Kancelária a škola

Tlačiareň do malej kancelárie

Pri výbere tlačiarne alebo multifunkčného zariadenia do menšej kancelárie prípadne pre domáce podnikanie, ktoré má spĺňať súčasné požiadavky na prácu si nevystačíte iba s tlačou, kopírovaním a jednoduchým skenovaním. Zariadenie v pracovnej skupine, vám musí ponúknuť oveľa viac. Musí sa prispôsobiť novým pracovným úlohám a prevziať ďalšie pracovné činnosti. Aká by mala byť tlačiareň do kancelária a čo všetko by mala spĺňať?

Kvalitné a intuitívne ovládanie

V pracovnej skupine sa k tlačiarni dostávate s určitou úlohou pre ktorú máte pridelený čas, čím jednoduchšie je ovládanie a lepšia, rýchlejšia dostupnosť rôzných tlačových funkcií, tým efektívnejšie využijete svoj pracovný čas. Jednoduché ovládanie je výhodou aj pre menej skúsených užívateľov v pracovnom kolektíve. Prehľadný dotykový a dostatočné veľký LCD displej prácu s tlačiarňou ešte o niečo viac uľahčí.

Konektivita v sieti a doplnkové funkcie 

Zapojenie do siete je jednou z požiadaviek pre tlačiarne v kanceláriách, ak spadajú do pracovnej skupiny, kde sa vyžaduje v rámci firmy prepojenie pre zrýchlenie a uľahčenie pracovných úloh. Bezdrôtové pripojenie už dnes môžeme považovať za štandard. NFC je bonusom navyše, ale pre tlačiareň do kancelárie až takú prioritu nemá. Čo sa týka funkcií určite medzi tie prioritné patrí duplex, možnosť obojstrannej tlače, skenovanie a priame odosielanie emailom.

Veľkokapacitný zásobník a rýchlosť tlače 

Vstupný a výstupný zásobník s veľkou kapacitou už dnes nájdeme v tlačiarniach, ktoré nie sú rozmermi až tak veľké. Trendom v kanceláriách už dávno nie sú mohutné zariadenia na pol miestnosti, prípadne umiestnené na chodbe firmy, ale malé kompaktné zariadenia s vysokým výkonom a profesionálnou kvalitou tlače. Rýchlosť tlače je podstatná. Pri veľkom objeme, tak môžete ušetriť čas. Rovnako aj dostatočne veľký výstupný zásobník. Môžete zadať tlačovú úlohu a pokiaľ sa vám väčšie množstvo dokumentov vytlačí a zaplní zásobník, môžete pokračovať v inej práci.

Spotrebný materiál atrament vs toner

Najčastejšie sa využívajú v kanceláriách tlačiarne na tlač dokumentov s minimom grafických prvkov. Ak sa tlačí niečo grafické, tak maximálne grafy. Preto sú ideálnym riešením laserové monochromatické tlačiarne. Laserový toner zabezpečí tlač zhruba 2 000 strán, kým ho musíte vymeniť. Atramentové tlačiarne dnes už disponujú oddelenými veľkokapacitnými zásobníkmi farby a vydrž je veľmi dobrá.

Bezpečnosť tlače

Keďže sa v kancelárií tlačia firemné dokumenty na mieste je aj dobrá ochrana tlače. Tá môže byť sieťová v rámci siete do ktorej je tlačiareň zapojená a priamo, ako ochranné bezpečnostné prvky na tlačiarni. Zväčša ide o autorizáciu, alebo prístupový PIN kód, ktorý chráni pred nežiaducim prístupom. Takto sa ovládaniu tlačiarne dostanú iba užívatelia s autorizáciou a PIN kódom.

Odporúčané modely tlačiarní do menšej kancelárie

Žiadne obrovské tlačiarne, ale moderné zariadenia kompaktných rozmerov, ktoré zaberú minimum miesta aj v malej kancelárií, taký je dnešný trend tlačiarní a multifunkčných zariadení do kancelárií pre malé pracovné skupiny alebo domáce podnikanie.

 

Canon i-Sensys MF628Cw

Pre menšiu kanceláriu s väčším objemom farebnej tlače sa hodí kompaktné multifunkčné zariadenie zo série i-Sensys model  MF628Cw, ktoré ponúka vysoko kvalitnú tlač, kopírovanie a skenovanie, aj fax. Okrem pripojenia LAN využijete aj bezdrôtové pripojenie Wi-Fi a možnosť pohodlného využívania prostredníctvom notebooku, tabletu a mobilného zariadenia. Tlač maximálne vo formáte papiera A4 v rozlíšení 1 200 x 1 200 Dpi dosiahne 14 strán/min. čiernobiele aj farebne. Mesačný výkon 1 500 strán, ktorý výrobca odporúča  môžete navýšiť až do maximálnej vyťaženosti 30 000 strán tlače mesačne. Plusom je priama tlač z USB zariadenia. 

Canon Maxify MB5050

Atramentová multifunkčná tlačiareň s odpelenými náplňami, model Maxify MB5050 je hodná pre malú pracovnú skupinu s odporúčaným mesačným vyťažením  1 500 strán, zvládne maximálne mesačné zaťaženie až 30 000 strán vo formáte A4. K jej prednostiam patrí rýchly štart prvej strany cca 7 sekúnd čb a kvalitná farebná tlač, 15 strán/ min. alebo 23 strán/min. čiernobielo. Kvalitné rozlíšenie tlače a skeneru dopĺňa kopírovanie a fax. Nechýba obojstranná tlač a bezproblémová konektivita pomocou LAN a Wi-Fi. Ak hľadáte rýchlu, kvalitnú tlač, jednoduché ovládanie a preferujete atramentovú tlačiareň, modely série Maxify výrobcu Canon vám práve takéto zariadenia ponúka.

Brother HL-3170CW

Farebná laserová tlačiareň Brother HL-3170CW je vyvinutá s ohľadom na potreby modernej kancelárie. Tento model disponuje vysoko kvalitnou farebnou tlačou a rýchlosťou tlače farebných i čiernobielych strán až 23 strán za minútu. Štandardom je sieťová karta LAN  a Wi-Fi modul pre jednoduché bezdrôtové pripojenie. Nechýba priama tlač z USB disku a vďaka PictBridge konektora tiež z fotoaparátu. 
Plusom je obojstranná tlač a dostatočne veľký vstupný zásobník na 250 listov. Maximálne zaťaženie mesačnej tlače je až 30 000 strán vo formáte A4. 

HP LaserJet Pro 400 M426dw

Spoločnosť HP má v svojom portfóliu čiernobielu laserovú tlačiareň zo série LaserJet Pro 400 model M426dw. Malé kompaktné rozmery ukrývajú výkonné zariadenie pre čiernobielu tlač s laserovou technológiou vo formáte A4. Tlačiarňou sa okrem pripojenia do siete LAN môžete pripojiť aj bezdrôtovo pomocou Wi-Fi a nechýba ani Duplex, obojstranná tlač. Hodí sa pre menšie pracovné skupiny 3 - 7 ľudí, ktorý tlačia priemerne 750 - 3 500 strán mesačne. To však  neznamená, že táto tlačiareň nezvládne viac tlače. Maximálna vyťaženosť dosahuje až 80 000 strán. Za minútu dokáže vytlačiť  38 čiernobielych strán alebo 30 listov obojstrannej čiernobielej tlače. Prvá strana je vytlačená za 5,6 s.  Rýchla, kvalitná tlač a nízke prevádzkové náklady  sú plusmi, ktoré v malej kancelárií oceníte.

Tip pre vás

Pri výbere tlačiarne, alebo multifunkčného zariadenia do menšej firmy, prípadne pre domáce podnikanie je rovnako dôležitá, ako cena tlačiarne a cena atramentových náplní, tonera aj celková cena za kópiu. Jednoduchým výpočtom cena tonera, kapacita (vyťaženosť tonera) = cena za kópiu si vyrátate výhodnosť. Niekedy lacnejší toner s menšou kapacitou navýši cenu tlače. Pre zníženie nákladov môžete siahnuť aj po kompatibilných toneroch a náplniach od alternatívnych výrobcov.