Kancelária a škola

Technológie a inovácie tlačových hláv Epson

Atramentové tlačiarne obsahujú tlačový systém, ktorého súčasťou je aj tlačová hlava. Tá má množstvo malých trysiek, ktoré veľkou rýchlosťou vystrekujú mikro kvapôčky tekutého atramentu na papier. Tlačová hlava je ovládaná krokovým motorom poháňaným ozubeným remeňom, ktorý sa posúva a prenáša pri tom atrament na papier prechádzajúci prostredníctvom valca. Okrem toho, že poznáme niekoľko typov tlačových hláv máme tu aj špeciálne hlavy konkrétnych výrobcov. Tí sa snažia aj túto súčasť svojich zariadení inovovať. Dnes sa pozrieme na tlačové hlavy spoločnosti Epson, ktoré tiež prešli určitým vývojom a dnes nájdeme v tlačiarňach a multifunkciach Epson najčastejšie tlačové hlavy s technológiou PrecisionCore a MicroPiezo.

Epson PrecisionCore

Technológia Epson PrecisionCore je inovatívny systém novej generácie, ktorý využíva vlastnosti piezoelektrických kryštálov, aby zvýšil spoľahlivosť. Práve piezoelektrická zložka generuje napätie, ktoré dokáže v milisekundách rozpoznať diagnostikou vlastný stav a správne fungovanie. V porovnaní s bežnými piezoelektrickými hlavami Epson má približne trojnásobnú hustotu dýz. Dýzy, ktoré majú priemer 20 mikrometrov opakovanie produkujú malé okruhové body s priemerom asi 40 mikrometrov. Tvorba bodov s takou presnosťou prispieva hlavne k ostrým nerozmazaným textom a jemným čiaram.

 Ďalšou výhodou okrem spoľahlivosti a kvality tlačovej hlavy PrecisionCore je rýchlosť. Technológia PrecisionCore zaisťuje špičkovú kvalitu výstupu pri vysokej rýchlosti. Tlačové čipy s vysokým rozlíšením výrobcu Epson sú jedny z najrýchlejších tlačových technológií na svete. Každá z piezoelektrických zložiek sa spustí skoro 50 000-krát za 1 sekundu. 
Tlačová hlava Epson PrecisionCore umožňuje tlač na oveľa širšie spektrum podkladov a tiež používanie farebnejšieho a stabilnejšieho zloženia atramentu. Ten môže obsahovať oveľa vyšší obsah farbív a spojív, ako je tomu u tepelných atramentových systémov. Práve mikromechanický spúšťací mechanizmus tlačovej hlavy Epson PrecisionCore sa dokáže vyhnúť určitým obmedzeniam, ktoré vychádzajú z vlastností typických pre tepelné systémy. 

A tu sa dostávame k tomu, že táto technológia Epson PrecisionCore je rozšíriteľná pre širokú škálu systémov a to od priemyselných tlačových lisov na štítky, až po stolné tlačiarne. Zásluhou modularity môžu byť tlačové čipy PrecisionCore usporiadané nielen do pohyblivých sériových tlačových hláv, ale aj do fixných lineárnych konfigurácií.

Môžeme povedať, že Epson PrecisionCore je prelomovou technológiou tlačových hláv, ktorou dokázala spoločnosť Epson spojiť svoje skúsenosti s výrobou mikroelektromechanických systémov (MEMS) a pokroky v oblasti materiálovej vedy. Do jej výskumu a vývoja investovala spoločnosť Epson veľký objem investícií.

 

zdroj: epson.com

Epson MicroPiezo

Technológia tlačovej hlavy MicroPiezo prináša vysokú kvalitu a optimalizovanú rýchlosť tlače vďaka presnému umiestneniu atramentu. Nevyužíva teplo, čo umožňuje použitie širokej škály atramentov. Túto technológiu uviedla spoločnosť Epson v roku 1993, čím nastavila laťku vysoko aj pre iných výrobcov tlačiarní. 

Ak v skratke definujeme MicroPiezo, tak ide technológiu, ktorá využíva Piezo kryštály pulzujúce na základe elektrických signálov z tlačiarne. Tvoria sa tak konzistentné kvapôčky zaisťujúce jasnú a ostrú tlač. Ak to porovnáme s termo tlačiarňami, ktoré využívajú ohrev na samotné zahriatie atramentu a vytvorenie akejsi vzduchovej bubliny, ktorá následne vypudí atrament cez dýzu sú výtlačky presnejšie (MicroPiezo). 

Najväčšími výhodami technológie MicroPiezo je vysoká rýchlosť, akou sú kvapôčky atramentu vstrekované cez dýzu. Za sekundu je to 40 000-krát. Napriek tomu sú neuveriteľné presné a tlač je ostrá a kvalitná. Samotné dýzy Epson umožňujú, že každá dokáže vytvoriť kvapky v piatich rôznych rýchlostiach. Samotný výrobca k tomu uvádza prirovnanie, že ide o podobnosť, ako pri maľovaní na plátno. Vtedy využívate rozlične veľké štetce na rôzne detaily. Práve vďaka tejto technológie je tlač vernejšia v jemných odtieňoch medzi svetlými a tmavými farbami. Prechod je oveľa plynulejší a prekrývanie prirodzenejšie. Aj keď majú termotlačiarne viac dýz neznamená to, že ponúkajú lepšiu kvalitu oproti MicroPiezo technológii. Využívajú totiž dýzy s pevnou veľkosťou, preto ak chcú dosiahnuť rovnakú kvalitu musia mať viac dýz. Plusom je, že tlačiarne s MicroPiezo technológiou nevyužívajú teplo, preto môžu používať oveľa viac typov atramentov a kvapalín, vrátane tých citlivejších na teplo.

Tlačiarne s technológiou Epson MicroPiezo tlačia nielen na rôzne typy papierov, ale podľa zariadenia môžu tlačiť aj na textílie. Zahŕňajú tiež výrobu farebných filtrov a dokonca aj aplikáciu vzorov na elektronické obvodové dosky.

Technológia Epson Heat-Free

Treticu inovatívnych technológií od spoločnosti Epson dopĺňa technológia Heat-Free. Ide presne o systém nanášania atramentu bez tepla. Tá úzko súvisí s technológiami PrecisionCore a MicroPiezo. Namiesto tepelného systému sa tlak aplikuje na piezoelektrickú zložku a tá sa následne ohýba dopredu a dozadu, čím vytláča atrament z tlačovej hlavy. Výhodu to má aj v porovnaní s laserovými tlačiarňami, ktoré pred spustením tlače nahrievajú fixačnú jednotku.

 

zdroj: epson.com

 

Ak to teraz zhrnieme, tak na rozdiel od termálnych atramentových a laserových tlačiarní sa pri technológii Epson Heat-Free nevyžaduje pri nanesení atramentu zahrievanie. Tým sa nielen skráti doba po zapnutí alebo prebudení, ktorá by inak bola potrebná na zahriatie, ale ušetrí sa aj určitá energia. Tlačiareň začne okamžite tlačiť. Pre používateľa to znamená úsporu času a peňazí. V ponuke spoločnosti Epson je veľké množstvo modelov tlačiarní práve s touto technológiou. Spadajú tam  modely z rady WorkForce Enterprise, WorkForce Pro a EcoTank.