Kancelária a škola

Vyberáme tlačiareň

V dnešnej dobe sú tlačiarne neoddeliteľnou súčasťou pracovných priestorov a kancelárií. Či už ide o malú, alebo väčšiu firmu, toto zariadenie tam nesmie chýbať. Avšak v dnešnej modernej počítačovej dobe majú tlačiarne, samozrejme, svoje neodmysliteľné miesto aj v domácnostiach. Práca z domu totiž dnes už nie je výnimkou. Takisto školáci a študenti musia pravidelne odovzdávať projekty, referáty, či rôzne iné zadania, ktoré je najpohodlnejšie vytlačiť si (na poslednú chvíľu:)) doma.

Pred nákupom tlačiarne by ste sa mali zamyslieť, aký typ je pre vás najvýhodnejší. Na trhu dnes nájdete veľké množstvo rôznych modelov známych aj menej známych  výrobcov. Nie len cenami, ale aj technológiami a parametrami sa tlačiarne od seba líšia. Ako sa teda vyznať v širokej ponuke týchto zariadení?

Pred výberom je dobré zvážiť, ako často budete tlačiareň využívať. Stačí vám čiernobiela tlačiareň, alebo budete využívať aj farebnú tlač? Vystačíte si s funkciami tlačiarne alebo sú pre vás dôležité aj funkcie, ako je kopírovanie a skenovanie?

Jednoúčelová tlačiareň  - so základnou  funkciou tlače

Multifunkčná tlačiareň  - obsahuje funkcie kopírovania, skenovania prípadne faxu

Podľa technológie tlače delíme tlačiarne na:

Ihličkové tlačiarne

Tieto tlačiarne sú dnes už na ústupe, ale môžete sa s nimi ešte stretnúť. Ich výhodami sú nízke náklady na tlač a dlhá životnosť. Naopak nevýhodami sú hlučnosť, pomalší chod a nižšia kvalita.

 

Atramentové tlačiarne

Atramentové tlačiarne sú najpoužívanejšie tlačiarne, hlavne v domácnostiach, ale aj v malých firmách. Medzi ich výhody patrí nízka cena zariadenia, kvalitná tlač a rýchlosť tlače. Nevýhodou je nutnosť častejšie vymieňať náplne (atramentové kazety, cartridge), ktorých cena nebýva najnižšia. Niektoré modely atramentových tlačiarní vám teda môžu konečnú cenu nákladov na tlač značne navýšiť, čo je spôsobené práve vyššími cenami ich náplní.

Pri atramentových tlačiarňach je systém náplní riešený dvoma spôsobmi:

  1. Jedna     (čierna) kazeta slúži na čiernobielu tlač. Druhá kazeta slúži     na farebnú tlač a obsahuje v sebe tri farby - azúrovú, purpurovú     a žltú. V tomto prípade, ak aj miniete iba jednu z farieb,     určených pre farebnú tlač, musíte vymeniť celú farebnú     kazetu.

  2. Všetky     farby (čierna, azúrová, purpurová, žltá) majú samostatnú     kazetu. Tento spôsob je ekonomicky výhodnejší, pretože vymeníte     len tú kazetu, ktorej farbu ste už spotrebovali.

 

Laserové tlačiarne

Laserové tlačiarne sú jednými z najefektívnejších tlačiarní s vysokou kvalitou tlače. Sú obľúbené nie len vo firmách a kanceláriách. Vďaka kompaktným rozmerom a dostupným cenám sa čoraz častejšie objavujú aj v domácnostiach pre bežné domáce používanie. Hlavnými výhodami laserových tlačiarní sú ich kvalitná rýchla tlač, nízke prevádzkové náklady a celkové náklady na tlač. Nevýhodou je vyššia cena zariadenia pri farebnej verzii laserovej tlačiarne. Preto práve čiernobiele laserové tlačiarne dnes patria k najobľúbenejším a najčastejšie používaným. Ak potrebujete tlačiť často a veľký objem, sú najvhodnejšími práve laserové tlačiarne.

 

LED tlačiarne

LED tlačiarne mnohí ľudia považujú za laserové tlačiarne, čo však nie je pravdivé tvrdenie. LED tlačiarne síce pracujú na podobnom princípe ako laserové tlačiarne, ale na jednoduchšom konštrukčnom riešení. Obsahujú menej pohyblivých častí. Namiesto laserového lúča používa LED tlačiareň ako zdroj svetlá LED diód. Tie sú vedľa seba v rade pozdĺž celej šírky obrazcového valca. Najväčšou výhodou LED tlačiarní je odolnosť voči otrasom, pretože má menej pohyblivých častí a takisto aj jej väčšia spoľahlivosť. Oproti laserovým tlačiarňam majú LED tlačiarne aj kompaktnejšie, menšie rozmery.

 

3D tlačiarne

Tieto tlačiarne, ešte nie sú takým rozšíreným artiklom pre domácnosti a firmy, ale za spomenutie stoja. Ide o najnovšiu technológiu trojrozmerného tlačenia na princípe postupného nanášania tenkých vrstiev odolného polyméru v roztavenej podobe. Nejde o klasickú tlač, ale skôr o výrobu reálnych kópii predmetov.

Tip pre vás

Ak budete tlačiť väčšie množstvo čiernobielych dokumentov, zvážte nákup rýchlej čiernobielej laserovej tlačiarne. Vyššia cena tlačiarne sa vám z dlhodobého hľadiska vráti v nízkych nákladoch na tlač. Pre farebnú tlač je vhodná farebná tlačiareň so samostatnými farbenými kazetami pre jednotlivé farby. Špeciálne pre fotografie dnes už nájdete na trhu aj tlačiarne pre fotografickú tlač.


 

Parametre tlačiarne

Z údajov, s ktorými sa pri tlačiarňach stretnete, sú najdôležitejšie tieto parametre:

Rozlíšenie tlače

Rozlíšenie sa udáva v DPI a na veľkosti rozlíšenia závisí aj výsledná kvalita jemnosti a ostrosti tlače. Bežné hodnoty pre kvalitnú tlač sú 600 DPI pre čiernobiele tlačiarne a pri farebných 1 200 DPI.

Rýchlosť tlače

Výrobcovia udávajú rýchlosť tlače počtom vytlačených strán za minútu. Pri veľkom objeme tlače, hlavne v rámci  firmy, oceníte vyššiu rýchlosť a väčší počet strán za minútu. Pre domácnosť vám určite postačí tlačiareň s nižšou rýchlosťou tlače.

Vyťaženosť

Údaj, ktorý špecifikuje, aké vyťaženie tlačiareň zvládne. Zväčša ide o mesačný maximálny alebo výrobcom odporúčaný limit. Niektoré tlačiarne majú odporúčaný mesačný limit od 1 500 - 5 000 strán, ale maximálny limit je oveľa vyšší.

Veľkosť zásobníka

Parameter, ktorý udáva, koľko listov sa zmestí do zásobníka.  Ak potrebujete tlačiť veľký objem, určite oceníte zásobník s väčšou kapacitou, bez nutnosti častého dokladania  papiera.

Nemenej podstatným parametrom je aj formát papiera, ktorý tlačiareň podporuje. Okrem klasického formátu A6, A5, A4 niektoré tlačiarne podporujú aj formát A3.

Duplex

Automatická obojstranná tlač bez zásahu užívateľa, aby manuálne obrátil papier.

Pripojenie

Najrozšírenejším spôsobom pripájania tlačiarne je pripojenie pomocou USB kábla a pripojenie Ethernetom priamo do siete. Novšími metódami je bezdrôtové pripájanie pomocou Wi-fi, keď môžete spustiť tlač priamo z mobilného zariadenia alebo NFC technológiou.

Doplnkové funkcie

Niektoré tlačiarne obsahujú čítačky pamäťových kariet a dokážu tlačiť priamo z nich, alebo aj z USB kľúča. Iné podporujú rýchlu tlač s pripojením zariadení, ako sú fotoaparát a mobil. Alebo podporujú tlač aj na média ako sú CD a DVD nosiče. Ovládanie tlačiarní sa líši od klasického, teda pomocou tlačidiel, cez ovládanie dotykovým displejom, alebo s možnosťou ovládania tlače z mobilu pomocou mobilnej aplikácie.

Tip pre vás

Zvážte, ktoré z funkcií naozaj využijete. Ak pre vás nemajú význam doplnkové funkcie, zamerajte sa na základné funkcie s lepšími parametrami. Ak už máte vo výbere jasno, nezabudnite na výrobcu. Overený výrobca, vám okrem kvalitného zriadenia ponúkne aj dostatočnú záruku a servis.