Kancelária a škola

Špeciálne typy papierov

Najbežnejším a zároveň aj najpoužívanejším papierom pre tlačiarne je klasický kancelársky papier. Používa sa pre tlač textových dokumentov a jednoduchých grafických návrhov a schém. Využitie má v kanceláriách aj domácnostiach. Tlač fotografií si už vyžaduje odlišný typ papiera. Ten sa označuje ako fotopapier a môže byť vo verzii matný, pololesklý alebo lesklý. Okrem týchto typov papierov  a samozrejme rôznych formátov (veľkostí) papiera, nájdeme na trhu ešte množstvo iných typov papiera do tlačiarní. 


Recyklovaný papier a jeho výhody

Veľmi preferovaný je v súčasnosti recyklovaný papier. Jeho najväčšou výhodou je šetrnosť k životnému prostrediu a znižovanie uhlíkovej stopy. Kvalitný recyklovaný papier má vynikajúcu opacitu a veľmi dobrú priehľadnosť. Na jeho výrobu sa používa 100 % papierového odpadu. Ak by sme mali niekomu odporučiť jeho používanie, tak je vhodný do laserových tlačiarní, faxov a kopírok. Všade tam, kde sa tlačí veľký objem tlače. Na druhom mieste medzi papiermi, ktoré myslia na životné prostredie sú takzvané eko papiere. Tie majú oveľa vyššiu kvalitu, ale ich výroba je často energeticky náročná. Preto sa odporúča používanie klasických recyklovaných papierov. Pri eko papieroch totiž samotná recyklácia zahŕňa aj dôkladné odstraňovanie atramentu a prídavných prvkov, čo pri tomto procese niekedy vytvára väčšiu uhlíkovú stopu, než výroba klasických papierov. Pri recyklovanom alebo ekologickom papieri musia byť dodržiavané prísne pravidlá ohľadom výroby aj emisných limitov. Ak spĺňajú kritéria získavajú certifikáciu Blue Angel, EU Ecolabel, Nordic Swan.

Plotrový papier a jeho využitie

Veľkoformátové tlačiarne - plotre, ktoré sú určené napríklad na tlač technických výkresov, bannerov, plagátov používajú na tlač plotrový papier. Papiere do plotrov prešli inováciami a dnes sa nepoužívajú papiere po stranách dierkované, ale čisté rolované papiere. Tie môžu byť rôznej hrúbky, šírky aj dĺžky a dokonca aj farebné. Najznámejším typom papiera do plotra je papier s perlami, ale aj vinylový plotrový papier. Ten sa vo veľkej miere využíva v architektúre a strojárstve. Rozmanitosť plotrových papierov dopĺňajú lesklé prezentačné papiere, ktoré sú vhodné pre reklamné bannery a prezentačné plagáty. Plotrový papier je navinutý v roliach.

Magnetický papier

Základom magnetického papiera sú dve časti – tenká magnetická  fólia a laminovaná fotopapierová (špeciálny biely papier na potlač). Práve silná magnetická vrstva zabezpečuje uchytenie na kovové povrchy. Veľmi obľúbeným je pre tlač magnetiek. Magnetický papier A4 môže byť matný alebo lesklý a je možné strihať na menšiu veľkosť. 

Nažehľovací fotopapier na textíliu

Medzi ďalšie špeciálne typu papierov patrí aj nežehľovací fotopapier, ktorý je určený na prenos vytlačenej predlohy na textil. Najprv sa na špeciálny papier vytlačí obrázok a potom sa priloží na textilný podklad, kde sa následne nanesie teplotou.

Fotopapier - bavlnené plátno

 Tento druh fotopapieru má bavlnený základ pokrytý polymerickým povrchom. Je odolný voči vode a určený pre atramentovú tlač. Fotopapier - bavlnené plátno má štruktúru prírodnej bavlnenej tkaniny, preto sa hodí pre tlač umeleckých predlôh. 

Textúrovaný fotopapier

Ak potrebujete tlačiť svoje kreatívne nápady a hľadáte vhodný fotopapier, možno vás osloví textúrovaný fotopapier. Ten môže imitovať rôzne druhy povrchov, ako sú napríklad kože, plátno a podobne.

Fotopapier matný, pololesklý a lesklý

Pre tlač kvalitných fotografií je najvhodnejší originálny fotopapier. Ten môže byť v rôznych formátoch veľkosti, hrúbke, ale aj typu povrchu. Najznámejšie sú matné, pololesklé, lesklé a vysoko-lesklé fotopapiere.

Obojstranné lesklé fotopapiere

Pre obojstrannú tlač môžete použiť aj obojstranný lesklý fotopapier s maximálnym kontrastom a belosťou. Papier má lesklý povrch alebo mierne textúrovaný povrch pre veľmi rýchle absorbovanie atramentu. Práve táto vlastnosť dovoľuje okamžitú tlač na druhú stranu.


Fotopapier sublimačný

Prenosový papier sa používa pri sublimačnej tlači. Sublimácia je fázová premena (so zmenou skupenstva) z pevnej látky (pevného skupenstva) priamo na plyn (plynné skupenstvo) bez predchádzajúceho topenia, s vynechaním  prechodu cez kvapalné skupenstvo.
Tlačí sa priamo na špeciálny polyesterový PES materiál, alebo nepriamo pomocou sublimačného (transferového – prenosového) papiera a následného zalisovania.
 
Fotopapier samolepiaci

Ako už názov napovedá, ide o fotopapier s lepiacou stranou pre nalepenie na rôzne povrchy. Zjednodušene je to papier, ktorý po vytlačení môžete použiť ako samolepku.

Zink papier

Technológia Zink (Zero Ink) je bezatramentový a bezkazetovým systém tlače. Tento systém je založený na termálnej tlači, keď je už samotný papier napustený všetkými farbami v niekoľkých vrstvách. Vrstva, ktorá tvorí farbu obsahujú bezfarebné kryštály amorfochromických farbív vytvárajúcich mikrokryštály svojich bezfarebných tautomérov, tie sa premieňajú na farbenú termoformu a zachovávajú si farbu po resolidifikácii. Teplom sa farby na papieri aktivujú.

Často sa používatelia zameriavajú na ten správny výber tlačiarne alebo multifunkcie. Tam sú ochotný investovať aj o niečo viac. Pri spotrebnom materiáli chcú zase ušetriť. Preto sa snažia zakúpiť lacnejšie atramentové alebo tonerové kazety. Ak si zvolia alternatívne náplne od overeného predajcu, stále majú záruku výbornej kvality. K výslednej tlači však prispieva nemalou mierou aj kvalita zvoleného papiera a hlavne správne zvolený typ papiera. Vyberať pre rôzne účely tlače naozaj je z čoho. Preto si zvoľte to najvhodnejšie pre čo najlepší a najkvalitnejší výsledok na výstupe.