Kancelária a škola

Akú náplň do tlačiarne si vybrať?

Na trhu dnes existuje veľké množstvo tlačiarní, ktoré pracujú s odlišnými technológiami tlače, a preto sú aj náplne do týchto zariadení odlišné. Dva najrozšírenejšie typy tlačiarní, atramentové a laserové, používajú tieto náplne: atramentové cartridge a laserové tonery.

Atramentové cartridge

Ako už názov napovedá, ide o náplne do atramentových tlačiarní. Každý výrobca dodáva na trh aj svoje originálne náplne. Okrem originálnych náplní však nájdete na trhu aj niekoľko výrobcov, ktorí dodávajú univerzálne náplne pre určité modely tlačiarní. Najlepšie je však používať vždy originálne náplne alebo náplne odporúčané výrobcom tlačiarne.

 

Pri čiernobielych atramentových tlačiarňach sa používajú náplne pre čiernobielu tlač, ktoré obsahujú iba čierny atrament. Pri farebných atramentových tlačiarňach sa môžete stretnúť s dvoma systémami náplní: 1 x čierna náplň a 1 x farebná, alebo 1 x čierna náplň a viac farebných náplní. Najčastejšie ide o 4 farby, takzvaný subtraktívny farebný model CMYK. Samostatná čierna, žltá, modrá a ružová, za pomoci ktorých sa miešajú všetky ostatné farby na požadovanú farbu tlače. Pri tomto type môžete vymieňať jednotlivo farbenú náplň, ktorá vám práve došla. Tu si však je dobre overiť cenu jednotlivých náplní a celej sady. Vo väčšine prípadov je nákup celej sady, takzvaného multipacku, cenovo výhodnejší.

 

Okrem takýchto náplní existujú na trhu aj samostatné atramenty, ktoré nie sú v kazetách, ale vo fľaštičkách. Do tlačiarní s veľkokapacitnými zásobníkmi potom dopĺňate atrament priamo z fľaštičky, bez potreby výmeny cartridgu. Tento spôsob, ak ním tlačiareň disponuje, je ekonomicky najvýhodnejší. Niektoré modely dovoľujú naplniť aj cartridge takýmto atramentom, ale spôsob je trochu zložitejší, za pomoci plniacej sady.

Tip pre vás

Každý výrobca tlačiarne, samozrejme, odporúča, aby ste používali výhradne originálne náplne do tlačiarne tej istej značky, akú máte tlačiareň. Tie sú však podstatne drahšie ako alternatívne náplne výrobcov tretích strán. Na trhu dnes existuje viacero predajcov, ktorí ponúkajú kvalitné overené náplne za výhodnejšie ceny. Takýto nákup je dobré prekonzultovať priamo s predajcom náplní a overiť si kompatibilitu náplne s modelom vašej tlačiarne. Môžete si tak vybrať z viacerých alternatívnych možností s vysokou zárukou kvality atramentu. Vo väčšine prípadov tak ušetríte nemalé peniaze.

Laserové tonery

Pri laserových tlačiarňach ide o odlišnú technológiu tlače. Farba sa nachádza v toneri vo forme prášku. Výhodou tejto technológie je, že farba vám pri dlhšej nečinnosti nevyschne ako sa to môže stať pri atramentových kazetách. Aj tu nájdete na trhu originálne tonery priamo od výrobcu tlačiarne. Okrem toho existujú aj kompatibilné tonery, ktoré vyrába iný výrobca, ale sú rovnako vhodné pre odporúčaný typ tlačiarne. Treťou možnosťou sú renovované tonery, ktoré sú naplnené práškom do pôvodných tonerov. Laserové tonery sú oproti atramentovým kazetám drahšie, ale vydržia podstatne dlhšie a konečná cena tlače je preto výhodnejšia.

Tip pre vás

Cena originálnych tonerov sa oproti cene kompatibilných tonerov môže značne líšiť. Nákupom kompatibilného toneru tak dokážete podstatne ušetriť náklady na tlač. Overte si však priamo u predajcu, či existuje takáto možnosť pre vašu tlačiareň. Niektoré tlačiarne totiž môžu byť chránené čipom alebo iným bezpečnostným prvkom, ktoré by bránili opätovnému naplneniu už použitej kazety.