Kancelária a škola

Potrebujete tlačiť plagáty alebo propagačné materiály? Naše tipy pre vás!

Vytlačiť si doma plagát vo formáte A3 alebo rôzne propagačné materiály, dnes nie je žiaden problém. Všetko, čo k tomu potrebujete je vhodná tlačiareň A3, kvalitné papiere a náplne s farbou. Ak si k tomu vyberiete vhodný program na úpravu, tak vás výsledok môže prekvapiť a nebudete sa zaň hanbiť. Tlačiť plagáty ako profesionálne foto štúdio dnes môže doslova každý. 

Pre tlač bezokrajových fotografií a plagátov je vhodným riešením veľkoformátová tlačiareň A3. Na trhu je hneď niekoľko výborných zariadení, na ktorých si môžete vytlačiť veľmi pekné plagáty a rôzne reklamné alebo propagačné materiály. Veľkoformátovou tlačiarňou označujeme tlačiareň, ktorá dokáže tlačiť väčší formát než je klasický formát A4. Reálne teda ide o zariadenia podporujúce tlač minimálne A3 formátu a väčšieho.

Z široko formátových tlačiarní, ktoré ponúkajú bezokrajové tlačenie fotografií, patria medzi najobľúbenejšie: 

Tlačiareň A3 pre domácnosť

Epson L1800

Model atramentovej  šesťfarebnej tlačiarne pre tlač formátu do A3, Epson L1800 je vhodná pre domácnosť alebo menšiu kanceláriu. Vďaka použitiu vysokokapacitných zásobníkov atramentu dosiahnete nízke náklady  na farebnú tlač a tlač fotografií.  Kompaktnými rozmermi zapadne aj do menšieho priestoru.

Originálne 70 ml náplne do tlačiarne Epson L1800 

Ak chcete ušetriť nejaké to euro navyše, môžete použiť aj ekonomicky výhodnejšie 100 ml alternatívne náplne.

Alternatívne 100 ml náplne do tlačiarne Epson L1800

Tlačiareň A3 pre malú a strednú pracovnú skupinu

Epson WorkForce Pro WF-8010DW

Táto farebná tlačiareň A3+ je vhodná pre menšie až stredné firmy, ktoré  potrebujú využitím kvalitnej tlače znížiť náklady a vďaka rýchlosti tlače zvýšiť produktivitu. Či už ide o firemné plagáty alebo propagačné materiály je Epson WorkForce Pro WF-8010DW dobrou voľbou vo výbornom pomere ceny a kvality. Plusom sú ľahko vymeniteľné veľkokapacitné atramentové zásobníky DURABrite Pro a prepojiteľnosť  pomocou Ethernetu alebo Wi-fi do firemnej siete.
Originálne vysoko kvalitné náplne priamo od výrobcu Epson s kapacitou 1 500 strán pri 14 ml verzii náplní a 4 000 strán pri 39 ml verzii objemu spĺňajú medzinárodné štandardy .

Originálne 14 ml kazety (cartridge) do tlačiarne Epson WorkForce Pro WF-8010DW
Originálne 39 ml kazety (cartridge) do tlačiarne Epson WorkForce Pro WF-8010DW

Tlačiareň A3 pre veľkokapacitnú tlač 

HP LaserJet Enterprise 700 M712dn

Pre firemné prostredie na tlač čiernobielych plagátov a propagačných materiálov vo veľkom množstve je dobrým riešením aj čiernobiela laserová tlačiareň A3, HP LaserJet Enterprise 700M712dn.

Originálny laserový toner s kapacitou 10 000 strán

Originálny laserový toner s kapacitou 17 500 strán

Pre níženie vašich nákladov môžete siahnuť pri tejto tlačiarni aj po alternatívnych toneroch za nižšiu cenu so zachovaním vysokej kvality a všetkých medzinárodných štandardov pre laserové tonery.

Alternatívny laserový toner s kapacitou 10 000 strán

Alternatívny laserový toner s kapacitou 17 500 strán

Tipy pre vás 

Ani tá najlepšia tlačiareň nie je zárukou tlače kvalitného plagátu. Veľký podiel na tom má úprava pred samotným tlačením, kvalita papiera a farieb do tlačiarne. Na tlačenie fotografií sú vhodné kvalitné lesklé foto papiere. Rozmerovo najideálnejším formátom pre tlač plagátov je A3, ktorý väčšina tlačiarní podporuje. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje konečný výsledok je rozlíšenie fotografie alebo obrázku, ktorý chcete použiť. Pre kvalitnú tlač fotografie potrebujete obrázok s rozlíšením aspoň 300 DPI, čo znamená 300 bodov na jeden palec (2,54 cm). 

Čo by ste mali vedieť o DPI 

Pri rozlíšení berieme do úvahy aj vzdialenosť od výtlačku a tomu prispôsobujeme rozlíšenie. Pre plagáty a fotografie, propagačné materiály do formátu A3 s pozorovaním do 50 metrov je vhodné rozlíšenie 300 dpi. Väčšie plagáty, na ktoré sa budeme pozerať vo vzdialenosti 1 m do formátu A1 si postačia s rozlíšením 150 dpi.

Verné podanie farieb, bez toho to nejde

Kvalitné farebné náplne a tonery vo vašej tlačiarni dodajú plagátu verné farby. Ak sa rozhodnete pre plagát vytvorený z fotografií, je veľkým plusom zachovanie čo najreálnejších farieb. Pri tvorbe vlastného návrhu plagátu pomocou grafického programu je dobré vsadiť na originalitu a doladenie dizajnu nielen vhodnými fontmi, ale aj farbami.

Buďte originálni

Ak tlačíte plagát, ktorý ma upozorniť na nejakú udalosť alebo propagujete svoju firmu,  vsaďte na originalitu a pútavý obsah, ktorý pritiahne pozornosť. Nesnažte sa plagát zaplniť veľkým množstvom textu, ale vyberte vhodný slogan, zaujímavý obrázok alebo originálne logo. Prideľte informáciám, ktoré ponúkate prioritu a priraďte im vhodnú veľkosť  fontov. Niekedy je menej viac a príliš veľa farieb nemusí byť to pravé. Vsaďte na príbuzné farby, prípadne jednu, ktorá sa odlišuje a pritiahne pozornosť.

Tak toto nie

Pri tvorbe plagátu sa snažte, aby všetky podklady, fotografie, obrázky boli vo vhodnej kvalite pre daný formát tlače. Vyvarujte sa rozťahovaniu obrázkov a fotografií nad ich originálnu veľkosť.

Ide to aj inak 

Ak máte doma bežnú tlačiareň podporujúcu formát A4 nemusíte zúfať.  S vhodným softvérom si môžete vytvoriť plagát aj na takomto zariadení. Pomocou podporného programu k vašej tlačiarni priamo v nastaveniach, alebo vďaka free programu dosiahnete tlač plagátu v niekoľkých krokoch. Ide o funkciu poster setting (nastavenie plagátu) prípadne tlač dlaždíc. Rozdelíte si obrázok alebo fotografiu na niekoľko A4 strán, upravíte okraje a následne si  jednotlivé časti plagátu vytlačíte.