Kancelária a škola

Náplne do tlačiarní pre staršie modely

Oprášili sme staré modely tlačiarní, ktoré už v podstate nepoužívame a pokúsili sme sa nájsť pre tieto zariadenia kompatibilné náplne. Dokážeme nájsť atramentové kazety a tonery pre niekoľko rokov staré tlačiarne? Možno aj vy máte niekde doma stále starý model, ktorý ste už odložili bokom. Myslíte si, že by takáto tlačiareň bola už nepoužiteľná? Čo je väčším problémom nájsť vhodné náplne alebo vôbec spojazdniť zariadenie?

Tlačiarne na ktoré padal prach

My sme našli 3 tlačiarne, ktoré sme už pred rokmi odsúdili k zabudnutiu. Farebnú multifunkciu Epson Stylus SX218,  kedysi veľmi štýlovú tlačiareň typu All-in-One HP Deskjet F4180 a laserovú monochromatickú Konica Minolta PagePro 1350E. Všetky tieto modely zažili svoju slávu približne pred 10-timi rokmi, kedy sa predávali v obchodoch. Dnes by ste ich v ponuke hľadali márne. V bazáre ešte nejaké kusy sú k dohľadaniu za cenu 15 – 30 €. O aké modely išlo? 

Epson Stylus SX218

Epson a jeho modelová rada Stylus zahŕňala niekoľko modelov, ktoré sa veľmi dobre predávali. Multifunkcia Epson Stylus SX218 ponúkala farebnú atramentovú tlač v rozlíšení 5 760 x 1 440 Dpi. Za minútu dokázala tlačiareň vytlačiť 34 strán v monochromatickom režime alebo 15 farebných strán. Fotografiu na kvalitný lesklý fotopapier s rozmermi 10 x 15 cm dokázalo zariadenie vytlačiť za necelých 72 sekúnd. Okrem tlače ste mohli s týmto modelom aj kopírovať a skenovať v rozlíšení 1 200 x 2 400 Dpi. Konektivita bola zastúpená pevným pripojením k PC alebo notebooku pomocou USB kábla. Tlačiť ste mohli aj pomocou slotu na pamäťové karty typu xD-Picture Card. Plusom bolo, že na farebnom displeji na zariadení ste mohli vidieť náhľad fotografia z karty. Papier sa vkladal v zadnej časti do podávača s kapacitou 120 listov. Tento model tlačil pomocou 4 samostatných atramentových náplní, systém CMYK. V balení bolo k tlačiarni aj CD so softvérom. Nachádzali sa tam programy: ABBYY FineReader Sprint 8.0 (MacOS), ABBYY FineReader Sprint 9.0 (Windows), Epson Easy Photo Print, Epson Event Manager. Tie sa stále napočudovanie dajú nainštalovať aj na Win10, ale ide už o staré verzie programov.

HP Deskjet F4180 (All-in-One)

Približne v roku 2007 sa predával na trhu model spoločnosti HP s pekným štýlovým dizajnom. Patril do modelovej rady  tlačiarní typu All-in-One. Farebná multifunkcia obsahovala tlačiareň, kopírku a skener v jednom kompaktnom zariadení. Tlačila v rozlíšení 4 800 x 1 200 Dpi. Za minútu dokázala vytlačiť 20 strán A4 v monochromatickom režime alebo 14 farebných strán. Pripájala sa klasickým spôsobom pomocou USB kábla (samozrejme rozhranie staršej ver. USB 2.0). K tlači používala 2 atramentové kazety: čiernu a tricolor. Aj pre tento model ste v balení dostali CD so softvérom. Išlo o programy HP Photosmart Essential Software a ReadIris OCR Software. 

Konica Minolta PagePro 1350E 

Konica Minolta je známa predovšetkým tlačiarňami pre podnikovú sféru. Na trhu ich nájdete s doplňujúcim označením Bizhub, ktoré pre tieto zariadenia typické. Konica Minolta PagePro 1350E bola uvedená na trh v roku 2010. Bola to monochromatická jednoúčelová tlačiareň, ktorá tlačila v rozlíšení 1 200 x 1 200 Dpi laserovou technológiou. Pripájala sa pomocou paralelného portu alebo USB 2.0. Za minútu dokázala vytlačiť 20 strán. Kapacita papiera na vstupe bola 250 listov a na výstupe 150 listov. V tom období išlo o rýchlu tlačiareň, ktorá vytlačila prvú stranu za necelých 13 sekúnd a mohla sa pochváliť technológiami: Minolta FineArt + Super Fine Micro Toning. Odporúčaná mesačná vyťaženosť sa pohybovala okolo 15 000 strán.

Hľadáme náplne do tlačiarní

Pre prvý z modelov multifunkciu Epson Stylus SX218 sme našli viac než 40 predajcov, ktorí stále majú v ponuke náplne do tejto tlačiarne. Stále sa predávajú originál verzie alebo alternatívne náplne. Pre tento model nie je problém kúpiť aj dnes kompatibilné náplne za dobrú cenu. Atramentové kazety majú označenie Epson T0715 a môžete ich zakúpiť aj vo výhodnom multipacku 4 x 15 ml (čierna, azúrová, purpurová, žltá).

Univerzálne zariadenie HP Deskjet F4180, ktoré výrobca už označoval All-in-One bolo farebnou multifunkciou, ktorá tlačila pomocou 2 atramentových kaziet. Jedna čierna s označením HP 21 a druhá farebná tricolor s označením HP 22.  Aj pre tento model po viac, než 10 rokoch nájdete originálne alebo alternatívne náplne plne kompatibilné. Môžete si dokonca vybrať medzi štandardnými a veľkokapacitnými náplňami XL. Rovnako je v ponuke aj multipack, ktorý obsahuje za výhodnú cenu set oboch náplní

Pre model Konica Minolta PagePro 1350E sme hľadali čiernu tonerovú kazetu s označením Minolta PagePro 1300 Series. Ani v tomto prípade sme nezaznamenali problém s dostupnosťou u viacerých predajcov. Náplň do laserovej tlačiarne nájdete v ponuke, ako originálny toner s vyťaženosťou 3 000 alebo 6 000 strán, ale aj ako alternatívny kompatibilný toner za neuveriteľne nízku cenu alebo značkový toner od výrobcu tretej strany.

Problém nie sú náplne, ale uschnuté trysky

Po úspešnom zapojení tlačiarní a nákupe alternatívnych náplní a tonera do našich starších modelov, sme sa vrhli na tlač. Pri multifunkcii Epson sme narazili na problém s ovládačom výrobcu. Po niekoľkých pokusoch sme tlačiareň predsa len spojazdnili. Pred samotnou tlačou sme očistili trysky a pred testovaním prebehla údržba za pomoci softvéru, ktorá skontrolovala trysky, vyčistila a nastavila tlačovú hlavu. Tento úkon nám zhltol pomerne veľké množstvo atramentu z náplní, ale nakoniec sme sa dočkali farebnej tlače s veľmi uspokojivým výsledkom. Model Epson Stylus SX218 dokáže veľmi dobre slúžiť aj po viac, ako 10 rokoch. Zariadenie bolo z času na čas využívané, čo dopomohlo aj tomu, že trysky úplne nevyschli.

Pri druhom modeli sme už toľko šťastia nemali. Aj keď sme tlačiareň očistili a úspešne nainštalovali, tlač sa nerozbehla. Zariadenie hlásilo prázdne náplne. Skúsili sme ich vybrať a opätovne vložiť, ale tlač sa nám nepodarilo spustiť. Predpokladáme, že tlačiareň sa veľmi dlho nepoužívala, čo zapríčinilo zaschnutie trysiek.
 
Laserová tlačiareň Konica Minolta začala tlačiť hneď po vložení nového toneru a nainštalovaní tlačiarne. Čiernobielu tlač sme dokonca zhodnotili, ako veľmi dobrú aj napriek veku zariadenia.

Koniec dobrý, všetko dobré

Ako teda dopadli naše 10-ročné tlačiarne? Bola to kvalita tlače nad ktorou musíte prižmúriť oči alebo ani dnes nerozoznáte, že tieto tlačiarne majú dobré roky za sebou? Kvalita tlače, aspoň pri dvoch zariadeniach, ktoré sme dokázali spojazdniť, bola celkom slušná. Aj dnes by ste mohli v domácnosti tlačiť dokumenty a fotografie bez problémov. Jediné, čo by vás mohlo obmedzovať je slabá konektivita a v podstate žiadna podpora tlače z mobilných zariadení. To najdôležitejšie, čo sme chceli zistiť bola dostupnosť náplní do starších tlačiarní. Pre všetky naše modely je ponuka originálnych alebo alternatívnych náplní bohatá u viacerých predajcov. Problém by nemali mať ani iné tlačiarne a multifunkcie, ktoré sú na trhu viac než 10 rokov.