Kancelária a škola

Vyberáme tlačiareň pre seniorov

Dnešná doba plná technológií si vyžaduje určitú tech-gramotnosť. Mladá generácia, hlavne študenti si v tomto smere vedia rýchlo poradiť s každou novou technológiou. Obstojne na tom je stredná generácia. Horšie je to so seniormi. Určite ste sa už stretli s tým, že vás vaši rodičia alebo starí rodičia požiadali o prekopírovanie zdravotnej dokumentácie alebo nejakého úradného rozhodnutia. Sú zvyknutí mať kópie dôležitých dokumentov na papieri. My sme sa pozreli na tlačiarne, ktoré by vyhovovali potrebám seniorov. 

Kritéria výberu tlačiarne pre staršiu generáciu

Keďže ide o zariadenie, ktoré budú obsluhovať seniori môžeme pri výbere zhrnúť, tie najdôležitejšie kritéria. Funkcie, ktoré nebudú využívať, môžeme pokojne oželieť a ušetriť tým.

- kompaktné rozmery (vhodné je menšie zariadenie, ktoré nezaberie veľa miesta)
- jednoduchá obsluha (ovládanie, ktoré zvládne aj technicky menej zdatný užívateľ)
- čiernobiela tlač (vo väčšine prípadov sa pre takýto druh tlače a kópií obídete bez farebnej tlače)
- možnosť kopírovania (multifunkcia 3 v 1, splní potreby tlače, kopírovania a skenovania)
- nízke náklady na tlač
- minimálna údržba
- nenáročná výmena náplne do tlačiarne

V prípade, že senior pre ktorého tlačiareň vyberáte nie je náročný užívateľ, tieto kritéria sú dostatočné. Modelov, ktoré ich spĺňajú je na trhu dostatok. Môžete výber zúžiť ešte na technológiu tlače. Zvoliť môžete atramentové alebo laserové zariadenie. Z hľadiska nákupu laserovej multifunkcie a toneru, bude investícia trochu vyššia oproti atramentovému zariadenie, ale má to svoje plusy. Keďže predpokladáme, že seniori nie sú skupinou užívateľov, ktorí budú tlačiť veľký objem tlače je lepším riešením laserová multifunkcia. Toner dlhšie vydrží, vyhnete sa častej výmene náplni. Toner neuschne, ani pri dlhšom nepoužívaní. Neprekvapí vás situácia, keď si po pol roku pôjde senior niečo vytlačiť a atrament bude uschnutý. 

Čo pri výbere nie je priorita alebo bez čoho sa seniori zaobídu 

Ak viete, aký druh dokumentov bude užívateľ tlačiť, je zbytočné investovať do farebnej tlačiarne. Kópie pre jeho osobnú potrebu môžu byť čiernobiele. Pripojenie do siete alebo podpora bezdrôtového pripojenia, sú funkcie, ktoré môžete tiež vylúčiť. Jedine v prípade, že je senior naozaj náročnejší užívateľ, ktorý takéto možnosti využije. Mobilná tlač je funkcia, ktorú máloktorí zo seniorov budú využívať. Ak však zvolíte zariadenie s Wi-Fi, je tu šanca, že aj túto voľbu využijú. Nechceme tým teraz odstrihnúť seniorov od technológií, ktoré im môžu niečo uľahčiť. Automatická obojstranná tlač nie je priorita, ale táto funkcia môže znížiť náklady. Stále je tu voľba manuálnej obojstrannej tlače.  Ale úprimne,  vložiť na prvýkrát papier správne, aby jedna strana nebola hore nohami sa podarí málokomu z nás. 

My sme vybrali modely, ktoré sú dobrou voľbou pre cieľovú skupinu nenáročných užívateľov alebo seniorov. Aj medzi 70-ročnými užívateľmi sa však nájdu takí, ktorí dokážu pracovať s novými technológiami bez problémov. 

 

HP DeskJet Ink Advantage 2130

Lacná atramentová multifunkcia s kompaktnými rozmermi, ponúka funkciu farebnej tlače, kopírovania a skenovania. Ovláda sa pomocou niekoľkých tlačidiel a bez zložitého nastavovania je pripravená k tlači. Pripája sa USB káblom k počítaču alebo notebooku. K tlači používa dve atramentové kazety, čiernu a farebnú tricolor. Vyťaženie kazety s čiernym atramentom je 190 strán a farebný má kapacitu 165 strán. Tento model podporuje aj používania veľkokapacitných náplní XL, ktoré majú vyťaženie 330 strán farebne alebo 480 strán v čiernobielom režime. 

Canon Pixma MG2550S

Atramentová multifunkcia Canon Pixma MG2550S tlačí farebne a čiernobielo v maximálnom formáte A4. obsahuje funkciu kopírovania a skeneru s rozlíšením 1 200 Dpi. Obojstranná tlač je možná s manuálnou obsluhou. Konektivita je zastúpená USB rozhraním. Ovládanie je jednoduché a pohodlné pomocou niekoľkých tlačidiel. Aj tento model používa pre tlač dve atramentové kazety a to čiernu a farebnú tricolor s kapacitou 180 strán alebo voliteľnú XL verziu s kapacitou 400 strán pre čiernu kazeta, 300 strán pre farebnú tricolor kazetu. 

 

 

HP LaserJet Pro M15a, HP LaserJet Pro M28a

Zaujímavé laserové modely za dostupnú cenu ponúka výrobca Hewlett Packard. Ide o monochromatické tlačiarne kompaktných rozmerov. Tlačiareň HP LaserJet Pro M15 a síce ponúka iba tlač, ale tá je vo výbornej kvalite. Vstupný zásobník ma kapacitu 150 listov papiera a pre tlač tento model používa čierny toner. Tonerová kazeta s označením HP CF244A má vyťaženosť až 1 000 strán. Okrem originálneho toneru nájdete pre tento model v ponuke aj alternatívny toner, ktorým môžete znížiť náklady. Druhým z dvojice modelov je HP LaserJet Pro M28a. za ten síce trochu priplatíte, ale obsahuje okrem funkcie monochromatickej (čiernobielej) tlače aj kopírovanie a skenovanie. Za minútu vytlačí 18 strán vo výbornej kvalite. Ovládanie je pohodlné a výmena tonerovej kazety je otázkou pár sekúnd. K tlači využíva rovnakú tonerovú kazetu, ako model HP LaserJet Pro M15a s označením HPCF244A, čierna. Laserová tlačiareň aj multifunkcia výrobcu HP sa predávajú aj vo verzii s označením modelu HP LaserJet Pro M15w a HP LaserJet Pro M28nw. Koncové písmeno w je označenie pre verzie s podporou Wi-Fi. 

 

       

Stručná charakteristika 

Model 

HP DeskJet Ink 2130

Canon Pixma MG2550S

HP LaserJet Pro M15a

HP LaserJet Pro M28a

 Technológia tlače  atramentová   atramentová  laserová  laserová
 Farebná/ Čb tlač  farebná  farebná  monochromatická  monochromatická
 Rozlíšenie tlače   4 800 x 1 200 Dpi  4 800 x 600 Dpi  600 x 600 Dpi  600 x 600 Dpi
 Rýchlosť  čb tlače  7,5 str./ min.  8 str./ min.  18 str./ min.  18 str./ min.
 Rýchlosť far. tlače  5,5 str./ min.  4 str./ min.  -  -
 Rozhranie tlače  USB  USB  USB  USB
 Max. formát   A4  A4  A4  A4
 Obojstranná tlač  manuálne  manuálne  manuálne   manuálne 
 Funkcia  tlač, kopírovanie,   sken  tlač, kopírovanie,   sken  tlač  tlač, kopírovanie,   sken
 Vstupný zásobník  60 listov  60 listov  150 listov  150 listov
 Výstupný zásobník  25 listov  -  100 listov  100 listov
 Náplne  2 atramentové   kazety  2 atramentové   kazety  1 tonerová kazeta  1 tonerová kazeta
 Rozmery (H - V - Š)  304 x 149 x 425 mm  306 x 154 x 426 mm  189 x 159 x 346 mm  264 x 197 x 360 mm
 Hmotnosť  3,42 kg  3,5 kg  3,8 kg  5,4 kg

 

 

Tieto modely majú spoločné kompaktné rozmery, jednoduché ovládanie a dajú sa kúpiť za nízku cenu. Náplne do týchto tlačiarní sú cenovo dostupné s možnosťou používania aj alternatívnych náplní, ktorými sa náklady na tlač znížia. Okrem modelu HP LaserJet Pro M15a obsahujú všetky aj funkciu kopírovania a skenovania.  Pre seniorov sú tieto modely dobrou voľbou v zaujímavom pomere kvality, ceny zariadenia a nákladov na tlač.