Kancelária a škola

Xerox

História spoločností, ktoré vyrábajú tlačiarne

História spoločnosti amerického giganta Xerox siaha až do roku 1906. V mesta Rochester, štát New York  bola v tom roku založená spoločnosť Haloid Company. Zaoberala sa výrobou fotografického papiera. Nikto z vedenia vtedajšej spoločnosti Haloid Company ešte netušil, že v tom istom roku sa narodil v Seattli Chester Floyd Carlson, ktorý o 40 rokov neskôr zohrá kľúčovú úlohu práve v spojitosti s menovanou spoločnosťou. Napriek tomu, že Chester pochádzal z chudobných pomerov dostal sa na univerzitu, kde vyštudoval fyziku. Neskôr sa zamestnal na patentovom úrade, kde pracoval, ako asistent patentového právnika. Aj to zohralo dôležitú úlohu v jeho živote.
 

Muž menom Chester

 
Chester Carlson v roku 1938 urobil prvú kópiu vlastným systémom. Chcel si tak uľahčiť prácu s patentovými prihláškami, ktorých kópie musel prácne prekresľovať. Jeho vynález spočíval v zmene elektrostatických vlastností pri ožiarení svetlom. Ako fyzik vedel, že niektoré materiály vystavené svetlu môžu meniť svoje elektrostatické vlastnosti. V roku 1942 na svoj už doladený vynález získal patent a horlivo hľadal spoločnosť, ktorá by bola ochotná jeho vynález vyrábať. To sa mu podarilo až v roku 1947, kedy sa so spoločnosťou Haloid Company dohodol na spolupráci. Výsledky nedali na seba dlho čakať a v roku 1948 spoločnosť Haloid Company oznámila, že pracuje na vývoji xerografie a zaregistrovala si obchodnú značku Xerox. O necelé 2 roky už vznikol prvý kopírovací stroj s pracovným názvom model A. ten dokázal urobiť 1 kópiu za 3 minúty.
 
V roku 1955 spoločnosť Haloid Company s využitím Carlsonovej technológie predstavila kopírovací pristroj s otáčavým bubnom, ktorý sa dostal do predaja pod názvom Copyfio. Bohužiaľ sa nepredával podľa očakávaní, kvôli dosť zložitému ovládaniu. V roku 1958 ho nahradilo kopírovacie zariadenie Xerox 914, ktoré sa ovládalo tlačidlom pre získanie čiernobielej kópie. Úspech sa tentoraz dostavil a spoločnosť aj samotný Chester Carlson získali nielen slávu, ale aj bohatstvo. Jednoduchá kopírka sa stala hitom a dostávala sa do amerických úradov a kancelárií. Predaje dosahovali na tú dobu vysoké čísla a za 5 rokov sa predajnosť vyšplhala na 22 miliónov predaných kopírok Xerox 914. Práve v tom období sa spoločnosť Haloid Company premenovala na Haloid Xerox a neskôr v roku 1961 na Xerox Corporation. Technológiu kopírovania si ľudia spájali s kopírkami Xerox a začalo sa používať slovo xeroxovanie, čo sa dalo považovať za synonymum slova kopírovanie. 
 
 
 

 

Kópie vo farbách

 
V polovice 60. rokov uviedla spoločnosť na trh Xerox 240, kopírovacie zariadenie ktoré malo v názve počet urobených kópií (240) za hodinu. Zároveň sa firma etablovala aj na európsky trh, kde otvorila svoj prvý výrobná závod. V roku 1973 prišla spoločnosť Xerox Corporation na trh s novinkou Xerox 6500 Colour. Bolo vidieť, že nezaspala na vavrínoch a ďalej pokračovala vo vývoji. Nový model dokázal robiť plnofarebné kópie na štandardný kancelársky papier. 
  

Ako Xerox ukázal cestu Applu 

 
Osobný počítať sa objavil v spoločnosť Xerox v 70. rokoch. Vyšiel z výskumného strediska Xeroxu PARC (Xerox - Palo Alto Research Center). Xerox Alto, ako znel názov počítača bol revolučným zariadením, ktorý ako celok obsahoval aj 3-tlačidlovú myš, monitor s bitovo mapovateľným zobrazením, vlastný systém Xerox Star s grafickým užívateľským prostredím, kde sa objavili okná, ikony a lišta s ponukou. Tento nádejný produkt sa nikdy nedostal do predaja, no napriek tomu bol kľúčovým produktom pre ďalší vývoj osobných počítačov. V tom čase Steve Jobs a Steve Wozniak mali svoju garážovú firmu Apple. Po návšteve výskumného strediska Xerox PARC sa Jobs chytil myšlienky zdokonaliť vlastný počítač inspirovaný práve počítacom Xerox Alto. Dokonca sa mu podarilo získať niekoľko programátorov z Xerox PARC do Applu. Jobs nebol jediný, ktorý pochopil prínos jedinečného Xerox Alta pre budúcnosť osobných počítačov a ich ovládanie vďaka grafickému užívateľskému prostrediu. Rovnako aj mladý  Bill Gates vyťažil z počítača Xeroxu svoje v prospech vlastnej firmy Microsoft. Obidvom sa cesta, ktorú im Xerox aj keď nechtiac ukázal vyplatila. 
 

Dôležité míľniky

 
Založenie spoločnosti Haloid Company v roku 1906 v meste Rochester.
 
Chester Carlson vyrobil prvý xerografický obraz v roku 1938 a v roku 1942 získal americký patent na xerografiu (v tom čase nazývanú elektrofotografia).
 
Spoločnosť Haloid Company si v roku 1948 registruje obchodnú značku Xerox.
 
Prvý kopírovací prístroj sa objavil pod názvom Copyfio v roku 1955.
 
V roku 1960 prichádza na trh úspešné kopírovacie zariadenie pre kancelárie Xerox 914.
 
Spoločnosť Xerox Corporation v roku 1961 ohlásila nielen nový názov svojej spoločnosti, ktorý pretrváva dodnes, ale aj vstup na americkú burzu. 
 
V roku 1962 bola založená spoloťnočnosť Fuji Xerox, ako 50 % partnerstvo s Rank Xerox, ktorý bol absorbovaný v roku 1997 do Xerox Corporation.
 
V roku 1968 ohlásila svoj prvé kancelárske faxovacie zariadenie, ktoré prijímalo dokumenty z neobsluhovaného telefónneho terminálu. Prístroj uviedla pod názvom Fax Xerox.
 
Na trh prichádza Xerox 240 s rýchlosťou 240 kópií za hodinu.
 
V roku 1971 spoločnosť zavádza obojstranné kopírovanie (duplex), pre zníženie nákladov na papier.
 
V roku 1973 zaznamenáva úspech prvé kopírovacie zariadenie pre plnofarebné kópie Xerox 6500 Colour.
 
Prvá tlačiareň pre veľkoprodukčné využitie sa objavila v roku 1977 pod názvom Xerox 9700 (Dover). 
 
Prvá multifunkcia/ kopírka Xero Printer 100.
 
V roku 1991 vznikla spoločnosť Xsoft, vlastná softvérová spoločnosť firmy Xerox.
 
Do nového milénia vstupuje v roku 2 000 spoločnosť Xerox novou generáciou farebných digitálnych tlačiarní série DocuColor 2000. 
 
Po roku 2002 sa na trh dostalo množstvo ďalších zariadení a zabudnúť nesmieme, ani na digitálny produkčný systém DocuColor iGen3.
 
V roku 2005 spoločnosť pomocou stratégie Color Everywhere podporovala reklamnú  kampaň zameranú na farebnú tlač a svoje produkty iGen3 a WorkCentre C2424 – farebná multifunkcia s technológiu Solid ink technology. 
 

Vynálezy, ktoré predstavila spoločnosť Xerox svetu

 
Nie je to len xerografia, laserová tlačiareň, počítač Xerox Alto a ovládanie pomocou počítačovej myšky s guličkou namiesto zadávania textových príkazov, čo Xerox ukázal svetu. V jeho vývojovom stredisku PARC v roku 1973 dvaja zamestnanci vymysleli spôsob, ako prepojiť svoje počítače, tak vznikla sieť ethernet. Tá pracovala s rýchlosťou 2,94 Mb/s. V roku 1975 to bol zase elektronický papier a v roku 2000 tuhý atrament.
 
Spoločnosť Xerox je svetovou spoločnosťou, ktorá má v svojom portfóliu nielen produkty, ako sú tlačiarne a spotrebný materiál, ale ponúka aj softvérové riešenia a komplexné služby. Dnes má trhu monochromatické aj farebné kancelárske laserové tlačiarne a multifunkcie, digitálne produkčné zariadenia, monochromatické a farebné atramentové kontinuálné tlačové stroje. Disponuje svojimi vlastnými systémami v oblasti softvéru pre digitalizáciu a vyťažovanie dát. Ponúka softvér pre kancelárke a veľkoformátové zariadenia a pre produkčné systémy. V oblasti služieb ponúka zákazníkom analýzu, optimalizáciu, implantáciu a podporu.
 

Nás tip - Xerox B1022V_B

 
Ak hľadáte cenovo dostupnú tlačiareň do malej až stredne veľkej pracovnej skupiny alebo domácnosti, kde sa tlači väčší ojem čiernobielej tlače, máme tu pre vás tip. Ide o monochromatickú Led multifunkciu, ktorá vám poskytne kvalitnú tlač v rozlíšení 1 200 x 1200 Dpi. Rýchlosť tlače je 22 strán za minútu v čiernobielom režime. Maximálny formát papiera je až A3. V jednom kompaktnom zariadení, ktoré nezaberie veľa priestoru získate tlačiareň, kopírku a skener. Štandardný zásobník s kapacitou 250 listov môžete rozšíriť do kapacity 500 listov. Nechýba automatická obojstranná tlač, ktorá vám zníži náklady na papier a automatický duplexný podávač, pre rýchle obojstranné skenovanie. Nesklame ani bohatá konektivita. Okrem klasického pripojenia pomocou usb, podporuje zariadenie pripojenie pomocou Wi-Fi a zapojenie do LAN siete pomocou ethernetového kábla. To všetko ponúka LED multifunkcia Xerox B1022V_B v príjemnom ergonomickom dizajne s jednoduchým ovládaním pomocou ovládacieho panela, ktorý obsahuje okrem tlačidiel aj malá informačný displej. Odporúčaný mesačný objem tlače je 8 000 strán. 
 
 

Vedeli ste, že ...

 
Spoločnosť Xerox vyvíja znovu-použiteľný papier? Papier uchová zobrazenie tlače 24 hodín a potom sa sám vymaže, následovne bude môcť byť znovu použitý. Napriek tomu, že je táto technológia stále vo vývoji, spoločnosť Xerox si už dala svoj nápad patentovať, ako technológiu vymazateľného papiera.