Kancelária a škola

Tlačiareň Lifeprint - malá kúzelná krabička

Lifeprint - pohyblivé fotografie

Ak si pamätáte scény z Harryho Pottera, kde sa obrázky v novinách stali pohyblivými, dnes sa k takému výsledku môžete dostať pomocou tlačiarne Lifeprint a rozšírenej reality AR. Všetko to začalo v spoločnosti Lifeprint nápadom a víziou o fotografii budúcnosti. Tá by mala byť viac, ako statický obrázok. Myšlienka pohyblivých obrázkov, nie je úplne nová a pohrávali sa s ňou už tvorcovia filmu Harry Potter. Objavila sa, ako obrázky z novín, ktoré sa pohybujú a dokonca rozprávajú. Na webových stránkach sa zase objavili pohyblivé fotografie Cinemagraph. Ide o technológiu spojenia statickej fotografie a videa. Reálne sa takáto fotografia zobrazí, ako klasická fotografia s určitým pohyblivým objektom, ktorý pôsobí, ako Gif alebo Live Photo. Cinemagraph je však formát, ktorý sa zobrazí v digitálnej podobe na webovej stránke. Lifeprint je v tomto smere krok dopredu. Vďaka malej vreckovej tlačiarni dokáže vytlačiť fotografiu do ktorej je zakomponované aj video. To si pomocou aplikácie a mobilného zariadenia, ktoré podporuje rozšírenú realitu AR môžete následne prezrieť, ako živú pohyblivú fotografiu.

Malá fotografická bezatramentová tlačiareň Lifeprint má príjemné, malé rozmery 127 x 76 x 25,5 mm a hmotnosť úžasných 200 gramov. Môžete ju nosiť so sebou vo vrecku nohavíc, bundy alebo v kabelke. Bielo-strieborná farba zariadenia podtrhuje jej elegantný minimalistický dizajn. K ergonómii prispievajú jemne zaoblené rohy. Na hornej časti sa nachádza pekné jednoduché logo. Slot je podobne, ako u iných mini fotografických tlačiarni vpredu v strede. Na zariadení nájdete USB port pre nabíjanie, zámok a stavové diody. Samozrejme nechýba prepínacie tlačidlo zapnutie/ vypnutie a malé otvory na prevlečenie šnúrky, pre pohodlné nosenie na ruke. Technológia Hyperphoto umožňuje vytlačiť živé fotografie priamo z aplikácií, ako sú Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook a iné aplikácie sociálnych sietí. Konektivita je zastúpená technológiou Bluetooth. Vstavaná batéria zariadenia sa nabíja približne hodinu a výdrž pri používaní je 10 až 15 vytlačených fotografií. Zatiaľ je dĺžka živej fotografie limitovaná na 15 sekúnd. Tlač fotografií je možná na formát 2 x 3 (50 x 76 mm) alebo 3 x 4,5 (76 x 114 mm). V balení sa okrem tlačiarne Lifeprint nachádza aj USB nabíjací kábel a 10 ks Zink samolepiacich fotopapierov.

 

 

Postup je jednoduchý, odfotiť záber, natočiť video. Vybrať video, ktoré chcete vložiť do vytlačenej fotografie. Označiť jeden snímok z videa alebo statický záber, ktorý bude nositeľom fotografie s rozšírenou realitou. Pomocou aplikácie si môžete fotografiu upraviť filtrom, pridať samolepku alebo meme. Nasledovne stačí potvrdiť vytvorenie fotografie. Celý proces trvá zhruba 30 sekúnd. Za krátky čas vám tlačiareň Lifeprint vytlačí na špeciálny papier fotografiu, ktorú si môžete, ako samolepku kamkoľvek nalepiť. Potom už len stačí pomocou Liveviewer od Lifeprint pozrieť, ako fotografia zrazu ožije. Za zmienku stojí, že takto vytvorené živé fotografie môžete zdieľať komukoľvek zo svojich známych alebo rodiny na ich vlastnú tlačiareň Lifeprint. Príjemca musí urobiť iba jediné, potvrdiť prevzatie.

Hyperfotografická tlačiareň Lifeprint na tlač živých (pohyblivých) fotografií sa predáva vo verzii Lifeprint 3 x 4.5, ktorá ma okrem Bluetooth aj podporu Wi-Fi a v menšej verzii Lifeprint 2 x 3. Tá obsahuje iba Bluetooth. Kompatibilita mobilných zariadení, ktoré spolupracujú s tlačiarňou Lifeprint je zúžená na novšie modely, ktoré dokážu pracovať s AR. Ide o najnovšie iPhony od modelu 7 a nové modely Samsung série S, LG G5, HTC 10, Google Pixel a Sony Xperia XZ. Na našom trhu nájdete model Lifeprint 2 x 3 (zatiaľ v ponuke jediného predajcu). Ide o menší model v bielej farbe. Na zahraničných e-shopoch je tlačiareň Lifeprint dostupná aj v čiernej, červenej, modrej a fialovej farbe a dokonca špeciálne balenie Harry Potter Magic. To má dizajn v bielo-zlatej alebo magickej čierno-zlatej s logom Harry Potter.