Kancelária a škola

Pomer výkon, kvalita a cena

Často sa pri nakupovaní rozhodujeme podľa vlastných kritérií, čo od daného produkty očakávame a ako ho budeme využívať. Pri tlačiarňach rovnako, ako pri iných zariadeniach je to súhrn vlastností. Zohľadňujeme technológiu, základne funkcie, ktoré budeme využívať, výkon, ale aj dizajn a doplnkové funkcie. Pri väčšine produktov je akýmsi základným kritériom výhodnosti nákupu pomer výkonu a ceny, pripadne kvality a ceny.


Čo je dobrý pomer výkonu a ceny?

Berieme do úvahy, že zariadenia v našom prípade tlačiarne sú rozdelené do niekoľkých kategórií. V každej sa nachádza množstvo modelov rôznych výrobcov so skoro totožnými alebo podobnými funkciami. Pomocť pri rozhodovaní nám môže práve "pomer výkonu a ceny". Podľa technológií tlače sú tlačiarne rozdelené na atramentové a laserové.

Ak si vyberáme z jednej alebo druhej skupiny ovplyvní nás množstvo funkcií, či ide o jednoúčelovú tlačiareň s funkciou tlače alebo multifunkciu. Tá už nám ponúka tlač, kopírovanie, skenovanie a niekedy aj fax. Výber môžeme zúžiť na farebnú alebo monochromatickú tlačiareň. Ďalej môžeme preferovať určitého výrobcu alebo dizajn. Treba podotknúť, že výrobcov tlačiarní nie je až tak veľa. Všetci, ktorých produkty nájdeme v ponuke SK alebo CZ predajcov sú kvalitné renomované značky s dlhou históriou výroby tlačiarní a tlačiarenského sortimentu. Tu naozaj zaváži už len sympatia k určitej značke, lepšie alebo horšie skúsenosti s ňou a servis v rámci našej krajiny. Ďalšia časť nášho rozhodnutia sa bude týkať základnej alebo rozšírenej konektivity. Možnosť pripojenia do siete a podpora bezdrôtového pripojenia a tlače z mobilných zariadení.

Keď už máme vyselektované všetky vlastné požiadavky, prichádza na rad vyhodnoť nákupu. A to je práve ten pomer vlastností tlačiarne voči cene. Do tejto kategórie patrí aj  max.zaťaženie, teda výkon zariadenia, náklady na tlač, za ktorými stojí cena naplní a ich vyťaženosť.

Dostali sme sa k nákladom na tlač. Tlačiareň môže byť cenovo dostupná a pri premietnutí si výkonu a investície do zariadenia sa nám môže javiť veľmi priaznivý pomer výkonu a ceny. Ale, môže to mať jeden háčik. V konečnom dôsledku sa takýto dobrý nákup dokáže predražiť a zmeniť na celkovo nevýhodný nákup. Preto je potrebné pri tlačiarňach a všeobecne zariadeniach, ktorých súčasťou je spotrebný materiál, zahrnúť ho do celkového pomeru výkonu a ceny. Ak tento celok aj na konci vychádza stále, ako dobrý nákup v pomere výkonu a ceny, je vyhraté.

Cena náplní do tlačiarne vždy zaváži a netreba ju podceňovať. Od toho závisí koncová cena nákladov na tlač a to, koľko si dovolíme tlačiť bez toho, aby sme prerátavali každú vytlačenú stranu. Našťastie dnes už sú náklady na tlač zvládnuteľné a nikoho nezruinujú. Veľkým plusom je aj to, že množstvo modelov podporuje používanie alternatívnych náplní za dostupnú cenu. Získate stále veľmi vysokú kvalitu tlače za podstatne nižšie náklady.

 

Ako príklad si uvedieme dve tlačiarne medzi ktorými sme sa pred nákupom rozhodovali.

Naše požiadavkám boli:

- multifunkcia (tlač, kopírovanie, skenovanie)
- farebná atramentová tlač 
- pripojenie z mobilného zariadenia (podpora Wi-Fi)
- formát tlače A4 
- kompaktné rozmery


Vybrali sme tlačiarne:

HP DeskJet Plus 4120 All-in-One

Tento model je novinka výrobcu HP, ktorá sa objavila v ponuke predajcov tento rok. Zaujme moderným dizajnom v snehobielom prevedení, kompaktnými rozmermi a funkčnosťou. Ide o multifunkciu typu "všetko v jednom" zariadení. Okrem farebnej tlače ponúka aj kopírovanie, skenovanie a dokonca aj fax. Ten asi v domácnosti veľmi nenájde využitie, ale keď už je tam, nikdy neviete. Čo však využijete je bezdrôtová konektivita pomocou Wi-Fi a s tým spojená aj tlač z mobilných zariadení. Pre domácnosť sa neženieme za extrémne vysokou kvalitou tlače (s výnimkou tlače kvaitných fotografií), ani počtom strán vytlačených za minútu. Skôr nás zaujíma cena zariadenia a náklady na tlač. Do tohto modelu idú kazetové náplne: 1 x čierny atrament a 1 x tricolor (farebná náplň). Štandardná kapacita náplne HP 305 (čierna) má vyťaženosť 120 strán tlače. V prevedení XL má veľkokapacitná náplň 2-násobnú kapacitu a vyťaženosť 240 strán tlače. Farebná naplň má v štandardnej verzii kapacitu pre tlač 100 strán a vo verzii XL má vyťaženosť 200 strán. Cena tejto multifunkčnej tlačiarne je niekde na hranici 80 €. Je to veľmi zaujímavá cena za to, čo všetko ponúka. Tu by sme stále mohli povedať, že ide o zariadenia v dobrom pomere výkonu a cena. Plusom je moderný atraktívny dizajn, to že je to novinka, ktorá bude mať dobrú softvérová podporu. Náklady na tlač sú niekde na hranici 0,09 € pri používaní výhodnejších XL náplní. Tento model môžete používať aj s alternatívnymi náplňami, kde sa cenou dokážete dostať ešte o niečo nižšie. Tlačiareň má dobrý pomer, čo sa týka výkonu, funkcií, kvality a ceny zariadenia. Nestojí si zle v cene nákladov za tlač jednej strany. Ale stále je to o kazetových náplniach, ktoré je potrebné častejšie meniť. Preto sa pozrieme na náš druhý model multifunkcie, ktorý sme vybrali.

 

hp.com


Epson EcoTank L3150

Tento model má už v názve uvedené, že ide o tankové zariadenie. Kto už, čo to o tlačiarňach vie, má predstavu o tom, čo je tankový systém. Ide o metódu, akou sa do tlačiarne dostáva atrament. Pri štandardnom systéme sa vkladajú do zariadenia kazety s atramentom s určitou kapacitou. Pri tlačiarňach s tankovým zásobníkom sa atrament z fľaštičiek doplňa priamo do oddelených nádržiek. Hlavnou výhodou je jednoduchá manipulácia rýchleho dopĺňania, vyššia a bezstratová kapacita nádržiek a hlavne je to cena za náplne. Takže si zhrnieme model multifunkcie, ktorý sme si vybrali oproti modelu HP DeskJet Plus 4120. Ergonomickému dizajnu v čiernom prevedení nemáme čo vytknúť. Plasty sú pevné a zariadenie sa ovláda pohodlne. Slúži na to jednoduchý ovládací panel s dotykovými tlačidlami. Síce bez informačného displeja, ale keďže je tu podpora tlače z mobilných zariadení poslúži nám dobre aj displej mobilu. Konektivita má podporu bezdrôtového pripojenia pomocou Wi-Fi. Máme tu bezokrajovú tlač fotografií a plusom je vstupný zásobník papiera na 100 hárkov. Ako pri predošlom modeli ide o farebnú atramentovú multifunkciu tlače systémom CMYK. Oproti modelu HP má model Epson tankový zásobník so štyrmi  samostatnými nádržkami na atrament. Čo sa týka parametrov sú pre nás obidva zariadenia vhodné. 

 

epson.com

 

Máme tu však rozdielne ceny tlačiarní. Kým model HP DeskJet Plus 4120 môžeme kúpiť za približne 80 €, tak multifunkcia Epson EcoTank L3150 nás vyjde už viac než 150 €. Čo je skoro 2-násobná suma. Samozrejme sú tam určité benefity, čo sa týka komfortu dopĺňania atramentu. Ale stále nám vychádza zariadenie HP v lepšom pomere výkonu a ceny. Čo môže túto situácia zmeniť sú náklady na tlač. Takže si teraz pozrieme, aké náplne v akej cene potrebujem pre multifunkciu Epson a aká cena za tlač jednej strany nás čaká.

Do tejto multifunkcie idú 4 samostatné atramentové náplne vo fľaštičkách, ktorých cena sa pohybuje okolo 5 až 6 € za každú náplň. Kapacita farebných náplní je 7 500 strán tlače pri 5 % pokrytí a 4 500 strán čiernej náplne. Už z toho nám je jasné, že tento stav tankového systému je klasickými atramentovými náplňami neprekonateľný. Dostávame sa na cenu za tlač jednej strany ďaleko pod cenu tlače jednej strany, ktorú sme schopný vytlačiť na multifunkcii HP. Tento model nám vychádza z hľadiska pomeru celkových nákladoch na tlač, výkonu, kvality tlače a ceny zariadenia jednoznačne, ako víťaz. 
  

Cena zariadenia a cena tlače

A tu je teraz dilema, ktorú rieši mnoho užívateľov. Ak na základe mojich osobných požiadaviek nájdem niekoľko modelov od renomovaných výrobcov k čomu sa prikloniť. K dostupnej cene zariadenia, alebo si priplatiť a investovať viac a bonusom budú dlhodobé nižšie náklady tlače. Osobne sa prikláňam k drahšiemu zariadeniu a dnes už veľmi populárnemu systému dopĺňania atramentu do tankového zásobníka. Nielen cena za tlač jednej strany, ale aj ekologická stránka tohto systému sú pre mňa výhodnejšie. Ak však tlačíte menej a je pre vás zbytočné priplácať si za zariadenie, poobzerajte sa po modeli, ktorý má dobrý pomer výkonu a ceny s podporou používania alternatívnych náplní. Tým si svoje náklady na tlač veľmi zaujímavo znížite.