Kancelária a škola

Vedeli ste, že ihličkové tlačiarne sa stále dobre predávajú

Ak sa v dnešnej dobe povie ihličková tlačiareň, málokto uverí, že tento typ tlačiarní sa stále predáva. Samozrejme, že aj táto technológia si trochu polepšila vývojom. Dnešné ihličkové tlačiarne majú moderný dizajn a zvýšila sa aj kvalita tlače.

V roku 1978 predstavila spoločnosť Epson prvú ihličková 9-ihličkovú tlačiareň. Dodnes má Epson v svojom portfóliu okrem atramentových a laserových tlačiarní aj ihličkové zariadenia.

Tlačiareň s ihličkovou technológiou pracuje na princípe ihličiek pripojených elektromagnetom, ktoré sa pohybujú alebo skôr narážajú (princípom podobným písaciemu stroju) oproti páske s farbou. Tým tlačia na papier pomocou jednotlivých bodov text alebo jednoduchú grafiku (obrázok). Počet ihličiek sa líši. Tlačiarne môžu mať 9 alebo 24 ihličiek. V minulosti sa vyrábali aj 1 a 2-ihličkové tlačiarne alebo 7-ihličkové tlačiarne. Využitie nachádzali tam, kde boli na kvalitu tlače nízke nároky. Takéto tlačiarne používali pokladne v obchodoch, ambulancie pre tlač receptov.

Dnes sa na trhu objavujú 24-ihličkové tlačiarne, ktoré sú rýchlejšie a dosahujú veľmi dobrú kvalitu pri využití v účtovníctve, tlači vstupeniek a rôznych blokov. Všade tam, kde nie je dôležitá vysoká kvalita a kde je potrebné znížiť, čo najviac náklady. 

Rýchlosť tlače pri ihličkových tlačiarňach sa udáva počtom znakov za sekundu. Tlačí sa na rolovací, nekonečný papier, kopírovací alebo viacdielne formuláre. Náplňami sú pásky, ktoré môžu byť čierne, ale aj farebné.

Hneď niekoľko výrobcov ponúka okrem tlačiarní s modernejšími technológiami aj ihličkové tlačiarne. My sme vybrali tie najzaujímavejšie. Začneme spoločnosťou Epson, ktorá ma vo výrobe ihličkových tlačiarní dlhoročnú tradíciu. Vo svojom portfóliu má 9 a 24-ihličkové tlačiarne.

Epson LQ – 350

Stručná charakteristika

Technológia tlače: ihličková (bodová maticová)
Použitie firma/ domácnosť : firma, obchod
Rozhranie tlačiarne: Obojsmerne paralelné, RS-232, USB 2.0 typu B, USB 2.0 typu A
Funkcie tlačiareň/ multifunkcia: tlač
Maximálny formát tlače: A4
Automatická obojstranná tlač: nie
Displej: nie

Rozmery a hmotnosť

Šírka: 348 mm
Hĺbka: 275 mm
Výška: 154 mm
Hmotnosť: 4,1 kg

 

Tlačiareň Epson LQ – 350 patrí medzi tie, ktoré sa veľmi dobre predávajú. Je to 24-ihličková tlačiareň na 80 znakov v riadku. Vyťaženosť pásky je 2,5 milióna znakov. Do tlačiarne sa používa nekonečný papier alebo viacdielne formuláre. Konektivita je zabezpečená paralelným rozhraním, sériovým rozhraním a samozrejme aj rozhraním USB.  Rozlíšenie tlače je 360 x 180 Dpi. Tlačiareň zvláda vytlačiť 3 + 1 originál. Maximálna rýchlosť tlače je 347 znakov za sekundu. Dizajn je síce strohý, ale rozmery sú kompaktné a s umiestením nebude problém. Spotreba energie je nízka, zato hlučnosť je vyššia, než ste zvyknutý pri atramentových alebo laserových tlačiarňach.

Plusy 

- nízke náklady na tlač
- rýchlo-tlač textových dokumentov 
- tlačenie viac kópií naraz
- nízke náklady na spotrebný materiál
- jednoduchá obsluha
- dlhá životnosť
- kompaktné rozmery

Mínusy

- nemá štandardne podávač papier
- vyššia hlučnosť
- menšia kompatibilita s rôznymi operačnými systémami
- novšie ovládače môžu spôsobiť problémy
- cena

Zhodnotenie

Ihličková tlačiareň Epson LQ - 350 patrí medzi najpredávanejšie zariadenia s ihličkovou technológiou. Do domácnosti by sme vám určite odporučili iné zariadenie. Pre firmu alebo obchodníka na tlač rôznych formulárov, blokov a veľkoobjemovú tlač, kde sa nevyžaduje vysoká kvalita je to dobré zariadenie. Ihličkovým tlačiarňam sa na trhu stále darí. Sú odvetia, kde sú dobrou voľbou. Spoločnosť Epson je iba jedným z výrobcom takýchto tlačiarní. V svojom portfóliu majú ihličkové tlačiarne aj spoločnosť OKI, Lexmark a Tally/Dascom.