Kancelária a škola

Mobilné aplikácie pre tlačiarne

Väčšina z nás už dnes používa tlačiareň alebo multifunkciu s Wi-Fi pripojením a podporou tlače z mobilných zariadení. Výrobcovia sa snažia pre svoje modely tlačiarní s bezdrôtovou konektivitou ponúknuť užívateľom aj aplikáciu, pre pohodlnú tlač z mobilu. Niektoré aplikácie priamo od výrobcu sú vydarené, iné menej a preto užívateľ siahne radšej po aplikácii tretích strán, ktoré sú univerzálné pre rôzne typy tlačiarní, od viacerých výrobcov. My sme hľadali najpoužívanejšie alebo najlepšie hodnotené aplikácie výrobcov pre ich tlačiarne a multifunkcie.
 

Čo taká aplikácia dokáže a ako mi pomôže s tlačou 

 
Od základných tlačových úloh, až po doplnkové funkcie si môžete pomocou aplikácie zjednodušiť tlač priamo z mobilu. Okrem tlače dokumentov ponúkajú aplikácie aj skenovanie a prístup ku cloudovým službám. Niektoré sú priamo v aplikácii prepojené s fotoaparátom mobilu a po odfotení môžete urobiť pár úprav pred tlačou. Aplikácie zväčša dokážu aj základné nastavenia tlače, veľkosť a typ papiera, nastavenie okrajov, počet kópií a pri farebnej tlači aj voľbu farebne alebo odtiene sivej a použitie iba čierneho atramentu. Vždy závisí od konkrétnej aplikácie. Každý výrobca prispôsobuje aplikáciu modelom svojich tlačiarní tak, aby bola mobilná tlač, čo najpohodlnejšia a ponúkla užívateľovi najviac funkcií priamo z mobilu. Pre samotného používateľa to prináša väčší komfort pri tlači, bez toho, aby musel zapínať počítač a odpadá tým aj preposielanie fotografií a dokumentov. Príde vám emailom dokument, ktorý si potrebuje hneď vytlačiť? Stačí pár ťuknutí v mobile a odoslať povel priamo do tlačiarne. 
 

Pre aký operačný systém sú aplikácie určené

 
Mobilné zariadenia, čím myslíme v prvom rade mobily a tablety bežia na rôznych operačných systémoch. Z nich najpoužívanejšie sú Android od Googlu a iOS od Applu. Preto drvivá väčšina výrobcov vyvíja aplikácie práve pre tieto dva operačné systémy. Tu je potrebné spomenúť, že každá z aplikácií pre mobilnú tlač je kompatibilná so zariadeniami s operačným systémom určitej verzie. Najnovšie verzie systému majú výhodu, že vývojár zvykne aktualizovať aplikáciu vždy pre najnovší systém. Opačne to bohužiaľ nefunguje a starší OS sa novej aktualizovanej aplikácii neprispôsobí. Pri sťahovaní aplikácie si preto všimnite, či vás operačný systém v mobile má podporu tejto aplikácie.
  

Kde si aplikáciu môžem stiahnuť 

 
Aplikácie pre mobilné zariadenie s operačným systémom Android nájdete na Google Play Store. Tie pre operačný systém iOS zase v AppStore. Odkaz na odporúčanú aplikáciu presne pre váš model tlačiarne nájdete v dokumentácii v balení zariadenia alebo priamo na stránkach výrobcu. Niektorí výrobcovia pridávajú aj pre rýchle stiahnutie QR kód. 
 
 
Výrobca Hewlett Packard (HP) má pre mobilnú tlač aplikáciu HP Smart. Okrem tejto výbornej aplikácie sme našli aj aplikáciu HP Samsung Mobile Print pre tlačiarne Samsung, ktoré prešli pred istým časom pod spoločnosť HP. Pre malú fotografickú tlačiareň HP Sprocket má zase aplikáciu s rovnakým názvom.
 
HP  Smart  
 
Tlačiarne HP, ktoré podporujú bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi a tlač z mobilného zariadenia dokážu tlačiť pomocou služby AirPrint, Google Cloud Print v podstate z akejkoľvek aplikácie. Prečo si teda sťahovať ešte aplikáciu navyše? Aplikácia HP Smart toho ponúka oveľa viac, ako len jednoduché nastavenie počtu kópií a príkaz tlačiť z mobilu. Po jej stiahnutí do mobilného zariadenia (vyžaduje Android 5.0 a novší alebo iOS 11.0 a novší) môžete využívať rozšírené nastavenia pre tlač. Aplikácia sa dá stiahnuť aj z Microsoft Store. Pre všetky operačné systémy je stiahnutie bezplatné. My sme si aplikáciu stiahli z AppStore. Veľkosť aplikácie je 78,8 MB a podporuje 20 jazykov. Prepojenie aplikácie s tlačiarňou prebieha pomocou Wi-Fi alebo Bluetooth rozhrania.
 
 
 
                       
 
 
 
Aplikácia je prehľadná a okrem nastavenia predvoľby tlače, ponúka aj skenovanie do mobilného zariadenia a kopírovanie do úložiska. Oskenovanie dokumentu, označenie plochy v dokumente, ktorá sa má skenovať a orezanie okrajov sú základne úlohy pohodlného skenovania z mobilu pomocou HP Smart. Odskenovaný dokument môžete uložiť ako pdf, jpeg alebo ďalej pomocou aplikácie upravovať, odoslať ho emailom, zdieľať, archivovať v cloudovom úložisku Dropbox, Evernote a iných. Priamo v aplikácii môžete upraviť dokument pred tlačou. Nastaviť počet kópií, veľkosť a typ papiera. Zvoliť farebnú alebo čiernobielu tlač. Fotografie, ktoré máte v albume mobilného zariadenia nie sú problém a ani tie, ktorými sa chválite na Facebooku alebo Instagrame. Cez aplikáciu s prístupom k sociálnym sieťam môžete tlačiť fotografie priamo zo sietí. Cez HP Smart viete skontrolovať aj stav náplní vo vašej tlačiarni. S aplikáciou sa pohodlne pracuje a ovládanie tlačových úloh je komfortné. Táto aplikácia od vývojárov spoločnosti HP. Inc má veľmi dobré užívateľské hodnotenia, nachádza sa na popredných miestach v hodnotení aj počtu stiahnutí. Aktualizácie prebiehajú pravidelne a aktuálne (update máj) je vo verzii HP Smart 6.2.1 (AppStore) a vo verzii 6.2.1.91 (Google Play Store).
 
HP Sprocket  
 
Veľmi peknou aplikáciou výrobcu tlačiarní HP je aj aplikácia HP Sprocket. Určená je pre vreckovú fotografickú tlačiareň HP Sprocket. Aplikáciu stiahnete pre Android vo verzii 5.0 a novší (Google Play Store) a iOS vo verzii 9.0 a novší v AppStore. Aktuálne je k stiahnutiu verzia 2.6.1.1 pre Android, veľkosť 60 MB a 2.61.7 pre iOS s veľkosťou 182 MB. Táto aplikácia sa pripája z mobilu k tlačiarni pomocou rozhrania Bluetooth.
 
Stačí zapnúť Bluetooth a spárovať nájdenú tlačiareň. Aplikácia má jednoduché, ale veľmi príjemné rozhranie. Priamo v nej po pripojení vidíte stav batérie tlačiarne. Cez aplikáciu môžete aktualizovať aj nový firmware malého zariadenia. Pomocou aplikácie viete vytlačiť fotografie na papier Zink a to nielen z albumu mobilu alebo priamo pomocou fotoaparátu v mobile, ale aj zo sociálnych sietí Facebook, Instagram, Google fotky. Pred tlačou viete pridať do výtlačku rôzne interaktívne možnosti, ako je lokalizácia, text, alebo Smile. Nechýba ani úprava pred tlačou vo forme rôznych filtrov, efektov alebo pridávania clipartov a rámčekov. Čo sa týka rozmerov tlače, tá je podmienená formátom Zink papiera 2 x 3“ (5 x 7,6 cm).  V aplikácii si viete urobiť aj pár základných nastavení, ako je regulácia jasu, kontrast a sýtosť. Práca s aplikáciou je intuitívna aj napriek tomu, že chýba SK lokalizácia. Kým pri predošlej aplikácii sme sa dostali aspoň k CZ jazyku, tu sme sa museli spoľahnúť na ENG jazyk.
 
Samsung Mobile Print  
 
Spoločnosť HP zhruba pred dvomi rokmi odkúpila tlačiarenskú divíziu Samsung. Pod HP prešli  všetky modely tlačiarní a preto dnes ponúka aj aplikáciu pre tlačiarne Samsung s podporou tlače z mobilných zariadení. Aplikácia Samsung Mobile Print zastúpi svojimi nastaveniami hravo všetko, čo by ste museli nastavovať pred tlačou v PC. 
 
Ďalšie aplikácie po ktorých sme pátrali boli tie, ktoré sa dajú používať pre tlač z mobilných zariadení spolu s tlačiarňami a multifunkciami CANON, EPSON, OKI a BROTHER. 
 
Canon PRINT Ink/ SELPHY  
 
Aplikácia pre zariadenia Canon s podporou bezdrôtovej tlače z mobilných zariadení sa volá Canon PRINT Ink/ Selphy a bezplatne si ju môžete stiahnuť v Google Play Store a AppStore. Inštalačný balíček má veľkosť 34,1 MB (iOS), 20 MB (Android) a vyžaduje operačný system iOS verziu 10.0 a vyšší alebo Android 4.4 a vyšší. Aplikácia má jednoduché menu s niekoľkými rýchlymi funkciami. Umožňuje kopírovanie, skenovanie, tlač dokumentov a fotografií uložených v mobilnom telefóne, ale aj z cloudových úložísk. Neobsahuje síce rozšírené možnosti nastavení pred tlačou, ale viete si skontrolovať stav pripojenia tlačiarne, hladinu atramentu a dokonca aj spustiť údržbu. Cez aplikáciu si môžete zaregistrovať až 10 tlačiarní Canon série Maxify, Pixma alebo Selphy. Veľmi ľahko môžete pridané tlačiarne editovať a odstraňovať, podľa potreby. Pozitívne prekvapí je skonvertovanie súborov z balíka Office, ktorí máte uložené v mobile do formátu PDF pre tlač. Využitie všetkých funkcií samozrejme závisí od toho, ktoré funkcie podporuje samotná tlačiareň. Aplikáciu Canon Print Ink/ Selphy viete použiť pre tlač aj bez internetového pripojenia, a to prostredníctvom režimu prístupového bodu alebo režimu Wi-Fi Direct (závisí od podpory tlačiarne). 
 
 
 
Epson iPrint  
 
Ak vlastníte tlačiareň Epson s podporou bezdrôtového pripojenia a tlače z mobilného zariadenia, je pre vás určená aplikácia výrobcu Epson iPrint. Bezplatne si ju môžete stiahnuť v Google Play Store pre mobilné zariadenia s Androidom verzie 4.4 a novší alebo v AppStore pre zariadenia s iOS verzie 10.0 a novší.
 
Napriek tomu, že má aplikácia minimalistický dizajn je nabitá funkciami. Zastane všetky funkcie, ktoré by ste inak museli nastaviť pred tlačou na PC alebo priamo na tlačiarni. Tlačiť z mobilu pomocou tejto aplikácie môžete fotografie z albumu fotoaparátu, tie ktoré cez aplikáciu priamo vyfotíte, ale aj tie, ktoré máte online v svojich cloudových úložiskách Dropbox, Evernote, Box, Disk Google a Microsoft OneDrive. Pracovať môžete aj so súbormi, ktoré máte uložené, ako prílohy emailov a to všetky súbory PDF a dokumenty balíka Microsoft Office. Priamo z vášho mobilného zariadenia môžete tlačiť, kopírovať a skenovať. Funguje aj skenovanie z tlačiarne do vášho mobilu. Veľmi dobre sú v aplikácii prepracované aj predvoľby tlače a nastavenia samotnej tlače. Okrem základných nastavení, ako sú veľkosť, typ papiera, bezokrajová tlač, počet kópií si viete nakonfigurovať aj rozlíšenie skenovania a typu obrázkov. Môžete si zvoliť medzi farebnou alebo čiernobielou tlačou a tiež pokiaľ to vaša tlačiareň podporuje aj obojstrannú tlač. Nechýba, ani kontrola stavu tlačiarne a náplní. Táto aplikácia má čo ponúknuť, ale trochu horšie je to s jej stabilitou pri niektorých funkciách. Vývojári však aplikáciu pravidelne aktualizujú. Vytknúť jej môžeme, že nie je lokalizovaná do slovenčiny. Medzi verziami pre Android a iOS sú menšie rozdiely. Aplikácia pre iOS obsahuje aj podporu skratiek pre asistentku Siri.
 
OKI Mobile Print  
 
Aj spoločnosť OKI má pre svoje tlačiarne a multifunkcie MFP vlastnú aplikáciu z dielne vývojárov OKI. Bezplatne si ju môžete stiahnuť v Google Play Store a AppStore, pre verzie operačného systému Android 4.1 a novší a iOS 11.0 a novší. Ani pri tejto aplikácii vás nepoteší lokalizácia do slovenčiny alebo češtiny. Zmieriť sa budete musieť s angličtinou. Aplikácia ma jednoduchý dizajn ladený do črevnej farby (farba loga OKI) a ponúka základne nastavenia pre tlač prostredníctvom aplikácie. Okrem dokumentov, fotografií uložených v mobile zvláda aj tlač webových stránok a tlač v aplikácii priamo z fotoaparátu mobilného zariadenia. Aplikácia OKI Mobile Print je určená skôr pre základnú tlač z mobilu, kde využijete pohodlnosť práce tlačových úloh priamo z mobilného zariadenia, ale bez extra rozšírených funkcií.
 
Brother iPrint&Scan  
 
Poslednou aplikáciou od vývojárov výrobcov tlačiarne je Brother iPrint&Scan. Bezplatne si ju môžete pre svoju tlačiareň Brother s podporou bezdrôtovej tlače z mobilných zariadení, stiahnuť z Google Play Store a AppStore. Určená je pre Android 4.0.3 a novší a iOS 10.0 a novší. Minimalisticky dizajn v modrom prevedení, čo je farba loga Brother nájdete slušnú ponuku nastavení pre tlač, kopírovanie, skenovanie a dokonca aj odoslanie a náhľad faxu. Pohyb v aplikácie je intuitívny a aj napriek absencie lokalizácie do SK alebo CZ sa aplikácia používa pohodlne. Odosielať priamo z mobilu do tlačiarne môžete dokumenty a fotografie z pamäte mobilu, ale aj z online cloudových služieb. Skenovať priamo do mobilu je rozšírené o možnosť zasielania naskenovaných súborov emailom. K plnohodnotnej práci s tlačovými úlohami nemusíte používa vôbec počítač. Pomocou aplikácie v mobilnom zariadeni sa dostanete k nastaveniam, kde si môžete predvoliť tie základne, ako je veľkosť a typ papiera, okraje, počet kópii. Priamo v aplikácii sa dá skontrolovať stav tlačiarne a náplní. Kompatibilita nastavení vždy závisí od samotných funkcií, ktoré má zvolená tlačiareň.
 
Toto boli aplikácie výrobcov tlačiarní, pre ich modely tlačiarní a multifunkcií. Každá z nich je optimalizovaná pre vybrané modely danej značky. Na stránke výrobcu vždy nájdete zoznam zariadení, ktoré spĺňajú kompatibilitu s aplikáciou. Niektoré obsahujú viac možností a nastavení a niektoré majú jednoduché menu s rýchlymi základnými funkciami. V Store, kde si aplikáciu môžete stiahnuť je vždy uvedený krátky popis aplikácie, veľkosť v MB, verzia, požiadavky pre verziu operačného systému v mobilnom zariadení, meno a odkaz na stránky vývojára, jazykovú lokalizáciu a dátum poslednej aktualizácie. Nájdete tam aj počet stiahnutí a hodnotenie užívateľov. 
 

Univerzálne aplikácie pre tlač z mobilných zariadení 

 
Okrem aplikácií , ktoré sú priamo od vývojárov výrobcov tlačiarní nájdete v Google Play Store a AppStore aj množstvo aplikácii tretích strán. Niektoré sú bezplatné a iné zase platené. Ide o univerzálnejšie riešenie pre viac modelov tlačiarní rôznych výrobcov. Ak by ste hľadali takéto riešenie, odporúčame vám prezrieť si hodnotenia užívateľov a podľa toho sa rozhodnúť. Hlavne pri platených verziách. Aplikácie od výrobcov sú najčastejšie bezplatné, pretože sú súčasťou funkcionality vami zakúpeného hardvéru.