hlasový asistent

 
Určite ste sa sním už stretli v mobilnom zariadení alebo počítači. Pomocou hlasového povelu ste nechali odoslať správu alebo email, uložili ste si poznámku alebo upomienku do kalendára. Hlasový asistent je technológia, vďaka ktorej môžete zadávať úlohy v mobilnom zariadení a počítači, ale aj ovládať svoju inteligentnú domácnosť (Smart Home). Odvetia do ktorých sa inteligentní hlasoví asistenti dostávajú sa čoraz viac rozširuje. Princíp na akom pracujú, nie je len spracovať hlasový povel na základe lexickej analýzy. Tak tomu bolo niekedy na začiatku. Dnes sú hlasoví asistenti službou, ktorá v spojení s cloudom dokáže inteligentne spracovať hlasový povel. Rozozná medzery medzi slovami, ticho aj zmenu intonácie. Dokáže tokenizovať a priradiť slovám, vetám význam v prirodzenom kontexte reči. V anglickom jazyku to neprináša väčšie problémy, tie sa však môžu objaviť v inom jazyku. Musíme tiež povedať, že asistentov, ktorí dokážu komunikovať v slovenskom jazyku, zase až tak veľa nie je. Hlasový asistent zvládne zapnúť, vypnúť a meniť intenzitu osvetlenia vašich smart osvetlení, napríklad Hue Philips. Môžete ním ovládať kúrenie aj samotný termostat. Zapnete ním svoju Smart Tv a naladíte obľúbený kanál. Hračkou je pre neho spustenie obľúbenej hudby z playlistu alebo nastavenie budíku, či časovaču. Dokážete ním spustiť svoju naj hru, ale okrem zábavy dokáže zabezpečiť aj vašu domácnosť. No a k tomu všetkému pribudol ešte jeden pracovný sektor Office. Niektoré tlačiarne a multifunkcie už teraz majú podporu hlasových asistentov, čo zvyšuje užívateľský komfort pri zadávaní tlačových úloh. 
 

Aký prínos má podpora hlasového asistenta v tlačiarňach 

 
Hlasový asistent vám uľahči zadávanie úloh, ak ste zaneprázdnený. Nemusíte zadávať príkazy k tlači na počítači alebo ovládacom paneli tlačiarne. Stačí jednoducho hlasom požiadať asistenta, aby vám napríklad vytlačil posledný email od kolegu. Pre samotného užívateľa je to ďalší krok k zvýšeniu pohodlia a uľahčenie ovládania, čo v konečnom dôsledku zvýši samotný užívateľský komfort. Kvalita a výkon tlače sa tým nezmení, ten bude stále závisieť od špecifikácie tlačiarne a použitého spotrebného materiálu. Nevyhnutnosťou je samozrejme samotná sieť, do ktorej budú všetky zariadenia pripojené. Vaša domáca kancelária sa tak môže stať súčasťou inteligentnej domácnosti.
 

Hlasoví asistenti s ktorými treba rátať

 
Zatiaľ nikto z výrobcov tlačiarní a multifunkcií nemá svojho vlastného hlasového asistenta. Preto zariadenia, ktoré túto technológiu podporujú využívajú asistentov tretích strán. Medzi najpoužívanejších asistentov patria Google Asistent od spoločnosti Google, Alexa od Amazonu, Cortana z dielne Microsoftu a Siri, ktorá je dielom Applu. Hlasových asistentov majú aj spoločnosť Samsung, Xiaomi a niečo sa šepká aj o vlastnom asistentovi spoločnosti Huawei. Výrobcovia tlačiarní, ako sú spoločnosti Hewlett Packard a Epson, ktorí v niektorých svojich zariadeniach podporujú hlasových asistentov vsadili na podporu pre Google Asistenta, Alexy a Cortany. Zatiaľ pokrivkáva podpora pre Siri. Aj keď aj tú už nájdete v zozname podpory niektorých modelov spoločnosti Epson. Ak povieme hlasový inteligentný asistent, nemusí sa to vťahovať iba na asistentov v mobilných zariadeniach a počítačoch. Využívať ich môžete aj v inteligentných reproduktoroch. Aj tu sa dostávame k spoločnostiam Google, Amazon a Apple.
 

„Hey Google“ Asistent Google 

 
Google má svojho asistenta rozdeleného do dvoch sektorov, jeden je priamo pre mobilné zariadenia (Google Asistent Smartphone) a druhý pre chytrú domácnosť (Google Smart Home). Na trhu má aj vlastný reproduktor s hlasovým asistentom, ktorý spracuje požiadavky užívateľa za pomoci umelej inteligencie. Reproduktor Google Home sa predáva aj na slovenskom trhu. V portfóliu spoločnosti je v 3 verziách, štandard, verzii mini a max. Pre pozornosť hlasového asistenta stačí povedať „ Hey Google“. Google Asistent dostal podporu vo vybraných tlačiarňach Hewlett Packard, Epson a Canon.
 
 

Alexa - Amazon Echo 

 
Spoločnosť Amazon ukrýva svoju hlasovú asistentku Alexu v hlasovo ovládateľnom reproduktore, ktorý sa už posunul generačne. V súčasnosti nájdete v ponuke Amazon Echo 1. a 2. generácie, Amazon Echo Dot 2. a 3. generácie a Amazon Echo Plus 1. a 2. generácie. Líšia sa nielen dizajnom, ale aj farbeným prevedením a veľkosťou. Asistentku Alexa od Amazonu podporujú niektoré modely tlačiarní Hewlett Packard, Epson a Canon.
 
 

Siri (Apple)

 
Aj hlasoví asistenti spoločnosti Apple A Microsoft sa dostanú k slovu. Epson už má na trhu tlačiarne pre ktoré si používatelia v systéme iOS budú môcť vytvoriť skratku Siri pre rýchlu tlač a skenovanie dokumentov. Urobíte si fotografiu a požiadate Siri, aby vám ju vytlačila. Všetko jednoduché a pohodlné. Aj Siri nájdete okrem zariadení s iOS aj v samostatnom inteligentom reproduktore Apple Homepod. 
 
         

Cortana (Microsoft)

Cortanu bude môcť využiť s niektorými modelmi tlačiarní spoločnosti HP. Je v operačnom systéme Windows a hoci Microsoft nemá vlastný inteligentný reproduktor spolupracuje s viacerými partnermi a dnes nájdeme Cortanu v reproduktoroch Harman Kardon Invoke. 
Ponuka inteligentných hlasových asistentov sa rozrastá ďalej a tak si výrobcovia tlačiarní budú mať z čoho vyberať pre spoluprácu a podporu pre svoje zariadenia. 

Hlasoví asistenti a bezpečnosť

 
Samotná bezpečnosť v prvom rade závisí od bezpečného pripojenia do zabezpečenej siete a úrovne ochrany zariadení. Viac sa v súvislosti s hlasovými asistentmi rozvíja debata o poskytnutých dátach užívateľa. Objavili sa prípady, keď hlasový asistent reagoval aj keď nebol vyzvaný užívateľom a nahrával súkromné dáta. Všetko je však v rovine špekulácii a spoločnosti samozrejme popreli, žeby cielene pri zbere štatistických dát, tieto dáta zneužívali. Keďže inteligentní asistenti pracujú s citlivými dátami môžu byť veľkým lákadlom pre hackerov. 
 

Tlač hlasom, komfortnejšie ovládanie pre používateľa

 
Jednoduché nastavenie, pohodlná obsluha a v konečnom dôsledku vysoký komfort, sú benefity spojené s ovládaním hlasom. Môžete pracovať pri počítači na iných úlohách a zároveň zadať hlasovým povelom asistentovi príkaz k tlači alebo skenovaniu. Nemôžeme povedať, že sa zvýši kvalita dokumentov, tá samozrejme bude vždy závisieť od výkonu, parametrov zariadenia, nastavenie tlače a kvality spotrebného materiálu. Zjednoduší sa ovládanie a zvýši užívateľský komfort.  
 

Aký bude záujem spotrebiteľov o tlačiarne s podporou hlasového asistenta

 
Keďže technológie sa predierajú veľkou rýchlosťou do všetkých odvetí a zariadení, ani tlačiarne nebudú výnimkou. Po vzore spoločností HP, Epson, Canon budú nasledovať ostatní výrobcovia. Z tlačiarní pre domácnosť sa presunú aj do zariadení pre firemné prostredie a podnikovú tlač. Otázne je, ako práve v podnikovej sfére bude podpora hlasových asistentov pre tlačiarne bezpečnostne ošetrená. Pretože bezpečnosť je v tejto oblasti, kde sa tlačia citlivé, firemné dokumenty na prvom mieste, pred užívateľským komfortom. 
 

Tlačiarne s podporou hlasového asistenta

 
My sme hľadali, ktoré tlačiarne už dnes podporujú hlasových asistentov. Ak by ste mali záujem o tlačiareň, ktorá to zvláda môžete si vybrať niektorý z modelov HP, ktoré podporujú Google Cloud Print. Je potrebné nastavenie pomocou aplikácie HP Print a prepojenie s vašim Google účtom, aby ste mohli využívať Google Home  a hlasového asistenta. Veľmi peknou tlačiarňou do domácnosti s podporou hlasového asistenta je tlačiareň HP Tango, ktorá si rozumie s asistentkou Alexa od Amazonu, (bohužiaľ zatiaľ iba v anglickom a francúzskom jazyku), s Google asistentom aj asistentkou Cortana od Microsoftu.  
 
Ak sa rozhodnete pre tlačiareň Epson budete si môcť vybrať z tých modelov, ktoré obsahujú technológiu Epson Connect. Sú to zariadenia z modelovej rady EcoTank, WorkForce a Expression
 
V ponuke výrobcu Canon sa nachádza množstvo tlačiarní s podporou hlasovej asistentky Alexa od Amazonu a Google Asistenta. Zoznam kompatibilných zariadení je naozaj veľký. 
 
Séria XK80, séria XK70, séria XK50
Séria TS9580, séria TS9500, séria TS9180, séria TS9100, séria TS9000, séria TS8280, séria TS8230, séria TS8200, séria TS8180, séria TS8130, séria TS8100, séria TS8000, séria TS6280, séria TS6230, séria TS6200, séria TS6180, séria TS6230, séria TS6200, séria TS6180, séria TS6230 , Séria TS6100, séria TS6000, séria TS5100, séria TS5000, séria TS3100 , séria TS300
Séria TR9530, séria TR8580, séria TR8530, séria TR8500, séria TR7530, séria TR7500, séria TR4500
Séria MG7700, séria MG7500, séria MG7100, séria MG6900, séria MG6800, séria MG6700, séria MG6600, séria MG6500, séria MG6400, séria MG5700, séria MG5600, séria MG5500, séria MG3600, séria MG5600, séria MG5500, séria MG3600, séria MG300, séria MG2900
Séria MX530, séria MX490
Séria MB5400, séria MB5300, séria MB5100, séria MB5000, séria MB2700, séria MB2300, séria MB2100, séria MB2000
Séria E4200, séria E3100, séria E480, séria E470, séria E460, séria E300
Séria G4010, séria G4000, séria G3010, séria G3000
Séria iP110
Séria iB4100, séria iB4000
Séria PRO-1000, séria PRO-500, séria PRO-100S, séria PRO-10S
 
Podpora hlasovej asistenta pre tlačiarne je nevyhnutný krok v inteligentných domácnostiach. Virtuálni asistenti sa stali samozrejmosťou nielen v domácnostiach ale aj kanceláriách, čo umožňuje užívateľom získať rýchlejšie ovládanie a pohodlnejší prístup. Títo inteligentní asistenti umožňujú ľuďom používať svoj hlas na interakciu s technológiou, takže môžu nájsť odpovede na otázky a dokončiť úlohy len rozprávaním. Integrácia hlasu s technológiou tlače umožňuje používateľom jednoducho a pohodlne pristupovať k tlači bez jediného stlačenia tlačidla alebo kliknutia myšou. Používatelia môžu svojím hlasom spustiť tlač širokej škály každodenných a kreatívnych dokumentov vrátane maľovaniek, zoznamov úloh, poznámkových blokov, formulárov a inej tlače.
 

Očakávané novinky

 
Spoločnosť Google predstavila na nedávanej konferencii, okrem iného aj Google Asistenta novej generácie. Mali by ho dostať najnovšie mobilné zariadenia. Nový asistent bude využívať pre rozpoznávanie hlasu menšie množstvo dát, ktoré budú môcť byt implementované priamo do smartfónu. Asistent tak dokáže odpovedať na podnet v zlomku sekundy a bude môcť pracovať aj v režime lietadlo, bez dátového pripojenia. 
 
Na dátum od 3. – 7. júna je potvrdená aj konferencia spoločnosti Apple WWDC. Uvidíme, aké novinky prinesie Apple a či sa dočká vylepšenia aj ich hlasová asistentka Siri. Slovenský a český užívatelia by určite privítali podporu slovenčiny a češtiny.