Kancelária a škola

Ako vyčistiť škvrny od atramentu z tlačiarní

Čistíme škvrny od atramentu

Dnes sa síce už zriedka stane, že sa pri manipulácií s atramentovými cartridgmi zašpiníte. Pokiaľ vám kvapne pár kvapiek zo starej kazety na ruky, nič hrozné sa nedeje a pomôže aj obyčajné mydlo. Čo však, ak sa neopatrnosťou dostane pár kvapiek atramentu na šaty? Škvrny od atramentu nie sú veľkou hrozbou, pokiaľ sa hneď vyčistia a nenecháte ich zaschnúť. 

Ak máte k dispozícii čistiaci sprej na alkoholovej báze alebo čistiaci roztok na zaschnuté atramentové trysky, môžete ich použiť. Najprv však škvrny zotrite navlhčeným obrúskom alebo handrou, aby sa čo najviac atramentu dostalo z látky odevu. Po zaschnutí môžete aplikovať sprej alebo roztok. Nakoniec miesto pretrite alebo opláchnite znovu čistou vodou. Na biele látky môžete použiť aj klasické bielidlá na báze chlóru. 
Ak nemáte nič špeciálne a čistiace po ruke môžete si pomôcť aj bežne dostupnými domácimi surovinami. Osvedčila sa sóda bikarbóna, kuchynská soľ a citrón, ale aj mydlová voda.

Jedlá sóda (sóda bikarbóna)

Sódu zmiešajte so zimnou vodou a vytvorte si tak čistiacu pastu, ktorú naneste na zašpinené miesto. Nechajte chvíľu reagovať a vyčistite. Po aplikácií stačí zašpinené miesto opláchnuť vodou. 

Kuchynská soľ s citrónom aj bez

Rovnaký postup môžete zvoliť aj s kuchynskou soľou. Môžete ju zmiešať s vodou do ktorej látku namočíte alebo nasypať na znečistené miesto. V niektorých prípadoch pomôže aj soľ zmiešaná s vodou a citrónom. V prípade núdze použiť môžete aj zubnú pastu. 

Ak nemáte k ničomu z predošlých tipov prístup, môžete skúsiť aj klasický prostriedok na umývanie riadu. Ten sa nájde v každej domácnosti, ale aj vo firme. Najprv látku očistite pod tečúcou chladnou vodou, aby čo najviac atramentu vyplavilo a potom naneste prostriedok.

Ako je to s tonerovým práškom a tankovým zásobníkom

Toner je uzavretý spôsobom, že pri výmene sa prášok nedostane von z kazety. Preto vám nehrozí, že sa ušpiníte. Atramentové cartridge vám pri vkladaní nespôsobia problém. Väčšina takýchto nehôd sa stane pri vyberaní starej prázdnej kazety. Tá síce už neobsahuje vnútri atrament, ale aj tak treba byť obozretný. Pri tankových atramentových tlačiarňach sa atrament z náhradných fľaštičiek s atramentom dávkuje do nádržky v zásobníku systémom, ktorý je bezpečný voči rozliatiu a zašpineniu atramentom.

Zašpiniť sa môžete aj od farby na razítka, popisovača, fixy alebo tužkového pera. V takom prípade môžete použiť alkohol, kolínsku vodu alebo iný liehový roztok. Reagovať treba rýchlo, lebo pri takom type škvŕn je úplne odstránenie z niektorých hlavne syntetických materiálov skoro nemožné.

Tip pre vás

Škvrnu nečistite pod prúdom horúcej vody. Rovnako, ako pri zašpinení krvi je nutné použiť chladnú vodu. Čistite ju, čo najskôr po nehode, kým neuschne a nezažerie sa do látky.