Kancelária

Hľadáme monochromatickú tlačiareň pre tlač dokumentov

Pre náš Home Office hľadáme tlačiareň, ktorá by mala spĺňať niekoľko kritérií. Budeme tlačiť čiernobiele dokumenty, takže to môže byť monochromatická tlačiareň alebo multifunkcia. Dôležitá je pre nás kvalita tlače, dobrá konektivita a hlavne vysoká výdrž náplní. Určite chceme zariadenie, ktoré tlačí s čo najnižšími nákladmi na tlač 1 strany a je za dostupnú cenu. Prešli sme si niekoľko predajcov a vybrali modely, ktoré sa dostali do nášho užšieho výberu. Ktorá z nich bude tá pravá tlačiareň pre domácu kanceláriu? Mala by pokryť potreby niekoľkých užívateľov v domácnosti, ktorí pracujú v tomto období systémom Home Office a potrebujú dokumenty pre archiváciu v tlačenej forme.


Jednoúčelová tlačiareň alebo multifunkcia

Prioritou je tlač a preto nie je nevyhnutne potrebná multifunkcia, ale ak by cenovo bola výhodnejším nákupom zvolíme multifunkčné zariadenie. V prípade navýšenia ceny o vysokú sumu, však tieto funkcie oželieme, lebo sa nám neoplatí priplácať za niečo, čo nepotrebujeme. Naše požiadavky pre Home Office splní aj jednoúčelová tlačiareň.  


Toner vs atramentový tankový zásobník

Pri hľadaní tlačiarne sme vylúčili farebné zariadenia a priklonili sme sa k takým, ktoré dokážu na výmenu náplne vytlačiť dostatočne veľký objem tlače. Medzi také zariadenia s atramentovým systémom patria tie, ktoré podporujú veľkokapacitné náplne alebo používajú pre tlač tankový systém. Pri laserových tlačiarňach je výhodou, že tonerová kazeta má sama o sebe vždy vyššiu kapacitu, než samostatné atramentové kazety.


Bezdrôtová konektivita pomocou Wi-Fi a podpora tlače z mobilu

V rámci konektivity sa zaobídeme bez podpory zapojenia do LAN siete, ale určite uprednostníme tlačiarne, ktoré podporujú bezdrôtové pripojenie a tlač z mobilných zariadení. Túto požiadavku v dnešnej dobe spĺňa už väčšina tlačiarní, ktoré sú na trhu.

Naše top tlačiarne pre Home Office:

 

HP Neverstop Laser MFP 1200w/ MFP 1000w

Laserová monochromatická tlačiareň HP Neverstop Laser MFP sa dostala do predaja minulý rok a vyvolala zaslúžený rozruch. Išlo o prvú tlačiareň, ktorá tlačí laserovou technológiou a používa tankový systém dopĺňania toneru. S týmto systémom sme sa doteraz stretávali u atramentových tlačiarní. V ponuke má spoločnosť HP zatiaľ dva modely, ktoré majú integrovaný tankový zásobník pre jednoduché dopĺňanie toneru pomocou tubovej náplne. Drahší model HP Neverstop Laser MFP 1200w je monochromatickou multifunkciou, ktorá vytlačí za minútu 20 strán A4. Vstupná kapacita papiera je 150 hárkov a na kompletné naplnenie dokážete vytlačiť 5 000 strán (2 x tuba náplne). Nechýba podpora Wi-Fi a tlač z mobilných zariadení. Cena tonerovej náplne (tuby) je približne 10 € a jej kapacita je 2 500 strán. Pri možnosti naplniť zásobník 2 náplňami sa dostaneme na cenu 20 € za 5 000 strán tlače, čo je 0,004 € za 1 stranu. Náklady si môžeme znížiť nákupom alternatívnych náplní, kedy nás tlač 1 strany bude stáť približne  0,0027 € (cena 2 náplní 13,50 €/ 5 000 strán). Samozrejme je to približný výpočet nákladov, ale aj tak ide o výbornú cenu za tlač 1 čiernobielej strany. Čo už je horšie je cena tejto multifunkcie. Tá je pomerne vysoká a pohybuje sa v závislosti od predajcu od 210 € vyššie. Trochu lepšie je to cenovo s druhým modelom s tankovým zásobníkom na toner, tlačiarňou HP Neverstop Laser MFP 1000w. Cena začína už na 150 €. Cena tlače je rovnaká, pretože obidva modely používajú rovnaký typ náplní s označením HP W1103 (103A) alebo dvojbalenie 2 x tuba HP W1103AD (103AD). Pri lacnejšom modeli sa treba zmieriť s absenciou integrovaného skenera. S aplikáciou HP Smart však môžete skenovať mobilom a odoslať to priamo do tlačiarne k tlači. 

+ dobrá cena tlače 1 strany
- vysoká cena zariadenia 


Jednoduchá monochromatická tlačiareň za dostupnú cenu

V ponuke HP sme našli aj ďalší zaujímavý model HP LaserJet Pro M15w. Jednoúčelová monochromatická tlačiareň, ktorá tlačí laserovou technológiou podporuje bezdrôtové pripojenie a tlač z mobilných zariadení. Za minútu vytlačí 18 strán A4. Cena tonera sa pohybuje okolo 48 až 50 € a vyťaženosť náplne je 1 000 strán. Náklady na 1 stranu by nás stáli približne 0,048 €. Znížiť náklady by sme si dokázali nákupom alternatívneho tonera, ktorým za 23 € a vyťaženosti 1 000 strán tlače by stála tlač 1 strany asi 0,023 €

+ dostupná cena zariadenia
- cena za tlač
- nie príliš atraktívny vzhľad


HP Laser MFP 135w nástupca Samsungu

Monochromatická multifunkcia v novom redizajne sa objavila v ponuke minulý rok. Aj tento model by dokázal splniť naše požiadavky. Má podporu Wi-Fi a tlače z mobilu, tlačí čiernobielo a navyše má okrem tlače aj funkciu kopírovania a skenovania. Cena tlačiarne je prijateľná. Pozrime sa na náklady spojené s tlačou. Tlačiareň používa čierny toner s kapacitou 1 000 strán, ktorý stojí približne 45 €. Cena tlače za 1 stranu je 0,045 €.

+ dizajn 
+ multifunkcia
- cena za tlač 1 strany
- slabá podpora alternatívnych náplní


Atraktívny model Epson EcoTank M1140/ M1120

Od ponuky HP sa presunieme k tlačiarňam Epson. Aj tam sme našli pár zaujímavých monochromatických tlačiarní, ktoré by mohli byť dobrou voľbou. Nechceme prekročiť rozpočet na nákup tlačiarne nad 200 € a ideálne by bola cena približne 150 €. V takej cene má spoločnosť Epson v ponuke tohtoročný model monochromatickej tlačiarne s tankovým zásobníkom Epson EcoTank M1140. V štýlovom, minimalistickom dizajne sa ukrýva atramentová tlačiareň pre tlač formátu A4, ktorá dokáže za minútu vytlačiť 20 strán v najvyššej kvalite ISO/IEC 24734. Plusom je funkcia automatickej obojstrannej tlače, nulová doba zahrievania zariadenia a pohodlný tankový systém dopĺňania atramentu z náhradných fľaštičiek. Pomocou veľkokapacitných náplní s kapacitou 6 000 strán ide o veľmi dobrú vydrž na jedno doplnenie. Ak si to prerátame tak za náhradnú fľaštičku s pigmentovým čiernym atramentom vo verzii XL (120 ml) zaplatíme približne 14 € v závislosti od predajcu. Vyťaženosť pri 5 % pokrytí je 6 000 strán. Na 1 stranu tlače nám vzniknú náklady asi 0,0023 €. Pri štandardnej náplní je cena tlače už vyššia. Za náplň v 40 ml fľaštičke zaplatíme 10,50 € a vyťaženosť je 2 000 strán. Náklady by sa nám oproti veľkokapacitnej náplni zdvojnásobili a za 1 stranu by sme zaplatili približne 0,005 €. Tu sa nám jednoznačne oplatí používať veľkokapacitné náplne. Najväčším mínusom pre nás však je absencia podpory bezdrôtového pripojenia a tlače z mobilných zariadení.

+ pigmentový atrament 
+ podpora výhodných veľkokapacitných náplní vo fľaštičke
+ systém Eco pre úsporu energie
+ duplex
- absencia Wi-Fi 


Epson ponúka v tejto modelovej rade aj tlačiareň, ktorá podporuje bezdrôtové pripojenie a tlač z mobilu. Epson EcoTank M1120 sa predáva len o necelých 10 € drahšie a má síce nižšiu kapacitu zásobníkov papiera, menšie mesačne zaťaženie a vytlačí za minútu menej strán, ale lepšiu konektivitu. Náklady na tlač 1 strany sú totožné s modelom M1140 pri použití veľkokapacitnej náplne.

+ pigmentový atrament
+ náklady na tlač s XL náplňou
+ Wi-Fi
- vyššia cena za zariadenie 


Canon laser vs atrament tankový systém

Spoločnosť Canon má v portfólio tlačiarne s tankovým zásobníkom, ale pre čiernobielu tlač sme aktuálne našli model Canon PIXMA GM4040, ktorého cena je nad 250 €. Z laserových tlačiarní pre čiernobielu tlač nás zaujal model Canon i-SENSYS LBP223dw. Cena tejto monochromatickej tlačiarne sa pohybuje okolo 170 €. Model má príjemný, moderný dizajn a výbornú konektivitu USB, Wi-Fi a LAN. Za minútu vytlačí tlačiareň 33 strán. Čierny toner pre tento model sa predáva v najlepšej ponuke za 96 € a jeho vyťaženosť je 3 100 strán. Za 1 stranu tlače nám vychádzajú približne náklady 0,03 €. To je oproti iným modelom vysoká cena tlače. Znovu sme vrátili k predošlému atramentovému modelu Canon Pixma GM4040. Pri ňom je síce vstupná investícia do zariadenia vysoká, ale náklady na samotnú tlač sú veľmi dobré. Cena za fľaštičku s atramentom je 9,56 € a vyťaženosť je  6 000 strán. Náklady na tlač 1 čiernobielej strany by boli s touto tlačiarňou 0,0015 €. S týmto modelom by sme získali:

+ najnižšie náklady na tlač
+ výbornú konektivita
+ duplex, ADF
+ multifunkčnosť
+ v balení 3 x fľaštička s kapacitou 6 000 strán (18 000)
- vysoká cena zariadenia


Víťaz BLI 2019 -  Lexmark B2236dw

Posledným modelom je cenovo dostupná monochromatická tlačiareň Lexmark B2236dw. V cene 110 € získate ocenený model spoločnosti Lexmark. Ide o monochromatickú laserovú tlačiareň, ktorá za minútu vytlačí 34 strán. Obsahuje pripojenie pomocou Wi-Fi a podporuje tlač z mobilných zariadení. Výhodou je automatická obojstranná tlač a možnosť pripojenia do LAN siete. Pre tlač si môžete zvoliť z 3 kapacít toneru. Štandardný má vyťaženosť 1 200 strán, veľkokapacitný toner má vyťaženosť  3 000 strán a čierny toner s veľmi vysokou kapacitou, vám vystačí na tlač 6 000 strán. Od toho sa odvíjajú aj náklady na tlač. Tie začínajú od 0,035€ po 0,025 €. Stále je to pomerne vysoká cena za tlač 1 strany. 

+ konektivita
+ duplex
+ cena tlačiarne
- vysoká cena tlače

 

 
Znovu sme presvedčili, že ak investujeme viac do zariadenia môže sa nám to vrátiť vo veľmi nízkej cene za tlač. Pri zariadeniach do ktorých je vstupná investícia veľmi výhodná sú naopak náklady za náplne vyššie a tým pádom je vyššia aj samotná cena tlače.

 

 

Najvýhodnejším modelom v pomere cena zariadenia a náklady na tlač je čiernobiela tlačiareň Epson EcoTank M1120. Vstupná investícia je vyššia, ale neprekročí 200 €. Z dlhodobého hľadiska prinesie tento model nízke náklady na tlač pri používaní cenovo výhodných veľkokapacitných náplní. S pigmentovým atramentom bude tlač ostrá s výborným podaním čiernej.