Tonery a náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Kancelária a škola
IT a Elektronika
Akcie a zľavy

Stačí vám tlačiareň alebo potrebujete multifunkčné zariadenie?

Pri výbere tlačiarne sa častokrát dostanete do situácie, že váhate čomu dať prednosť. Potrebujete tlačiareň a v obchode máte zrazu dilemu. Kúpiť klasickú tlačiareň, teda jedno zariadenie s funkciou tlače alebo multifunkčné zariadenie? To v sebe ukrýva okrem tlačiarne aj kopírku, skener a fax.

Všetko, čo je navyše sa ráta

Poznáte to klasické, čo je doma, to sa ráta alebo, čo je navyše je plusom. Samozrejme áno, ak to patrične využijete. To navyše sú nielen dodatočné funkcie, ale aj navýšenie ceny.  A tu sa znova dostanete do situácie váhania, či sa vám oplatí priplatiť za funkcie naviac a siahnuť namiesto klasickej tlačiarne po multifunkčnom zariadení.

Prečo a kedy tlačiareň?

Najprv si priblížme zariadenie na tlač, teda jednoúčelovú tlačiareň. Či už ide o atramentovú, laserovú alebo už menej používanú ihličkovú tlačiareň, vždy je to zariadenie primárne určené na tlač. Jediná funkcia, rôzne technológie a možnosti čiernobielej alebo farebnej tlače. Ak je vašou prioritou kvalitná tlač vo veľkom objeme, tak si určite vyberte jednu z kvalitných tlačiarní od niektorého z renomovaných výrobcov.  Aj pri tejto voľbe príde na rozhodovanie medzi atramentovou a laserovou tlačiarňou. Prvá z menovaných je dobrou voľbou, ak budete tlačiť rôzne dokumenty s grafikou, fotografie a menší alebo stredný objem tlačeného textu. V takom prípade je vhodná farebná atramentová tlačiareň. Ak preferujete tlač kvalitných fotografií na trhu nájdete aj veľmi kvalitné atramentové  fotografické tlačiarne. 

Ceny atramentových tlačiarní sa pohybujú od 35 € za tie jednoduchšie modely.  Hlavnou výhodou takýchto cenovo dostupných zariadení je jednoduché ovládanie a nízka spotreba energie. Trošku horšie je to s hlučnosťou, rýchlosťou tlače a cenou náplní. Nízka cena tlačiarne nemusí znamenať aj nízku cenu originálnych atramentových kaziet. Ak tlačíte málo, tak trošku pomalšia rýchlosť vám však určite nebude prekážať. Kvalitná rýchla farebná tlačiareň s veľkokapacitným zásobníkom papiera, ktorá zvláda farebnú tlač aj formátu A3, s oddelenými  šiestimi  alebo až  deväť veľkokapacitnými atramentovými zásobníkmi, vás však môže výsť niekoľko-násobne viac. Cena sa môže vyšplhať až do 500 €. Takýto model tlačiarne využijete pri tlačení fotografií, propagačných materiálov alebo plagátov.


Cena náplní do klasickej farebnej tlačiarne vás vyjde zhruba od  25 € vyššie, podľa typu modelu. Ušetriť môžete nákupom alternatívnych náplní kompatibilných s tlačiarňou. Ak potrebujete tlačiť veľký objem čiernobielej tlače, za čo najkratší čas, určite sa poobzerajte po laserovej čiernobielej tlačiarni. Ich cena je dostupná aj pre domácnosť a zabezpečia vám rýchlu, kvalitnú tlač. Hlavne študenti ocenia pri tlačení materiálov do školy rýchlosť a kvalitu. Ceny sa pohybujú už od 40 € za základne modely. Originálny čierny toner vás môže výsť na 55 € a viac. Alternatívne riešenie  v podobe prémiových a alternatívnych tonerových kaziet, vám môže ušetriť  60 – 70 % ceny.

Prečo a kedy multifunkčné zariadenie? 

Ak okrem tlače občas aj kopírujete a skenujete, tak  je multifunkčné zariadenie pre vás tou lepšou voľbou.  Časy, keď sa kupovalo k tlačiarni ďalšie zariadenia v podobe skenera sú preč. Oveľa vhodnejším riešením je nákup multifunkčného zariadenia. V prístroji kompaktnej veľkosti nájdete tlačiareň, kopírku aj skener. Ojedinele sa na trhu nájdu aj modely obsahujúce fax. Atramentové multifunkčné zariadenia ponúkajú rýchlu tlač, kopírovanie a kvalitné skenovanie dokumentov. To sú hlavné výhody oproti jednoúčelovým tlačiarňam. Cena je však trochu vyššia. 

Ak porovnáme cenu a funkcie, tak pri základných modeloch je medzi jednoúčelovou atramentovou tlačiarňou a atramentovým multifunkčným zariadením cenový rozdiel od 15 € vyššie. Z hľadiska pomeru ceny a funkcií sa oplatí multifunkčné zariadenie. V strednej a vyššej triede sú už rozdiely aj niekoľko desiatok €. Preto, ak potrebujete tlačiareň len na tlač je zbytočné priplácať za funkcie, ktoré nevyužijete. Ak máte vyšší rozpočet na nákup môžete ho investovať do laserovej čiernobielej tlačiarni, ktorá sa vám odvďačí vysoko kvalitnou rýchlou tlačou a nízkymi nákladmi na tlač.

Pri laserových zariadeniach je cenový rozdiel oveľa badateľnejší . Kým základný model laserovej čiernobielej tlačiarne stojí 40 - 50 € a v strednej triede od 150 - 200 €, ceny za laserové multifunkčné zariadenie začínajú niekde od  70 - 80 € za základne modely. Pri strednej triede už si priplatíte oveľa viac. To sú ceny, ak berieme do úvahy nákup pre domácnosť alebo menšiu firmu. 

Pred nákupom je najlepším spôsobom, ako sa rozhodnúť , určiť si na aký účel tlačiareň potrebujete. Je to  iba tlač alebo využívate aj kopírovanie a skenovanie? Tlačiareň aj multifunkčné zariadenie v sebe ukrývajú aj iné funkcie, ktorými sa modely líšia. Obojstranná tlač, tlač až k okraju papiera, priama tlač z fotoaparátu, počet atramentových zásobníkov, kapacita zásobníku papiera na vstupe aj výstupe. Nezanedbateľné sú aj možnosti pripojenia , či už do siete alebo bezdrôtovo. Takže verte rozhodnutím sa medzi tlačiarňou a multifunkčným zariadením sa vaša dilema zďaleka nekončí.