Kancelária a škola

Vizitky si môžete vytlačiť aj sami (last minute)

Žijeme v dobe maximálnej tvorivosti a technickej sebestačnosti. Roky, keď sme behali kvôli výtlačku, faxu a kopírovaniu do copy centier sú za nami a to isté platí v prípade tlače rôzných propagačných materiálov, pozvánok a vizitiek. Práve vizitky sa stali súčasťou každého moderného človeka. Nie sú už iba výhradou podnikateľov a veľkých spoločností alebo bankových agentov. Dnes je trendom pri výmene kontaktov ponúknuť peknú vizitku s kontaktnými údajmi. Zaujímavú vizitku si môžete navrhnúť a vytlačiť sami. Túto alternatívu si neraz volíme, ak súrne potrebujeme vizitky a jediným spôsobom na poslednú chvíľu (last minute), ostáva možnosť „urob si sám“.

Ako na to

Tvorba vizitky pozostáva z dvoch úkonov. Prvým je vytvorenie v niektorom z programov na to určených alebo jednoduchým riešením je aj tvorba v Open Office. Ide o bezplatnú alternatívu k balíku Microsoft Office. Druhá časť už pozostáva z tlače s výberom vhodného papiera.

Príprava dizajnu

Open Office je balík kancelárskych aplikácií, ktorý obsahuje program Writer, Calc, Draw, Impress a Base. Prvý z menovaných Write môže veľmi dobre poslúžiť pri návrhu vizitky. Stačí zvoliť súbor, nový dokument a vybrať vizitku. Jednotlivé kroky zvládne každý. Zvolíte si formát, kde si upresníte rozmery vizitky. Najbežnejším rozmerom, ktorý sa používa v Európe je štandardných 90 x 50 mm. Môžete sa však stretnúť aj s väčším rozmerom 95 x 55 mm alebo naopak menším 85 x 55 mm. 
Ak používate Microsoft Office je návrh vizitky skoro podobný, ako pri Open Office. Vo Worde si zvolíte súbor, nový dokument. Na pravej strane sa vám zobrazia dostupné šablóny. Uľahčiť si to môžete, ak do vyhľadávacieho poľa zadáte „vizitky“. Word vám ponúkne tri jednoduché šablóny na vytvorenie vizitiek. 

Výber vhodného fontu

Pri tvorbe vizitky si môžete zvoliť jeden alebo viac fontov. Treba však prihliadať na celkový dizajn vizitky a vhodnosť jednotlivých fontov. Dobrý výsledok ešte neznamená, že použijete na každú informáciu odlišný font. Dizajnu niekedy pomôže kombinácia veľkostí fontov, alebo zvýraznenie inou farbou alebo odtieňu. 

Nepreháňajte to s dizajnom

Pridať logo alebo motív, ktorý má blízko k činnosti vašej firmy môže vizitku príjemne oživiť. Priveľa grafických prvkov však môže naopak uškodiť celkovému dizajnu.

Množstvo informácií na vizitke

Vizitka je určená pre informácie o vás alebo vašej firme. Preto by mala obsahovať tieto údaje: 

- názov a logo spoločnosti (ak nemáte logo stačí názov)
- meno a funkciu (ak ide o osobnú vizitku)
- kontaktné údaje (adresa, číslo telefónu, faxu)
- emailovú adresu
- adresu webovej stránky 

Moderné vizitky dnes už obsahujú aj QR kód pre ľahké nasnímanie pomocou smartfónu s odkazom na webovú stránku alebo sociálne profily (Facebook, Twitter, Linkedid, Google+, Instagram). 

Tlač vizitiek

Ak už máte dizajn svojej vizitky hotový prichádza na rad rozvrhnutie vizitiek na formát papiera, najčastejšie A4 a čo by ste nemali zabudnúť, sú značky na orez. 

Výber vhodného papiera 

Pre tlač vizitiek je najvhodnejší najhrubší papier, na aký je schopná vaša tlačiareň tlačiť. Ideálny je papier s vysokou belosťou a gramážou 200 až 300 gramov. Moderné laserové tlačiarne nemajú problém tlačiť na papier s gramážou 220 gramov. Aby ste sa vyhli problémom overte údaj o maximálnej gramáži papiera pre vaše zariadenie.

Z pomedzi  veľkého množstva tlačiarní, ktoré zvládnu tlač aj na papier s hrubšiu gramážou patria laserové tlačiarne napríklad model Samsung SL-M2625D alebo Samsung SL-M3820ND. Obe si poradia s papierom do 220 gramov. Canon Pixma iP7250 z rady atramentových tlačiarní nemá problém ani s tlačou fotografických papierov až do 300 gramov. Tlačiareň Epson WorkForce AL-M300DN zvládne papier do 216 gramov, čo ja hodnota, ktorú dosiahne aj Xerox Phaser 6600DN. Výpočet tlačiarní na trhu, ktoré vás nesklamú pri tlači na hrubší papier je dostatočne veľký. Ak si nie ste istý, či je vaša tlačiarne na takúto tlač vhodná, overte si to v dokumentácií k vášmu modelu alebo na stránke výrobcu.

Ako tlačiť aj veľký počet kusov vizitiek s nízkymi nákladmi

Pri tlači vizitiek sa predpokladá, že budete tlačiť väčšie množstvo kusov a okrem papiera sa zvýši aj spotreba farby alebo toneru. Aby vás takáto domáca tlač nevyšla podstatne viac, ako v profesionálnej tlačiarni náklady si môžete znížiť nákupom alternatívnych farebných atramentových kaziet alebo laserových tonerov, podľa modelu tlačiarne.

Vytlačiť si vizitku je v podstate celkom jednoduché, pokiaľ tomu venujete trošku času na vytvorenie vizitky pred samotnou tlačou. Ak si zvolíte správne rozmery, označíte značky na orez a použijete vhodný papier, výsledok by vás nemal sklamať.