Kancelária a škola

Dovolenka s fototlačiarňou vo vrecku

Canon Zoemini S/ Canon Zoemini C

Leto je čas dovoleniek a školských prázdnin. Počas tohto obdobia navštívime rôzne krásne zahraničné aj naše slovenské miesta a samozrejme, že si spomienky chceme uchovať. Tie v pamäti nám síce nikto nevezme, ale je skvelé si pekné zážitky zdokumentovať. Pribaliť si do batožiny fotoaparát alebo mobil je super, ale ešte lepšie je mať niečo špeciálne. Spoločnosť Canon prednedávnom predstavila dva nové modely fotoaparátov s integrovanou tlačiarňou. A tie si pribaliť na dovolenku oplatí.
 
Ide o dvojicu kompaktných, instantných fotoaparátov, ktoré dokážu fotiť, ale aj behom krátkej chvíle vytlačiť fotografie bezatramentovou technológiou Zink. Canon už v svojej ponuke prenosné mini-tlačiarne mal. Tie boli určené pre tlač zo zariadenia pripojeného pomocou Bluetooth. Tlačiarne niesli rovnaké označenie Zoemini. Nové modely S a C nepotrebujú pripojenie k zdroju, kde máte uložené fotografie. Stačí jednoducho odfotiť a vytlačiť jedným malým moderným zariadením 2 v 1.
 
 
Stručná charakteristika Canon Zoemini S
 
Technológia tlače: technológia Zero Ink (ZINK)
Použitie firma/ domácnosť : domácnosť
Rozhranie tlačiarne:  Bluetooth
Funkcie tlačiareň/ multifunkcia: multifunkcia - tlač/ fotenie/ zdieľanie
Maximálna veľkosť papiera: 2,0“ x 3,0“ (5 x 7,6 cm)
Automatický snímač papiera: áno
Podpora pamäťových kariet: áno (MicroSD, max. 256 GB)
Displej: nie
 
Rozmery a hmotnosť
 
Šírka: 80,3 mm
Dĺžka: 121 mm
Výška: 21,5 mm
Hmotnosť: 0,188 kg
 
Stručná charakteristika Canon Zoemini C
 
Technológia tlače: technológia Zero Ink (ZINK)
Použitie firma/ domácnosť : domácnosť
Rozhranie tlačiarne: -
Funkcie tlačiareň/ multifunkcia: multifunkcia - tlač/ fotenie
Maximálna veľkosť papiera: 2,0“ x 3,0“ (5 x 7,6 cm)
Automatický snímač papiera: áno
Podpora pamäťových kariet: áno (MicroSD, max. 256 GB)
Displej: nie
 
Rozmery a hmotnosť
 
Šírka: 78,3 mm
Dĺžka: 121 mm
Výška: 23,7 mm
Hmotnosť: 0,170 kg
 

Moderný Insta-dizajn

 
Prvý model, Canon Zoemini S je na výber v troch farebných verziách: matná čierna, perlovo-biela a rúžovo-zlatá. Zariadenie je podľa farby kombinované. Predná časť je v jednej z týchto farieb a zadná je pri čiernej verzii čierna, pri bielej a rúžovej zase biela. Kompaktné telo má jemne zaoblené hrany, vďaka ktorým sa príjemne drží v ruke. Na prednej strane nájdete dominantný prvok, ktorým je objektív v zrkadlovom prstenci, olemovaný bielym rámčekom. Ten má okrem vizuálnej stránky aj funkciu prídavného svetla, pomocou ukrytých LED diód. Využijete ho pri fotografovaní selfie. Okrem toho sa na prednej  hornej časti nachádza šošovka fotoaparátu s malým bleskom a logo výrobcu,  a dole označenie modelu. Zadná strana zariadenia obsahuje dve mierne zapustené tlačidlá pre zmenu pomeru strán a  opakovanie tlače poslednej fotografie. Nájdete tam tiež hľadáčik fotoaparátu a kryt pod ktorým je zásobník Zink papiera. Všetko ostatné je po stranách tela zariadenia. Na rohovej hrane je malý otvor pre remienok alebo šnúrku na zápästie. Na hornej strane sa nachádza zapínacie tlačidlo On/ Off, prepínacie tlačidlo režimu blesku Off-Auto-Full, tlačidlo spúšte a modrá dióda signalizujúca stav. Na bočnej strane je umiestnený slot pre výstup fotografií. Spodná časť obsahuje konektor pre nabíjací mini USB kábel, slot pre pamäťovú kartu a tlačidlo reset. Canon Zoemini S je krásne zariadenie v štýlovom dizajne. Rozmery sú kompaktné, vďaka ktorým sa zmestí do kabelky, batoha alebo do vrecka nohavíc. Hmotnosť 0,188 gramov skoro nepocítite. V balení nájdete okrem zariadenia aj nabíjací kábel, šnúrku na zápästie, mini návod a štartovaciu sadu papierov ZINK. 
 
   
 
 
Druhý model Canon Zoemini C je základným modelom Insta-fotoaparátu (2 v 1). V ponuke je v krásnych pastelových farbách: rúžová (bubble gum pink), žltá (bumblebee yelow), zelená (mint green) a modrá (seaside blue). Aj tento model je farebne kombinovaný s bielou zadnou časťou. Oproti modelu Canon Zoemini S má nepatrne nižšiu hmotnosť a trochu odlišné rozmery. Telo je rovnako, ako v prípade prvého fotoaparátu príjemné a padne do ruky. Niekoľko odlišností nájdete hneď v dizajne. Na prednej strane sa nachádza optika, okrúhly prstenec v ktorom je šošovka a malé reflexné zrkadielko. Tento rozdiel je značný a tieto dva modely si určite nepomýlite. Absenciu obrazovky pre náhľad, kompenzuje práve zrkadielko, ktoré využijete pri selfie záberoch. Canon Zoemini C má rovnako, ako model S v spodnej časti konektor pre nabíjanie pomocou mini USB kábla, slot pre pamäťovú kartu a tlačidlo reset. Nechýbajú otvory pre šnúrku alebo remienok na zápästie. Na zadnej časti sa nachádza hľadáčik, dve tlačidlá a zásobník pre papier, ako pri modeli S. Na hornej časti chýba prepínacie tlačidlo blesku. Napriek malým odlišnostiam v dizajne, ide pri oboch modeloch o veľmi zaujímavé, moderné Insta-fotoaparáty. Továrenské spracovanie je kvalitné a použité plasty sú pevné.
 
 
 

Základné funkcie Zoemini C vs pokročilé Zoemini S 

 
Viac rozdielov nájdeme vo vnútri a funkciách. Model Canon Zoemini C obsahuje 5-megapixlový fotoaparát a tlačí v rozlíšení 314 x 500 Dpi. Fotografie umožňuje ukladať na pamäťovú kartu, bez možnosti zdieľania a pripojenia k mobilnému zariadeniu. Tento model je základ pre rýchle fotenie a tlač fotografií. Vhodný na dovolenky a na party, keď si chcete urobiť zaujímavé selfie. Tlač na ZINK papier (samolepiaci) trvá chvíľu a fotografia je odolná voči vode a rozmazaniu. 
 
O niečo atraktívnejší je model Canon Zoemini S. Ten sa môže pochváliť 8-megapixlovým fotoaparátom, možnosťou pripojenia k mobilu pomocou Bluetooth, nechýba zdieľanie (Instagram, Facebook, Dropbox) a podpora aplikácie Canon Mini Print. Priamo v aplikácii si môžete fotografiu ešte upraviť, pridať filtre a spracovať do koláží. Predné zrkadlo (priemer 5 cm) a doplňujúce osvetlenie v prstenci (8 lediek) je dobrým pomocníkom pri selfie záberoch. Rozlíšenie tlače je 314 x 600 Dpi. 
 
Obidva modely majú vstavanú nabíjateľnú lítium-polymerovú batériu (700 mAh), ktorá vydrží na jedno nabitie vytlačiť približne 25 fotografií. Nabíjanie trvá podľa modelu od 90 - 120 minút. Nechýba automatické vypnutie po 5 minútach. Veľmi zaujímavou je funkcia výberu formátu fotografie, jedným tlačidlom. Okrem obdĺžnikového formátu, pomer strán 2 x 3, si môžete zvoliť aj Instagramový formát s pomerom strán 2 x 2.  Jednoducho a rýchlo, znovu za pomoci tlačidla na zadnej strane, môžete opakovane vytlačiť fotografiu. V základnom balení nájdete štartovací balíček 10 ks Zink papiera. Náhradné balenia sa dajú dokúpiť v balíčkoch 20 alebo 50 ks papiera. Po odlepení zadnej časti papiera získate samolepku, ktorá zvládne aj opakované nalepenie.
 

Fotiť, tlačiť a užívať si dovolenku

 
Moderné Insta-fotoaparáty sú veľmi obľúbené medzi mladými ľuďmi aj cestovateľmi. Vyfotiť, vytlačiť a nalepiť si fotografiu je rýchle a pohodlné. Tieto dva atraktívne modely si určite nájdu svoju cieľovú skupinu, ktorá ocení kúzlo okamžitej tlače. Model Zoemini C sa predáva a 118,90 € a za Canon Zoemini S zaplatíte o 50 € viac (168,90 €). Ak si však chcete dovolenku užiť s kvalitnými Insta-fotoaparátmi, tieto modely sú pre vás pripravené. Aby sme však len nechválili. Cena papierov do týchto modelov je 20 ks/ 13 € a 50 ks/ 26 €. Náklady na tlač jednej fotografie sú približne 0,65 €, čo nie je málo, aj keď už nie sú potrebné ďalšie náklady do samostatných náplní. Ďalším mínusom je, že ak nieje v zásobníku fotopapier, nemôžete používať fotoaparát. Napriek tomu, že sa fotografie ukladajú do pamäťovej karty, fotoaparát bez papierov proste nefunguje. Ak by sme si mali vybrať z týchto dvoch Insta-fotoaparátov určite je to Canon Zoemini S.