Kancelária a škola

Zaujíma vás 3D tlač? Vyskúšajte si to!

3D tlač je pre niektorých ľudí stále nepochopiteľná technológia. V skutočnosti je však veľmi populárna a používa sa v rôznych odvetviach. V tomto článku vás presvedčíme o tom, že možnosť vytlačiť si vlastný 3D objekt, nie je až taká vzdialená ako by sa mohlo zdať. A nie je to ani nedostupne drahé.

 

3D tlač je vlastne výrobná technológia .Trojrozmerná tlačiareň dokáže vytvoriť reálny 3D objekt, a to na základe 3D modelu, ktorý si navrhnete v počítači. Pôvodne bola určená na výrobu prototypov, pred začatím ich sériovej výroby. V súčasnosti je populárna aj v architektúre, automobilovom priemysle, strojárstve, ale aj v marketingu. Využíva sa na výrobu rôznych modelov, plastových súčiastok, ale aj pre medicínske potreby na výrobu protéz a implantátov. 3D tlač si svoje miesto si nachádza aj v súčasnom modernom umení.

 

Ako to teda funguje?

Existuje niekoľko druhov 3D tlačiarní, ktoré pracujú pomocou rôznych techník a dokážu spracovať rôzne materiály. Princíp 3D tlače je však rovnaký.

 

3D tlač funguje na princípe postupného nanášania vrstiev materiálu. Vo finále tak získame realistický 3D objekt. Výhodou tejto technológie je, že objekt modeluje presne podľa návrhu a nevzniká pritom odpad. Najčastejšie používaný materiál pre 3D tlač je plast. V procese tvorby sa plast zahreje do tekutej podoby a následne pomocou trysiek dochádza k postupnému nanášaniu jednotlivých vrstiev. Pred nanesením novej vrstvy musí tá predošlá vyschnúť, teda plast musí naspäť stuhnúť.

 

Vyskúšajte si 3D tlač

Možno sa vám táto technológia zdá vzdialená, ale nie je to tak. Ak ste z Bratislavy a chcete 3D tlačiareň vidieť na vlastné oči a vyskúšať si ako funguje, môžete navštíviť FabLab Bratislava. Je to tvorivá dielňa, určená pre umelcov, dizajnérov, vývojárov, ale aj širokú verejnosť. Nájdete tu viacero druhov 3D tlačiarní, ktoré môžete využiť a s ich pomocou zhmotniť svoje nápady. Je však nutné vopred si dohodnúť termín návštevy. Organizujú sa tu aj workshopy, zamerané na oboznámenie sa s technológiou 3D tlače a používaním potrebného softvéru.

 

Na internete však nájdete viacero stránok, ktoré ponúkajú 3D tlač na objednávku. Je to podobne jednoduché, ako keby ste si chceli dať urobiť potlač na tričko. Zašlete svoj návrh a firma zrealizuje tlač.

 

Budete k tomu potrebovať presný návrh predmetu, ktorý chcete vyrobiť. Tento návrh je v podobe 3D modelu, ktorý si môžete vymodelovať v špeciálnom CAD programe (computer-aided design – počítačom podporovaný návrh). Podporované formáty 3D modelu sú zvyčajne .stl, .obj, .stp. alebo 3dm. Svoj 3D model následne nahráte na stránku a zadáte objednávku na 3D tlač. Ak firma nemá zverejnený cenník, zvyčajne vám najprv pošle cenovú ponuku a až po jej odsúhlasení bude predmet vyhotovený.

 

Ak nemáte program, v ktorom by ste si vedeli 3D model navrhnúť, túto službu ponúkajú samotné firmy tiež. Pošlete presné rozmery požadovaného predmetu, ktorý so chcete vytlačiť, a 3D model vám navrhnú presne na mieru. Prípadne, ak už vyrobený predmet máte, ale nemáte k nemu potrebné grafické podklady (3D model), môžete využiť službu 3D skenovania.


Ak teda máte nápad na nejaký predmet, ktorý by ste si chceli vyrobiť, môžete si ho dať vytlačiť na 3D tlačiarni. Nezáleží na tom, či si chcete dať vyrobiť prototyp nejakého produktu, ktorý plánujete vyrábať a predávať, alebo si chcete vytlačiť len autíčko ako dekoráciu domov na poličku.