Kancelária a škola

Ako si vybrať tlačiareň s nízkymi nákladmi na tlač

Pri výbere tlačiarne užívateľ zvažuje technológiu tlače, množstvo funkcií, bohatú konektivitu a často aj dizajn a rozmery. Je tu ešte jedno kritérium, ktoré by ste mali pri nákupe zvážiť a to je: cena tlačiarne a náklady na náhradné náplne. Časom náklady za náplne, môžu prekročiť cenu za tlačiareň niekoľkokrát.

Dôležitým faktorom, ktorý by ste mali zvážiť je cena za 1 stranu tlače. Pre výpočet skutočnej ceny za stranu tlače, by ste museli zohľadniť náklady na náplne, náklady na papier, spotrebu elektrickej energie. Pre firemnú tlač dokonca aj správu údržby a pracovnú silu. Väčšinou však pre výpočet nákladov na tlač 1 strany, berieme do úvahy cenu náplni a papiera. Najväčším faktorom ovplyvňujúcim cenu výtlačku je náplň do tlačiarne. Konkrétne vyťaženosť kazety. Tá udáva celkovú kapacitu, ktorá svojím objemom pokryje určitý počet strán tlače. Výrobcovia tento udaj pridávajú do popisu konkrétnej náplne do tlačiarne, či už ide o atramentovú alebo tonerovú kazetu. Tieto dve odlišné technológie tlače v tlačiarňach, sú častým dôvodom rozhodnutia sa pre určitú tlačiareň, práve z pohľadu nákladov na tlač. Napriek tomu, že ceny tlačiarní klesajú, atramentové a tonerové kazety sú zvyčajne veľmi drahé. Väčšina výrobcov tlačiarní generuje výnosy z predaja atramentu alebo tonerových kaziet skôr, ako predaj samotných tlačiarní. Skôr, než zakúpite tlačiareň, skúste si vypočítať náklady na tlač na stranu vydelením ceny atramentovej kazety výnosom. Výnos je počet strán, ktoré možno vytlačiť pomocou jednej atramentovej kazety alebo tonera. 

Atramentové vs tonerové kazety 

Vo všeobecnosti je cena atramentových tlačiarní cenovo dostupnejšia, ako laserové tlačiarne. Jednou z nevýhod je, že atramentové kazety potrebujú častejšiu výmenu. Tento problém do značnej miery riešia atramentové tlačiarne s tankovým zásobníkom atramentu. Laserové tlačiarne zase môžu byť menej nákladné, pri veľkom objeme tlače. Napriek tomu, že cena tonerovej kazety je vyššia, v pomere s vyťaženosťou na výmenu sa dostanete často k nižšej cene za tlač 1 strany. Priemerné náklady na výmenu atramentových kaziet pre atramentové tlačiarne sa pohybujú medzi 25 až 40 € a môžu tlačiť menej ako 1 000 stránok. Niektoré atramentové tlačiarne pre domácnosť, vám pri takýchto nákladoch pokryjú tlač približne 500 strán. Berieme do úvahy bežné 5 % pokrytie textom. Pre laserové tlačiarne majú tonerové kazety vyššiu jednotkovú cenu, ako atramentové kazety, ale majú vyššiu kapacitu, náklady na stranu sú preto oveľa nižšie. Tonerová kazeta môže pred výmenou vytlačiť 2500 až 10 000 strán.

Výpočet nákladov na stránku

Čiernobiela tlač 

Cena za čiernobiele stránky sa vypočíta vydelením ceny čiernych atramentových kaziet výťažnosťou stránky čiernej kazety.
Napríklad, ak cena atramentovej kazety Canon PG-540 je 15 €  a jej vyťaženosť je 180 strán, potom jej cena za stranu bude 15 € / 180 = 0,083 €  (8,3 centa za stranu). Ak použijete vysokokapacitnú XL kazeta s čiernym tonerom  v cene 24 € a vyťaženosť je 600 strán, potom jej cena za výtlačok bude 24 € / 600 = 0,04 € ( 4 centy za stranu). Náklady na tlač s používaním veľkokapacitných atramentových náplní sú jednoznačne nižšie.
  
Farebná tlač

Farebná tlačiareň zvyčajne používa niekoľko kaziet na tlač farebnej stránky. Preto, aby ste odhadli cenu za farebnú stránku, musíte vypočítať náklady na stranu každej farebnej kazety a potom kombinovať toto číslo s monochromatickými nákladmi na stránku, aby ste získali konečnú cenu za farebný výtlačok. Príkladom môže byť atramentová tlačiareň HP DeskJet Ink Advantage 5075. Ak si zakúpite tento model vaše náklady na jej atramentové kazety Tricolor (azúrová, purpurová a žltá) budú 12 € a dokážu spracovať až 200 strán. Tlačiareň používa aj čiernu atramentovú kazetu s cenou 13 €, ktorá má kapacitu 360 strán. Konečná cena za výpočet farebnej tlače sa rovná 9,6 centov na stranu (12 € / 200) + (13 € / 360) =  0,096 €) s delením 2 kaziet vychádza na 0,048 €. Pri vyššej cene za jeden výtlačok už je dobré premýšľať o používaní veľkokapacitných náplní, ktorými sa cena za stranu zníži alebo o alternatívnych náplniach. Tie s garanciou vysokej kvality dokážu znížiť náklady niekoľkonásobne. Závisí aj od iných faktorov, preto určiť presne náklady na tlač jednej strany je ťažké. Odrážame sa od ceny naplní a vyťaženosti podľa výrobcu. Tento údaj je formátovaný na 5 % pokrytie zvyčajne formátu papiera A4. A tu sa dostávame k ďalšiemu háčiku, užívateľ môžem meniť písmo. Na spotrebe atramentu sa odrazí veľkosť písma, zmena písma na kurzíva alebo tučné písmo. Rovnako aj rôzny štýl písma, (hlavne ozdobného) môže zvýšiť spotrebu atramentu. Preto vždy berte výpočet nákladov na tlač strany, ako údaj pre štandardný dokument. 

Je to skôr odrazový mostík k tomu, aby ste vedeli aké náklady na tlač, vás čakajú s určitým modelom tlačiarne. Prirátava sa samozrejme aj cena papiera a aj tá môže v prípade fotopapiera alebo špeciálneho papiera náklady navýšiť. No skôr uvažujme tak, že sme hľadali cenu za tlač pri klasickom kancelárskom papieri s bežne upraveným dokumentom s priemerným 5% pokrytím. Medzi nepriame náklady patrí spotreba energie, obsluha, servisné úkony a dokonca aj náklady na odpad (spotrebované náplne). 

Krátky záver 

Skôr než si zakúpite tlačiareň, vypočítajte si náklady na tlač 1 strany. Akákoľvek výhodná kúpa, cenovo atraktívnej tlačiarne, vás môže z dlhodobého hľadiska prekvapiť nákladmi na náplne. Za relatívne krátky čas, sa tak môžete dopracovať k sume, ktorá niekoľkonásobne prevýši náklady na nákup samotného zariadenia. Samozrejme, že k tomu vždy dôjde, ale smerodajná je cena náplní/ vyťaženosť. Zapamätajte si, že ak si kúpite vysokokapacitnú atramentovú kazetu, cena za stranu bude samozrejme nižšia, ako štandardná kapacita, pretože potrebuje menej častú výmenu.

Tip pre vás

Na stránkach výrobcu Epson nájdete kalkulačku úspor, ktorá vám vyráta náklady pre niektoré modely ECOTANK Epson s priamym porovnaním s konkurenčnými tlačiarňami. Do akej miery zodpovedá tento výpočet reálnemu stavu alebo ide o marketingový ťah, nech každý posúdi sám.