Kancelária a škola

Ako sa vyhnúť problémom s tlačou počas horúcich letných dní

Teploty sa počas letného obdobia vedia vyšplhať vysoko. Človek sa potrebuje schladiť a preto zapíname klimatizáciu alebo ventilátor. Väčšina zariadení v kanceláriách, ako sú počítače, majú zabudované ventilátory. Pri notebookoch si môžeme pomôcť chladiacimi podložkami. Čo však s tlačiarňami a náplňami, hlavne atramentovými. Ako ich chrániť a uskladňovať v letných horúčavách?

 

V prvom rade sa pozrime, ako je umiestená tlačiareň alebo multifunkcia vo vašej kancelárií, v domácnosti. Počas zimného obdobia jej nemusí vadiť, že je blízko okna, kde dopadajú slnečné lúče. Ide skôr o svetlo, ako o tepelný zdroj. V lete je však situácia iná. Tlačiareň, ktorá je dlhodobo vystavovaná priamemu slnečnému žiareniu, môže spôsobovať problémy s tlačou.

 

Horúce teploty a priame slnečné lúče môžu zmeniť štruktúru povrchovej úpravy zariadenia. Skoro všetky tlačiarne sú vyrobené z tvrdených plastov, ktoré majú určitý stupeň odolnosti, ale dlhodobé slnečné žiarenie ich môže deformovať a zmeniť farbu. Hlavne pri bielych, sivých a svetlých farebných prevedeniach. Priame slnko môže urýchliť, laicky povedané, zostarnutie farebného odtieňa. Z bielej sa stane sivastá so žltkastým nádychom. Rovnako sa môžu niektoré časti mierne deformovať. Najčastejšie sú to vypukliny alebo preliačiny krytu. Ďalšia hrozba sú atramentové náplne v tlačiarni, na ktorú dopadajú silné slnečné lúče. Ak netlačíte často a zariadenie je vystavené vysokým teplotám a priamemu slnku, atrament v kazetách môže uschnúť. Hrozí aj upchatie trysiek.

Ani zdroj napätia (zásuvka) a sieťový kábel nesmú byť vystavené priamemu a silnému slnečnému žiareniu. Tam hrozí dokonca nebezpečenstvo požiaru. 

Preventívne opatrenia

Ak je to možné eliminujte zdroj slnečného žiarenia. Menšie kompaktné zariadenie môžete premiestniť na iné miesto. Hlavne, ak sa pripájate bezdrôtovo a tlačiareň nie je pripojená káblom k PC, nebude to problém. Ak nemôžete zariadenie premiestniť, môžete v čase najväčších horúčav prispôsobiť žalúzie na oknách. Ak netlačíte často, preventívne vytlačte raz za čas aspoň minimum textu. Pri problémoch skúste samo-udržbu tlačiarne. Môžete urobiť kontrolu trysiek, čistenie a nastavenie tlačovej hlavy.

 

Exspirácia atramentových kaziet

Nie za všetko môže vysoká teplota a nevhodné uskladňovanie atramentových náplní do tlačiarne. Ak ste si nakúpili výhodne niekoľko balení do vášho zariadenia, dbajte na to, ako a kam ho uskladníte, ale aj na dátum spotreby. Aj tento spotrebný tovar podlieha exspirácií. Zvyčajne to je 24 mesiacov, pri originálnych cartridgoch a o niečo dlhšia spotrebná doba je pri kompatibilných atramentových náplniach. Ak je tlačiareň dlhodobo v nečinnosti, po čase sa môže atrament v kazete usadiť a vyschnúť. To isté sa platí aj pri nesprávne uskladnenom atramente, alebo príliš dlho uchovávaných atramentových kazetách. Preto je dobré aspoň raz za krátky čas aktívne využívať tlačiareň.
Atramentové kazety do tlačiarní uskladňujte v vzpriamenej polohe na suchom mieste. Najlepšie pri izbovej teplote, tak, aby neboli cartidge vystavené priamemu slnečnému žiareniu a extrémnym teplotám. Práve v letnom období a pri vysokých teplotách, vám nesprávne uskladnenie a vystavovanie tlačiarne priamemu slnku a teplu môže narobiť problémy.