Kancelária a škola

Ako vytvoriť jednoducho koláž pred tlačou

Často sa dostaneme do situácie, keď si rýchlo potrebujeme vytlačiť jednoduchý propagačný materiál s obrázkami alebo aj prezentáciu s textom. Na tvorbu jednoduchej koláže s obrázkami sa dá použiť v podstate akýkoľvek grafický program v pc. My sme sa snažili vytvoriť koláž pre jednoduchý leták tak, aby nám to zabralo čo najmenej času a s minimálnym úsilím. Použili sme k tomu program Zoner Photo Studio X, ktorý je dostupný aj vo verzii na vyskúšanie zadarmo. Ak potrebujete vytvoriť jednorazovo koláž môžete siahnuť práve po programe, ktorý je zadarmo k stiahnutiu alebo aspoň na vyskúšanie na niekoľko dní zdarma.

 

foto zdroj: zoner

 

V programe Zoner sa ku koláži dostanete úplne jednoducho pár klikmi. Po otvorení programu nájdete vpravo 4 položky: správa, vyvolať, editor a vytvoriť. Nás zaujíma položka „vytvoriť“. Po kliknutí sa zobrazí ponuka, ktorá zahŕňa tvorbu fotoknihy, kalendára, fotoobrazu, pohľadnice, koláže, tlač fotiek, indexové tlače a video.

 

 

Pre vytvorenie koláže zvolíme koláž a po rozkliknutí dáme vytvoriť nový projekt. Teraz už nasleduje samotná tvorba koláže. Celým procesom nás prevádza programový sprievodca, takže to zvládne aj menej skúsený užívateľ. Projekt si môžeme upraviť podľa vlastných predstáv pomocou prednastavených šablón. Použiť môžeme rôzne štýly, rozloženie fotografii alebo obrázkov, nastavenia pozadia a rámu, vkladania textu. 

 

 

Po vytvorení koláže máme niekoľko možností a to vyexportovať koláž do PDF dokumentu, uložiť projekt, uložiť koláž v niektorom z formátov png, jpeg, gif, bitmapa a pod., alebo priamo z programu koláž vytlačiť.