Kancelária a škola

PANTUM tlačiarne z ďalekého východu

História spoločností, ktoré vyrábajú tlačiarne

Možno ste už zaregistrovali brand Pantum. Ide o rýchlo rastúcu značku tlačiarní vytvorenú v Číne, ktorá sa snaží konkurovať veľkým gigantom na trhu s tlačiarňami a spotrebným materiálom pre tlač. Oficiálnych výrobcov laserových tlačiarní na celom svete, až tak veľa nie je. Väčšinou ide o spoločnosti, ktoré značkové laserové zariadenia predávajú. K tým výrobcom, ktorí laserové tlačiarne aj vyrábajú sa priradila čínska spoločnosť Zhuhai Seine Technology Co., Ltd. s vlastnou značkou Pantum. Spoločnosť zahŕňa výskum a vývoj, dizajn, výrobu a predaj laserových zariadení, ako aj výrobou ďalších tlačiarenských výrobkov, spotrebného materiálu.

Spoločnosť vznikla v roku 2000 s počtom 38 zamestnancov. Už o pár rokov mala veľký priemyselný park a 1 500 zamestnancov. V roku 2006 bol počet zamestnancov 5 000 a spoločnosť vytvorila portfólio vlastných patentov. V období rokov 2006 a 2007 uzavrela spoločnosť strategické spojenectvo so spoločnosťou Lenovo. V roku 2010 uviedla svoju prvú laserovú tlačiareň a dokázala rýchlo uspieť, nielen na ázijskom, ale aj svetovom trhu. V roku 2016 vznikla akvizícia s ďalšou významnou spoločnosťou Lexmark. Pantum sa snaží zaujať veľkých poskytovateľov na globálnom trhu hlavne cenovou dostupnosťou, kvalitou a spoľahlivosťou zariadení, ekologickým prístupom a jednoduchosťou poskytovaných služieb a tlačových riešení. Napriek tomu, že ide o relatívne mladú spoločnosť, získala si značnú časť trhu.

Zhuhai Seine Technology Co., Ltd je výrobcom laserových tlačiarní a tonerových kaziet, ktoré sa nepredávajú iba na čínskom trhu. Spoločnosť má svoje zastúpenie v USA, Európe na Strednom Východe a v Južnej Afrike. Produkty pod značkou Pantum sú distribuované do 40 krajín a regiónov. Okrem Číny má Pantum vlastné pobočky a servisné strediská aj v USA a Európe. Počas rokov svojho pôsobenia sa zviditeľnila na mnohých medzinárodných veľtrhoch a priemyselných fórach. Naposledy sme mohli produkty Pantum vidieť na veľtrhu Paperworld v nemeckom Frankfurte. V svojich výstavných stánkoch predstavila všestranné produkty, vrátane noviniek farebných laserových jednoúčelových tlačiarní a farebných laserových multifunkčných tlačiarní. 

Dnes má spoločnosť vyše 1 200 vlastných technických patentov, vrátane 500 vynálezov. Prispela pri koncipovaní niekoľkých národných a priemyselných noriem. Úspechy si môže pripísať aj v oblasti šifrovaných spotrebných čipov pre spotrebný materiál pre tlač, laserových tlačiarní s technológiou autonómneho jadra a technológie 3D tlače. 


Pantum sa prezentuje vlastným sloganom: "Pantum - nová éra tlače". 


U našich predajcov sme objavili prvé lastovičky tlačiarní značky Pantum. Spoločnosť síce nemá na slovenskom a českom trhu oficiálne zastúpenie, ale niekoľko modelov sa voľne predáva. Ani spotrebný materiál nie je problém.

 

PANTUM P3300DW

Nejde o najnižšiu radu tlačiarní portfólia Pantum, tou je modelová rada Pantum P2200 a P2500. Následuje Pantum P3010 a až tak je tu modelová rada Pantum P3300, ktorej súčasťou je aj model Pantum P3300DW predávajúci sa na našom trhu o niekoľkých predajcov v cene od 120 – 145 €.

 

foto zdroj: pantum.com

Pre tento model je charakteristická kompaktná veľkosť s hmotnosťou 6,8 kg, jednoduchý, ale moderný dizajn v bielom prevedení so sivými akcentmi. Zariadenie je určené pre malé až stredné firmy, ale jej potenciál využijete aj vo väčšej domácnosti. Hlavnými plusmi sú jednoduchá ovládateľnosť, optimálna funkčnosť, rýchly štart, sieťové rozhranie, rýchlosť a nízke náklady na tlač. Laserová tlačiareň Pantum P3300DW tlačí v monochromatickom režime v rozlíšení 1 200 x 1 200 Dpi. Za minútu vytlačí 33 strán vo formáte A4. Štart prvej strany zvládne približne za 8 sekúnd. Maximálny mesačný objem tlače je 60 000 strán. Odporúčaný mesačný objem je 750 až 3 500 strán tlače. Nechýba automatická obojstranná tlač a okrem konektivity pomocou sieťového rozhrania ethernetom podporuje aj bezdrôtovú tlač (Wi-Fi, NFC). Pre tento model môžete používať tonerovú kazetu Pantum TL-410X s kapacitou až 6 000 strán alebo tonerovú kazetu TL-420H (čierna) s vyťaženosťou 3 000 strán. 

 

PANTUM M7100DW

Po modeloch rady P3330 následuje rada P5000, M6500/ M6600, M6700/ M6800 a modely rady M7100. Z tejto rady sme našli na našom trhu model Pantum M7100DW za cenu približne 200 €. Zariadenie má kompaktné rozmery aj keď je väčšia, ako model z rady P3300. Tlačiareň nabrala aj na hmotnosti a váži 10,48 kg. Tento model pracuje s výkonom 525 MHz procesora a 256 Mb pamäte. Nastavenie a ovládanie je pohodlné pomocou ovládacieho panela, na ktorom sú tlačidlá a 2-riadkový displej.

zdroj foto: pantum.com

Monochromatická laserová multifunkcia Pantum M7100DW tlačí v maximálnom formáte A4 v rozlíšení 1 200 x 1 200 Dpi. Za minútu vytlačí 33 strán v najvyššej kvalite s rýchlym štartom prvého výtlačku (8,2 sek.). Keďže ide o multifunkčné zariadenie, okrem tlače získate aj funkciu kopírovania a skener. Zariadenie podporuje automatickú obojstrannú tlač a automatický podávač dokumentov na 50 listov. Vstupný zásobník má kapacitu 250 listov a výstupný 150 listov. V rámci konektivity môžete tlačiareň prepojiť USB káblom k PC, pripojiť zariadenie do LAN siete alebo využívať bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi a tlač z mobilných zariadení. Výrobca ponúka vlastnú aplikáciu Pantum pre svoje tlačiarne, ktorá je kompatibilná s operačným systémom Android a iOS. Aj pre tento model môžete používať tonerové kazety s označením TL-420H/ 420X alebo veľkokapacitnú tonerovú náplň TL-410X.

 

PANTUM M7300FDW

Tretím modelom značky Pantum, ktorý sme našli u našich predajcov za cenu približne 250 € je laserová multifunkcia M7300DW. Ide o vlajkovú loď spoločnosti z modelovej rady MFC, ktorá je určená pre biznis, kde sa vyžaduje vysoká produktivita, spoľahlivosť, efektívnosť a nízke náklady na tlač. Zariadenie obsahuje funkcie monochromatickej tlače s podporou automatickej obojstrannej tlače, kopírku, skener s automatickým podávačom dokumentov a fax. V rámci konektivity ponúka prepojenie USB káblom, pripojenie do LAN siete a bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi, NFC a tlač z mobilných zariadení. Nechýba hostiteľský USB port a priama tlač z USB kľúča. Multifunkcia využíva k tlači výkon 600 Mhz procesora a 512 Mb pamäte. Odporúčaný mesačný objem je 3 500 strán a maximálne zaťaženie je 100 000 strán tlače. Za minútu vytlačí tlačiareň 35 strán v rozlíšení 1 200 x 1 200 Dpi. Aj tento model používa pre tlač čiernu tonerovú kazetu s označením TL-420H alebo TL-410X. Zariadenie má moderný, štýlový dizajn s dobrou ergonómiou. Ovláda sa pohodlne pomocou 3,5“ dotykového displeja. S rozmermi 415 x 360 x 352mm a hmotnosťou 10,54 kg je tento model vhodný aj ako stolová tlačiareň. Nemusíte jej vyhradzovať samostatné miesto, ako je to pri veľkých voľne stojacich tlačiarňach.

zdroj foto: pantum.com

Okrem monochromatických jednoúčelových tlačiarní a laserových multifunkcií má Pantum v svojej ponuke aj farebné zariadenia. Ponuka sa líši od toho pre ktorú krajinu alebo región je určená. Pre Slovensko a Českú republiku sme bohužiaľ nenašli v zozname výrobcu žiadneho oficiálneho distribútora a najbližšie k nám je s touto výhodou Poľsko. To však neznamená, že tlačiarne Pantum u nás nekúpite. Ponúkajú ich viacerí predajcovia za prijateľné ceny. Dostupné sú aj náplne do tlačiarní Pantum.


Vedeli ste, že...

Spoločnosť Pantum zvolila veľmi zaujímavý koncept pri spotrebnom materiáli, konkrétne pri náplniach. Snaží sa zjednotiť kompatibilitu náplní do tlačiarní tak, aby všetky tlačiarne Pantum používali jeden typ tonerových kaziet.