Kancelária a škola

Koniec strateným kľúčom alebo prečo potrebujete lokátor

Posledné obdobie sa ich objavilo na trhu veľké množstvo. Posledným a parádnym kúskom prispela spoločnosť Apple. Reč je o lokátoroch. Tie sa líšia podľa technológie na Bluetooth a GPS lokátory. A načo ich potrebujete? Aby ste nestrácali veci.

GPS lokátory

Pri GPS lokátoroch, ako je už z označenia jasné ide o zariadenie, ktoré zisťuje polohu pomocou GPS modulu. O zistenej polohe môže následne informovať používateľa prostredníctvom sms správy alebo odoslaním údajov na server. Pri prvom spôsobe je potrebná SIM karta so službami operátora. Pre SMS stačí karta s nabitým kreditom, pre pripojenie k serveru už sú potrebné dáta. K údajom sa používateľ potom môže dostať cez webový server alebo aplikáciu v smartfóne.  Netýka sa to len trackovania polohy, ale aj kompletnej  histórie s časovými údajmi. 

GPS lokátory majú široké uplatnenie pre rôzne účely. Práve podľa vyhotovenia ich delíme na lokátory do automobilov, lokátory pre ochranu bicykla, ekolobežeky, ebiku a všeobecne proti krádeži. Druhá skupina sú takzvané osobné GPS trackery a lokátory. Majú dizajn prívesku, náramku alebo hodinky. Využívajú sa prevažne pre sledovanie seniorov a detí. Ani domácich miláčikov neobišlo trackovania. Niekoľko výrobcov ponúka náramky a obojky pre zvieratá. Ponuka na trhu je bohatá. Medzi GPS lokátormi si používateľ nájde presne ten svoj na základe toho, pre aký účel ho potrebuje. Rôzne varianty, dizajn a cenové rozpätie dáva široké možnosti výberu.

Bluetooth lokátory

Druhým typom lokátorov sú veľmi populárne Bluetooth lokátory. Väčšina z nich má veľkosť prívesku na kľúče. Tieto lokátory sa hodia na kľúče, batožinu a všetko, čo potrebujete zabezpečiť proti stráte a krádeži. Vyrába ich niekoľko výrobcov a veľmi obľúbenými sú FIXED, Chipolo, Vimron a iné. Trh obohatili aj Samsung a Apple. Na rozdiel od GPS lokátora je Bluetooth lokátor obmedzený vzdialenosťou. Spolupracuje so spárovaným smartfónom pomocou aplikácie. Ponuka je rozšírená aj peňaženky s integrovaným čipom.

FIXED Smart tracker Smile/ PRO

Najznámejšími sú lokátory výrobcu FIXED. Ide o Bluetooth čip s pohybovým senzorom a hlasným alarmom v tvare kosoštvorca. Ovláda sa pomocou aplikácie pre Android alebo iOS zariadenia. Je upravená aj pre používanie s Apple Watch a asistentkou Siri.  Aplikácia je lokalizovaná do slovenského aj českého jazyka s podporou bezpečnej zóny a nočného režimu. FIXED Smart tracker Smile môžete využívať na stráženie osobných veci a prepojiť ho dokonca so spúšťou fotoaparátu. Výhodou je pohybový senzor, ktorý sa pohybom aktivuje a spustí alarm. Napájanie je pomocou vymeniteľnej batérie a vydrí približne rok používania. Cena sa pohybuje okolo 20 € za kus. Výhodnejšie je balenie Duo-Pack približne za 25 €, ktoré obsahuje 2 ks.

Technická špecifikácia

- Konektivita: Bluetooth verzia 5.0, nízkoenergetický profil
- Dosah: až 100 metrov v závislosti od rušenia
- OTA aktualizácie firmware
- Viacbodový pripojenie s viacerými zariadeniami naraz
- Akcelerometer
- Čipová sada: nRF52810
- Biela LED dióda
- Polyfonné vyzváňanie
- Kmitočtové pásmo 2402 MHz až 2480 Mhz
- Modularita GFSK
- Napájanie: vymeniteľná batéria CR 2032 (výdrž 1 rok)
- Farebné prevedenie: modrá, červená, rúžová, čierna, zelená


Chipolo One

Okrúhly prívesok v niekoľkých farebných verziách (biela, modrá, červená, zelená, žltá a čierna) ponúka výrobca Chipolo. Aj tento lokátor patrí k veľmi obľúbeným a cenovo dostupným. Zhotovením je vhodný na kľúče alebo iné predmety, na batoh a všetko, čo by ste nechceli stratiť. Prepojiť ho s mobilným telefónom pomocou aplikácie Chipolo je jednouché. Potom už stačí z aplikácie prezvoniť čip a ten vydá zvukový signál o sile 120 dB. Aplikácia dokáže upozorniť na ponechanie predmetu mimo dosah a vyhľadáva v rámci skupiny hlasových asistentov. Stačí sa opýtať  hlasového asistenta Siri, Amazon Alexa alebo Google Assistant. Používateľ má možnosť voľby zvuku. Cena sa pohybuje približne okolo 25 €.

Technická špecifikácia

- Rozmery: 37,9 mm x 6,4 mm
- Hlasitosť: až 120 dB
- Konektivita: Bluetooth 
- Vodeodolnosť: štandard IPX5 (odolný proti striekajúcej vode)
- Dosah: 60 m vzdušnou čiarou (prekážky dosah môžu znižovať)
- Napájanie: vymeniteľná batéria CR 2032 (výdrž až 2 roky)
- Farebné prevedenie: biela, modrá, červená, zelená, žltá, čierna


Samsung Galaxy SmarTag

Výrobca Samsung priniesol na trh SmarTag lokátor v tvare zaobleného kosoštvorca s dierkou na kľúčenku. Pre spárovanie smart lokátora Samsung Galaxy SmartTag s mobilným telefónom využívať WiFi alebo Bluetooth. Pomocou Bluetooth dosiahnete dosah až do 120 m. Po odpojení od smartfónu začne po 30 minútach vysielať BLE signál, ktorý vie detegovať iné zariadenia v okolí. Samozrejmosťou je možnosť off-line vyhľadania inými zariadeniami. Lokátor rýchlo odhalí, kde sa nachádza mobilný telefón (stačí prívesok 2 × stlačiť). Pre využitie všetkých funkcií pripojenie so službou SmartThings Find a zdieľanie polohy s členmi domácnosti. Batéria má vydrž približne 1 rok. Cena je vyššia, než je tomu pri predošlých modeloch FIXED a Chipolo.

Technická špecifikácia

- Rozmery: 39,1 mm x 39,1 mm x 10,4 mm
- Hmotnosť 13 gramov
- Farebné prevedenie: béžová, čierna
- Konektivita: Bluetooth 5.0, Wi-Fi, GPS
- Napájanie: vymeniteľná batéria CR 2032 (výdrž 1 rok)
- Farebné prevedenie: čierna, béžová, rúžová, mentolová
- Dosah: 120 m


Apple AirTag

A nakoniec lahôdka Apple, za ktorým čakali fanúšikova Apple najdlhšie. Hneď na prvý pohľad zaujme krásnym dizajnom. Tento inteligentný lokalizačný čip je naozaj kvalitný hardvér s prémiovým vzhľadom. Apple AirTag používa U1 čip a pripája sa pomocou Bluetooth. Má tvar mince a ako materiál bol použitý plast a leštený kov. Vďaka veľkosti ho môžete umiestni na kľúče, do vrecka batohu, peňaženky alebo aj na bicykel. Funguje spôsobom spárovania pomocou aplikácie Find My. Rovnako ako predošlé lokátory obsahuje vymeniteľnú batériu s výdržou priblizne 1 rok. Vyhľadávanie AirTagu je anonymné a zašifrované, chráni súkromie všetkých zúčastnených. Pri prepnutí do režimu strateného zariadenia vás aplikácia automaticky upozorní, keď ho zaregistruje iné zariadenie Apple. AirTag umožňuje nastaviť tak, aby pri náleze iným užívateľom zobrazil vaše kontaktné údaje pri priložení k smartphonu s NFC technológiou. Do AirTagu sa neukladajú polohové údaje a história.

Technická špecifikácia

- Rozmery: 31,9 mm x 8 mm
- Hmotnosť: 11 gramov
- Konektivita: Bluetooth 5.0
- Vodeodolnosť: štandard IP67 (odolný voči vode a prachu 1m/ 30 min.)
- Akcelerometer
- Farebné prevedenie: bielo-strieborné
- Podpora oznámení na Apple Watch
- Integrovaný reproduktor

Ceny lokátorov nezruinujú vašu peňaženku a často vám môžu zachrániť oveľa cennejšie veci. V ponuke predajcov si viete vybrať na základe dizajnu, ceny ale aj obľúbenej značky. My sme sa zamerali len na tie najpredávanejšie. Modelov je však oveľa viac.