Kancelária a škola

Vyberáme tlačiareň pre študenta

Pomaly sa končia prázdniny a treba začať s prípravou na nový školský rok. Nestrašíme vás, ešte máte dosť času. Ak potrebujete školské pomôcky a maličkosti, to zvládnete aj tesne pred nástupom do školy. Ak potrebujete zariadenia, akými sú notebooky, počítače alebo tlačiarne mali by ste sa tým už začať zaoberať. V obchodoch nájdete tak bohatú ponuku, že vám to môže poriadne zamotať hlavu. My sme sa poobzerali po tlačiarňach, ktoré sú  vhodné pre školákov základných škôl a študentov stredných a vysokých škôl. Vravíte si a nie je to jedno, študent ako študent. Požiadavky tlače pre základnú školu sú odlišné, než tie pre vysokoškoláka. Všetci síce potrebujú tlač, skenovanie, kopírovanie, ale v odlišnom objeme. Tam kde je potrebná farebná tlač pre jedného používateľa, to pri druhom nemusí byť priorita, ale zaváži vysoká kvalita tlače textových čiernobielych dokumentov. Prešli sme si aktuálnu ponuku tlačiarní a multifunkcií na trhu, ktoré by mali spĺňať požiadavky pre danú skupinu študentov. Samozrejme so zreteľom na pomer výkonu a ceny a hlavne náklady na tlač jednej strany.

Našimi favoritmi sa stali tieto modely: najlacnejšia multifunkcia, kvalitná multifunkcia s nízkymi nákladmi na tlač a rýchla laserová tlačiareň pre veľký objem študijných materiálov.

 

Farebná multifunkcia pre žiaka základnej školy HP Deskjet 2720e typu All-In-One

 

Na základnej škole si žiaci tlačia rôzne projekty formou grafiky a textu. Pri niektorých je dôležité farebné podanie a preto sa hodí farebná tlačiareň alebo multifunkcia. Ak nechcete priveľa investovať môžete si zvoliť základný model atramentovej farebnej multifunkcie. S takým zariadením zvládne školák farebnú tlač, kopírovanie a skenovanie. Ušetriť môžete aj na konektivite pokiaľ nevyžadujete bezdrôtové pripojenie a postačí vám klasické pomocou USB kábla. Cenová ponuka začína nad hranicou 50 €. My sme vybrali jednoduchú farebnú tlačiareň HP Deskjet 2720e typu All-In-One. Tlačí farebne atramentovou technológiou a ponúka funkcie tlače, kopírovania a skenovania. Zariadenie má pekný dizajn v bielom prevedení a príjemnú kompaktnú veľkosť. Pokojne sa zmestí aj na písací stôl alebo poličku. Rozlíšenie tlače je 4 800 x 1 200 DPI a rozlíšenie skenera 1 200 x 2 400 DPI. Za minútu vytlačí 7,5 strany v čiernobielom režime alebo 5,5 stany farebne. Vstupný zásobník má kapacitu 60 hárkov papiera a pre výstup je to 25 listov. Nie je to síce žiadny rýchlik, ale pre domácu tlač to postačí. Multifunkcia tlačí s dobou tlače prvej strany približne 15 sekúnd a maximálne mesačné vyťaženie je 1 000 strán. Maximálny formát papiera je A4. Ovládanie je jednoduché pomocou niekoľkých ovládacích tlačidiel a základné informácie zobrazí malý segmentový displej. Plusom je bezdrôtová konektivita. V tejto nízkej cenovej hladine ponúka tlačiareň pripojenie aj pomocou Wi-Fi a podporu tlače z mobilných zariadení a AirPrint. Zatiaľ to vyzerá, že je HP DeskJet 2720e dobrým produktom za veľmi nízku obstarávaciu cenu. Pri tejto tlačiarni sa budete musieť uspokojiť s nie príliš pevnými plastmi tela, trochu vyššou hlučnosťou a drahšími náplňami do tlačiarne. Používajú sa dve atramentové kazety: čierna HP 305 s vyťaženosťou 120 strán pri 5 % pokrytí tlačou a farebná tricolor HP 305 s vyťaženosťou 100 strán. Náklady na tlač sa budú pohybovať okolo 0,11 € čo nie je málo, ak uvážime že školáci tlačia občas formou pokus omyl a okrem školských projektov si budú tlačiť aj niečo pre zábavu. Ak vás napriek tomu tento model zaujal, máme pre vás dobrú správu. Tlačiareň podporuje veľkokapacitné náplne XL a náklady si môžete znížiť používaním alternatívnych veľkokapacitných naplní XXL za výhodnú cenu.

 

 

Univerzálna tlačiareň s nízkymi nákladmi na tlač Canon Pixma G3420

 

Ak uvažujete o väčšej investícií do tlačiarne, ktorú budete používať pre študijné účely a v domácnosti pre viacerých členov, tak je Canon Pixma G3420 dobrá voľba. Teda za predpokladu, že budete potrebovať viac tlačiť textové, ale aj farebné grafické dokumenty. Študent strednej školy, alebo ak máte doma viac žiakov, študentov ju určite využijú naplno. Príjemný dizajn a kompaktné rozmery dopĺňa kvalitné továrenské spracovanie s pevnými plastami. Ide o univerzálnu tlačiareň, ktorá obsahuje funkcie tlače, kopírovania a skenovania. Ovládanie je jednoduché pomocou základných tlačidiel a pre zobrazovanie slúži malý 2-riadkový LCD displej. Tento model tlačí v rozlíšení 4 800 x 1 200 DPI a za minútu vytlačí 9,1 strán v čiernobielom režime alebo 5 strán farebne. Podporuje bezokrajovú tlač fotografií a tlač klasickej foto 10 x 15 cm zvládne približne za 45 sekúnd. Nechýba bezdrôtová konektivita pomocou Wi-Fi, pripojenie na Cloud prostredníctvom aplikácie Canon Print a funkcie Pixma Cloud Link AirPrint. Tlačiť môžete aj priamo z mobilných zariadení cez AirPrint pre iOS a Mopria pre Android. Najsilnejšou stránkou tejto atramentovej multifunkcie je tankový systém. Pomocou samostatných nádržiek pre čierny pigmentový, azúrový, purpurový a žltý atrament dokážete vytlačiť veľký objem nízkonákladovej tlače.  Cena náplní je nízka a pohybuje sa v závislosti od predajcu okolo 6 -7 € za fľaštičku. Vyťaženosť náplní je 6 000 strán čierny atrament a 7 700 strán farebné atramenty. Pri takej cene za náplne a vyťaženosti si nemusíte robiť starosti s tým koľko toho kto vytlačí. Ak by sme hľadali nejaké mínusy, tak snáď len absencia automatickej obojstrannej tlače, tá je iba manuálna a cena tlačiarne, ktorá sa pohybuje okolo 150 - 170 €. Ak si obhájite cenu táto tlačiareň pre vášho študenta sa vám v konečnom dôsledku odmení veľmi nízkymi nákladmi na tlač jednej strany.

 

 

Rýchla tlačiareň pre študenta vysokej školy HP LaserJet M140we

 

Ak nechcete priveľmi navýšiť badget na nákup tlačiarne pre študenta vysokej školy a potrebujete rýchlu, kvalitnú tlačiareň pre veľký objem tlače pozrite si laserové modely. Za relatívne dobrú cenu, ktorá je porovnateľná s atramentovou tlačiarňou s tankovým zásobníkom sme našli monochromatickú multifunkciu HP LaserJet M140we. V sviežom bielom dizajne s kompaktnými rozmermi sa ukrýva univerzálna tlačiareň, ktorá tlačí, kopíruje a skenuje. Ide o laserové zariadenie pre čiernobielu tlač. Tlačí v rozlíšení 600 x 600 DPI a za minútu dostanete 21 strán výtlačkov. Tlač prvej strany trvá 8,3 sekundy. Maximálny pracovný cyklus je 8 000 strán. Odporúčané mesačné zaťaženie je 100 až 1 000 strán tlače. Nechýba bezdrôtová konektivita pomocou Wi-Fi a podpora mobilnej tlače. Vyťaženosť tonerovej kazety je 950 strán pri 5 % pokrytí. Tento model vám zabezpečí, že aj väčší objem vytlačíte rýchlo, kvalitne a za dobrú cenu.

 

 

Vyberali sme tlačiarne, ktoré nezruinujú vašu peňaženku, ponúkajú funkcie typu všetko v jednom zariadení (tlač, kopírovanie, skenovanie). Nechýba im bezdrôtová konektivita a podpora tlače z mobilných zariadení, jednoducho sa nastavujú a ovládajú. Neobsahujú síce žiadne funkcie navyše, dokonca ani podporu automatickej obojstrannej tlače alebo ADF, ale v tejto cenovej hladine sme to ani neočakávali.