Kancelária a škola

Doplňte si Home Office tabuľou alebo nástenkou

Pri práci často potrebujete zaznamenať svoje myšlienky, postrehy alebo dôležité termíny schôdzok. Práve na to sa výborne hodí pracovná nástenka alebo tabuľa, ktorá vám pomôže udržať poriadok v úlohách, termínoch, ktoré treba urobiť a dodržať. Ak pracujete z domu formou Home Office o to viac sa takýto kancelársky pomocník hodí. Na trhu ich nájdete v širokej ponuke. Pri výbere si môžete zvoliť z rôznych veľkostí a povrchu tabule. Keď sa už rozhodnete pre pracovnú tabuľu napríklad do svojho setupu Home Office je tu niekoľko kritérií podľa ktorých by ste mali vyberať.

Podľa čoho vyberať tabuľu, nástenku do domácej kancelárie

Povrch materiálu

Tabule na písanie alebo nástenky na pripnutie poznámok pomáhajú organizovať termíny, dôležité úlohy a myšlienky. Ak sa rozhodnete pre nástenku môžete zvoliť korkovú alebo plstenú, latkovú. Tieto materiály sú dostupné vo viacerých farbách. Princíp je jednoduchý pomocou špendlíkov pripínate svoje poznámky, vizitky alebo kartičky.

 

 

Tabule nájdete na trhu v niekoľkých verziách. Môžu byť s lakovaným povrchom, kombinácia magnetickej tabule s lakovaným povrchom alebo tabule s čiernym kriedovým povrchom. Magnetické tabule majú výhodu, že na ne môžete písať popisovačom na vodnej báze alebo pripínať napísané poznámky, kartičky magnetom. Tabule s čiernym kriedovým povrchom si určite popamätáte zo školy. Píšete na ne kriedou a sú stierateľné. Tabule s lakovaným povrchom slúžia na písanie bez možnosti pripínať poznámky magnetmi.

 

Okrem týchto povrchov nájdete aj magnetické tabule so skleneným povrchom a keramické tabule s lakovaným povrchom. Tie majú veľmi odolný povrch a dlhú životnosť. Ak si neviete vybrať a potrebovali by ste niečo, čo spája nástenku s tabuľou existujú aj kombinované modely. Ide o kombináciu magnetickej tabule s lakovaným povrchom a korkovej nástenky v pomere 50/ 50. Kombinovaná tabuľa je ideálna na pripínanie poznámok, ale aj na písanie plánov alebo zanechávanie odkazov. Je ideálna pre používateľov, ktorí hľadajú spôsoby, ako maximalizovať svoj  pracovný priestor. Korková strana ponúka bezúdržbovú časť na pripichovanie špendlíkmi. Druhá časť magnetická tabuľa sa ľahko používa a čistí. Môžete na ňu písať fixkami alebo pripínať magnetmi.

 

Údržba

Na základe materiálu je potrebné dodržiavať správnu starostlivosť o tabuľu, nástenku, aby ste predlžili jej životnosť. V podstate nevyžadujú extrémnu údržbu, okrem stierania alebo umývania tabúl na ktoré píšete. Jediný faktor, ktorý je potrebné vziať do úvahy je koľko prachu povrch zbiera. Korková doska je výborná v tom, že ide o prírodný materiál a dokonale si poradí s prachom. Pozor si však treba dávať, aby nenavlhla. Vlhkosť ju môže poškodiť a znehodnotiť. Hliník má plus v tom, že ho stačí čistiť aj suchou handričkou. Pozor však na drsné vlákna, ktorými môžete hliník poškriabať. Najhoršie je na tom látka, tkanina na nástenke. Tento materiál zadržiava a priťahuje prach a ťažšie sa čistí.

 

 

Veľkosť 

Čo sa týka veľkosti viete si vybrať presne takú, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám. Pre Home Office v zásade nepotrebujte veľkú tabuľu. Obľúbené sú tabule veľkosti 400 x 600 mm, 600 x 900 mm a 900 x 1200 mm. Výhodou väčšiny tabúľ je možnosť montáže zvislo aj vodorovne.

 

Rám

Rámy na tabuliach závisia od vašich preferencií a vizuálneho zakomponovania do priestoru, kde bude tabuľa zavesená. V malom priestore dobre vynikne bezokrajová tabuľa (sklenená) a pri veľkých domácich kanceláriách tabuľa s rámom. Najodolnejší je hliníkový rám. Vinylový je zase najdostupnejší a drevený v správnom prostredí pôsobí veľmi pekne. Záleží už od vás, ako si prispôsobíte tabuľu alebo nástenku do celkového dizajnu, aby nepôsobila rušivo.

 

Držiak a príslušenstvo

Pri niektorých tabuliach nájdete príslušenstvo, ako je stojan a držiak na písacie potreby (fixky, kriedy, huby na mazanie). Pri nástenkách to bývaj sada pripínacích špendlíkov.

 

Použitie

Nástenky a tabule sú ideálne pre domácu kanceláriu. Pomáhajú pri organizovaní úloh. Ak spojíte tabuľu alebo nástenku so svojím plánovačom a navyše použijete digitálne nástroje , osvojíte si umenie zostať v kontakte s úlohami, ktoré je potrebné urobiť a stať sa čoraz organizovanejšími. 


Často sa pri práci stane, že si potrebujete niečo zapísať alebo máte dobrý nápad, ktorý si chcete zaznamenať. Zrazu neviete nájsť zápisník a tabuľa je priamo pred vami. Umožní vám rýchlo zapísať myšlienku, nápad, kontakt alebo dôležitý termín. Rovnako rýchlo môžete odškrtnúť ukončené úlohy a mať tak prehľad. Na tabuľu môžete nakresliť rýchlo graf, náčrt niečoho a kopec iného, čo vám v konečnom dôsledku pomôže pri práci.