Kancelária a škola

Optické (jednotky) valce a ich životnosť

Laserová tlačiareň, ktorá tlačí za pomoci laserovej technológii, pri tlači využíva okrem toneru aj dôležitú časť zariadenia a tou je optický valec. Ten slúži k prenosu toneru (tonerového prášku) na papier. Ide o nanášanie (fixovanie) farby pomocou tepla na papier, ktorý je vložený, ako médium v tlačiarni. Optický valec alebo inak aj optická jednotka, má určitú životnosť a vydrží oveľa dlhšie, ako laserový toner, ktorý má v porovnaní s valcom niekoľko násobne nižšiu životnosť. Myslíme, tým kapacitu objemu toneru na počet vytlačených strán. Po určitom čase sa valec opotrebuje a výrazne sa tým zníži kvalita tlače. Čo robiť v takom prípade? Máte niekoľko možností, ako dosiahnuť znova dobrú kvalitu pri tlači.

Ako sa prejavuje opotrebovanosť optického valca

Aj keď výrobca udáva podobne, ako pri toneri určitý počet vytlačených strán, túto informáciu berte s rezervou. Odrátavať vytlačené strany vás k dobe, po akej je potrebné valec meniť neprivedie. To v akom stave je, zistíte jednoducho z tlače. Po určitom časovom období a zväčša po niekoľkých tisícoch vytlačených dokumentoch si všimnete, že kvalita tlače sa znižuje. Na papieri sa pri tlači vyskytnú tlačové chyby, šmuhy a nečistoty. A to je pravý čas na výmenu alebo aspoň vyčistenie optického valca.

Ako očistiť optický valec a oplatí sa to?

Optický valec je možné vyčistiť, ale nie vždy tento spôsob pomôže a ak áno, určite nie donekonečna. Keď to však skúsite ešte pred samotnou výmenou, nič nestratíte. V prvom rade si musíte prezrieť, ako je valec vo vašom zariadení uchytení a akým spôsobom sa vyberá. Je dobré použiť pri čistení ochranné tenké rukavice, lebo ušpineniu sa nevyhnete. Optický valec môžete pretrieť čistiacim roztokom, aké sa bežne používajú na čistenie CD a optiky. Niekto používa iba vlhčený obrúsok, namočený v liehu (nie denaturovaný). Ak máte optický valec, ktorý sa dá čistiť aj bez vybratia len tým, že ho jednoducho otáčate a stierate nečistoty je to ešte jednoduchšie. Nečakajte, že ak máte tlačiareň už nejaký ten rok a má vytlačených slušne veľký objem tlače, že si vystačíte s takýmto čistením. Príde jednoducho čas, keď je výmena optického valca nevyhnutná.

Je potrebná výmena valca, ako nájsť ten vhodný pre zariadenie

Ak ste sa dostali do štádia, že je nutná výmena valca vo vašom zariadení, veľmiľahko zistíte podľa modelu zariadenia, aký optický valec potrebujete. Každý má označenie. Napríklad máme laserovú tlačiareň Brother HL-L2300D, ktorá pri tlači využíva originálnu optickú jednotku s označením Brother DR-2300. Kapacita garantovaná výrobcom je 12 000 strán. Pre tento model však, tak ako aj pri toneri môžete siahnuť po alternatívnom produkte, ktorý je kompatibilný s touto tlačiarňou. Nákupom alternatívnej optickej jednotky, ktorá sa predáva za nižšiu cenu ušetríte a kvalita tlače aj kapacita bude zachovaná. 

Výmena valca 

Vždy záleží od konkrétnej tlačiarne alebo multifunkcie každého výrobcu, akým spôsobom sa vykonáva výmena optického valca (optickej jednotky). Preto si túto informáciu vyhľadajte v návode k zaradeniu alebo priamo na stránke výrobcu v sekcii podpora. Keďže ide o časť, ktorá sa používaním opotrebuje každý výrobca sa snaží výmenu, čo najviac uľahčiť a len málokedy je to zložitejšie ako samotná výmena toneru.

Alternatívne, kompatibilné optické valce

Okrajovo sme už spomenuli, že jednou z možností je aj nákup alternatívnych kompatibilných optických valcov. Tie vyrábajú iný výrobcovia so zachovaním, čo najväčšej kvality pri tlači. Veľmi dobrou náhradou, čo sa týka overenej kvality sú optické jednotky zn. TonerDepot.