Kancelária a škola

Lexmark a jeho riešenie na zjednodušenie ovládania

Dotykové ovládanie môže predstavovať problém z hľadiska použiteľnosti a zjednodušenia ovládania pre hendikepovaných ľudí. Tých, ktorí sú zrakovo postihnutí, majú znížené motorické schopnosti alebo používajú invalidné vozíky. Spoločnosť Lexmark priniesla zjednodušenie ovládania Lexmark Accessibility Solution. Ide o webový softvér, ktorý pomáha používateľom vytvoriť úlohy kopírovania, faxovania a skenovania z počítača alebo prenosného zariadenia pripojeného k sieti, akým je napríklad iPhone, iPad alebo zariadenie PDA so zjednodušením ovládania (vrátane zariadení Voice Sense a Braille Sense).

Štruktúrované zameranie

Lexmark disponuje stratégiou, ktorou zadefinoval procesy a metódy na zabezpečenie čoraz jednoduchšieho ovládania jej produktov a riešení. Práve zjednodušenie ovládania je kľúčovým ukazovateľom v každej fáze procesu vývoja ich produktov. Aby dosiahla stanovené ciele, tak spoločnosť zriadila komisiu na riadenie a dohľad nad iniciatívami, ktorých sa týka zjednodušenie ovládania.

Pokročilá technológia a inovatívne riešenia

Spoločnosť si zakladá na myšlienke, že zvyšovanie použiteľnosti produktov pre používateľov s postihnutím prinesie lepšie používateľské skúsenosti všetkým zákazníkom. Spätná väzba od používateľov s postihnutím bola impulzom pre zmeny dizajnu produktov, ako aj štandardné funkcie produktov, ktoré spoločne zjednodušujú ovládanie pre všetkých.

 

Množstvo produktov Lexmark obsahuje tieto vlastnosti:

- Hárky na oddeľovanie výstupu

- Stohovanie úloh s posunutím

- Ovládacie panely s nastaviteľným pozorovacím uhlom

- Multifunkčné produkty s možnosťou vstupu prostredníctvom numerickej klávesnice

- Dostupná výška a dosah

- Ovládače tlačiarní so zjednodušením ovládania

 

Vývojári spoločnosti Lexmark okrem toho vyvíjajú prispôsobiteľný a flexibilný hardvér a softvér, ktorý možno prispôsobiť podľa individuálnych potrieb. Táto technológia by umožňovala používateľom získať prístup k funkciám priamo z pracovnej plochy optimalizovanej pomocou technológie pre ľudí s postihnutím vrátane zväčšenia a čítania obrazovky.

 

Výhody riešenia na zjednodušenie ovládania

 

- Textové obrazovky sprístupňujú používateľom takmer každé nastavenie a možnosť dostupnú pri multifunkčnom produkte Lexmark.

- Používatelia môžu meniť vlastnosti zobrazenia vrátane veľkosti písma a farby popredia a pozadia na zlepšenie čitateľnosti.

- Používatelia môžu pred vytvorením a odoslaním úlohy skontrolovať stav multifunkčného produktu.

- Overená kompatibilita so softvérom na čítanie a zväčšenie obrazovky:

GW Micro Window-Eyes

Freedom Scientific JAWS®, MAGic®

Ai Squared Zoom Text

Serotek

 

Súprava Voice Guidance

 

Produktom, ktorý je priamo určený pre používateľov s rôznymi úrovňami postihnutia a pomôže im pohodlne a efektívne používať veľa inteligentných multifunkčných zariadení a tlačiarní Lexmark je  súprava Lexmark Voice Guidance.

Keďže je v súprave tradičná klávesnica a vybratá hlasová pomoc, súprava pridáva novú úroveň zjednodušenia ovládania zariadeniam Lexmark, ktoré majú dotykový displej eTask.

Používatelia môžu počúvať hlasovú navigáciu prostredníctvom vstavaných reproduktorov inteligentného multifunkčného zariadenia alebo tlačiarne, prípadne prostredníctvom svojich vlastných slúchadiel.

Keď je nainštalovaná, súprava Voice Guidance poskytuje niektorým inteligentným multifunkčným zariadeniam a tlačiarňam eTask od spoločnosti Lexmark ďalšie funkcie stanovené novelizáciou predpisu č. 508 USA a európskou normou EN 301 549.

Súprava Voice Guidance je kompatibilná so zariadeniami eSF používajúcimi angličtinu, francúzštinu, taliančinu, španielčinu alebo nemčinu.

Kompatibilita hardvéru funguje s multifunkčnými zariadeniami a tlačiarňami série MX910, MX810, MX710, MX610, MS812de a série CX510.

Súprava Voice Guidance funguje s rôznymi aplikáciami eSF:

 - skenovanie do siete

- balík na overovanie kariet Smart Card

- uvoľnenie tlače

- zabezpečenie zadržaných úloh

 

Aby všetko prebehlo bezproblémovo je v súprave všetko potrebné na pridanie hlasovej navigácie do podporovaných zariadení. Na zjednodušenie ovládania sa nevyžadujú žiadne ďalšie doplnky ani zariadenia.

Balenie súpravy Voice Guidance obsahuje klávesnicu, montážne rameno, skriňu riadiacej karty s adaptérom na slúchadlá, prekrytie s číselnou klávesnicou, štítok s Braillovým písmom, návod nastavenia a hárok s upozorneniami (v angličtine, francúzštine, španielčine, taliančine a nemčine).

Spoločnosť Lexmark nie je jediným výrobcom tlačiarní, ktorý prináša produkt na zjednodušenie ovládania. Súpravu hlasového ovládania má aj Canon pre zariadenia Canon imageRUNNER s technológiou rozoznania hlasu. Tá obsahuje reproduktor a mikrofón, ktorý umožňuje používateľom zadávať príkazy a vykonávať určité operácie zariadenia pomocou hlasu.