Kancelária a škola

Originálne alebo kompatibilné náplne?

Dilema, ktorá zaskočí skoro každého užívateľa tlačiarne po minutí farby v tlačiarni sa týka nákupu nových náplní. Cena originálnych náplní, či už ide o atramentové kazety alebo laserové tonery je stále pre naše peňaženky dosť vysoká. Výrobcovia svoje ceny striktne držia v určitej cenovej hladine a tak nevyhnutne vznikol priestor pre iné varianty náplní do tlačiarní. Ide o alternatívne riešenia, ktoré vo väčšine prípadov dosahujú kvality s originálmi. Ak by sme sa mali možnosť dostať  k zdroju a pátrali po výrobcoch farieb, ktoré idú do náplní a použitia technológií, možno by nás prekvapil fakt, že ich až toľko nie je. Ako sa teda rozhodnúť? Kupovať výrobcom odporúčané náplne za vysokú cenu s garanciou kvality, alebo sa riadiť peňaženkou a ušetriť nákupom náplní kompatibilných s typom tlačiarne?

Čo vedie užívateľov k nákupu alternatívnych, kompatibilných náplní a tonerov


Ako užívateľ, ktorý si kúpil jednoduchý model tlačiarne v hodnote 50 - 70 €, či už ide o atramentovú alebo laserovú tlačiareň, vás určite zaskočí cena náhradných atramentových kaziet alebo toneru. Tá je zhruba 50 - 60 % z pôvodnej ceny zariadenia. Ak behom polroka vymeníte dvakrát náplne, cenu tlačiarne preplatíte. Preto sa veľmi rýchlo začnete obzerať po lacnejšej možnosti. A tou sú práve kompatibilné tonery a atramenty do tlačiarní, od alternatívnych výrobcov. Originálne náplne dodáva priamo výrobca tlačiarne, kompatibilné výrobca tretej strany, ktorý si nezvyšuje náklady za značku originality.

Marketing a reklama, mocné zbrane výrobcov

A tu sa dostávame k rozdielnej cene. Do ceny originálneho produktu od renomovaného výrobcu sú zahrnuté často aj náklady na marketing a reklamu. Alebo len jednoducho zostaví cenu na hodnote svojej značky, aj keď výrobná cena je oveľa nižšia už aj so započítanou maržou. Cenu navýši aj lákavé balenie o ktoré vás často alternatívny výrobca ochudobní, aby zbytočne nenavýšil cenu. Výrobcovia tlačiarní sa na trhu správajú podľa modelu predaj základného zariadenia (jednorazový zisk) plus dodatkové komponenty, teda spotrebný materiál ( dlhodobý zisk počas životnosti zariadenia). O tento príjem v žiadnom prípade nechcú prísť.

Cena vs kvalita

Keď už máte, ako spotrebiteľ jasno v cene, akú ste ochotný za náplne do tlačiarní investovať, určite sa budete zaujímať o kvalitu. Sú naozaj kompatibilné náplne v dobrej kvalite? Nepoškodíte si tým svoje zariadenie? Pri lacnejšej tlačiarni prekonáte obavy ľahšie, ak však vlastníte tlačiareň za niekoľko sto eur, určite vám nebude jedno, ak by ste si ju poškodili nevhodnými náplňami. Každý výrobca na to v návode upozorňuje dodatkom o používaní originálnych náplní  a nenesení zodpovednosti za poškodenie pri použití iných náplní. Vzato za to, je to klasická formulka, ktorá by vás mohla odradiť. Ak však vezmeme do úvahy, ako dlho sú už na trhu kompatibilné náplne nemusíte sa toho obávať. Značná väčšina alternatívnych výrobcov náplní dodržiava všetky medzinárodné štandardy a garantuje vysokú kvalitu tlače s ich náplňami. Niektorí výrobcovia dokonca plnia kazety a tonery značkovým atramentom a laserovým práškom, čo je zárukou tej najvyššej možnej kvality zrovnateľnou s originálmi.

Výhody kompatibilných náplní

- nízka nákupná cena (ušetríte až 60 – 80 % ceny oproti originálnym náplniam a tonerom)
- dlhodobé používanie pri veľkom objeme tlače,  vám zníži celkové náklady na tlač
- kvalita tlače na 99 % porovnateľná s kvalitou tlače s originálmi (kompatibilné tonery a atramentové kazety plnené značkovým atramentom dosahujú 100 % zhodu)
- veľký výber na trhu
- cenovo výhodne veľkokapacitné XL kazety a dvoj - trojbalenia za zvýhodnenú cenu

Nevýhody kompatibilných náplní

- niektoré tlačiarne používajú ochranu proti používaniu kompatibilných náplní (možnosť používania si treba u predajcu vždy dopredu overiť)
- slabšie farby, iba ojedinele niektorí výrobcovia (dobrý predajca by vám mal zaručiť kvalitu tlače pre náplne, ktoré predáva) 

Posledné slovo má aj tak užívateľ

Nech je reklama akákoľvek silná a upozornenia výrobcov akokoľvek výrazne napísané v návodoch, posledné slovo má aj tak konečný spotrebiteľ, teda užívateľ tlačiarne. Ten sa rozhodne podľa svojich finančných možností, aké náplne bude do tlačiarne používať. Či zvolí cestu originálnych náplní za vyššiu cenu a bude šetriť  pri tlači, kde sa dá, alebo si odskúša alternatívne kompatibilné atramenty a tonery. Z našich bohatých skúseností s kompatibilnými tonermi pre veľké množstvo laserových tlačiarní a atramentových kaziet, ktoré sme odskúšali nie len my,  ale aj množstvo našich stálych zákazníkov môžeme kompatibilné náplne odporučiť. Ako jedny z najkvalitnejších hodnotíme značkové tonery a atramenty TonerDepot Premium. Sú na úrovni originálneho spotrebného materiálu s totožnou kapacitou. Pri výrobe prešli testom kvality tlače a vyhovujú všetkým prísnym kritériám pre výrobu náplní do tlačiarní. 

Tip pre vás

Kompatibilné tonery a atramenty kupujte u overených a dobre hodnotených predajcov. Na našom e-shope nájdete bohatú ponuku kompatibilných kaziet a tonerov pre veľké množstvo tlačiarní a multifunkčných zariadení. V ponuke máme okrem náplní pre najnovšie modely tlačiarní aj atramentové náplne a tonery pre staršie modely, ktoré už sa nepredávajú na trhu.Ponuku stále rozširujeme a náplne sú od overeného výrobcu, ktorý má na trhu veľmi dobré preferencie. Veľmi radi vám poradíme najlepšie riešenie pre vašu tlačiareň.