Kancelária a škola

Atramentová vs Laserová tlačiareň

Ak si v dnešnej dobe kupujete tlačiareň, zrejme sa rozhodujete medzi atramentovou a laserovou technológiou. Kedysi boli populárne aj ihličkové tlačiarne, ktorých veľkou výhodou boli prevádzkové náklady. Avšak najmä kvôli ich vysokej hlučnosti a nižšej kvalite tlače sa dnes už veľmi často nepoužívajú.

Pred nástupom laserových tlačiarní do domácností, vládli pre domáce použitie a v malých firmách atramentové tlačiarne. Tie sa dlhé roky držali na vrchole, vďaka svojej nižšej hlučnosti oproti ihličkovým tlačiarňam, nízkym prevádzkovým nákladom a celkovým nákladom na tlač, ako aj vďaka rýchlosti a vysokej kvalite tlače. Masívnejší nástup novej laserovej technológie na trhu s tlačiarňami a dostupné ceny pre koncových užívateľov však zdvihli vlnu záujmu o tieto zariadenia aj v malých firmách a v domácnostiach. Užívatelia si rýchlo prerátali náklady na tlač pri laserovej a atramentovej tlačiarni.

Obidve technológie majú svoje výhody aj nevýhody, a nie v každom prípade platí, že novšia technológia je pre koncového užívateľa tou výhodnejšou. Preto si v dnešnom článku porovnáme atramentové a laserové tlačiarne. Vy si potom môžete ľahko vybrať, ktorá je pre vás vhodnejšia.

 

Atramentová a laserová tlačiareň

 

 

 

 

 

Atramentová tlačiareň

Atramentové tlačiarne sú na trhu už dostatočne dlho a ich vývoj logicky napredoval. Dnes disponujú veľkým množstvom rôznych doplnkových funkcií. Pracujú na princípe nanesenia malých kvapiek atramentu na papier. Okrem čiernobielej verzie tlače zvládajú aj farebnú tlač. Tá vzniká namiešaním základných farieb (modrej, ružovej a žltej) atramentových náplní do požadovanej farby. Výsledná kvalita tlače závisí aj od kvality použitého papiera.

Výhody

Nízka cena tlačiarní

Nižšia hlučnosť (berieme do úvahy predchádzajúce ihličkové tlačiarne)

Vysoká rýchlosť tlače

Vysoká kvalita tlače

Nevýhody

Náklady tlače závisia od ceny náhradných náplní (atramentových kaziet)

Častejšia výmena náplní (oproti laserovým tlačiarňam)

Údržba

Vhodné pre menší objem tlače

Atramentové tlačiarne sú dobrou voľbou pre domácnosti, hlavne kde sú žiaci a študenti. Cena tlačiarní je nízka a rozmery sú kompaktné, takže s umiestnením, hoci aj na písacom stole, nebudete mať problém. Ak si vyberiete tlačiareň, ktorá samostatné kazety náplni pre každú z farieb, ušetríte na prevádzkových nákladoch.  Ak tlačíte ako bežný užívateľ, pár desiatok dokumentov za mesiac, je pre vás atramentová tlačiareň správnou voľbou. Ak vsadíte na multifunkčnú tlačiareň s kopírkou a skenerom, máte výborné multifunkčné zariadenie v domácnosti.

Laserová tlačiareň

Táto technológia sa veľmi rýchlo udomácnila, nie len vo veľkých firmách, ale aj v malých firmách a domácnostiach. Laserové tlačiarne sú oproti atramentovým tlačiarňam drahšie, ale s postupom času sú cenovo dostupnejšie. Laserové tlačiarne pracujú na princípe tvorby tlače, pomocou toneru v podobe jemného prášku, ktorý sa do papiera dostáva laserovým lúčom. Na trhu nájdete čiernobiele aj farebné laserové tlačiarne.  Keďže ide o novšiu technológiu, je samozrejmé, že kvalita tlače je na vysokej úrovni. Tonery do laserovej tlačiarne sú drahšie, najmä teda pri farebnej tlači. Na druhej strane, čo sa týka spotreby tonera, tá je oproti atramentovým tlačiarňam nižšia. Nie je potrebná tak častá výmena náplní.

Výhody

Vysoká kvalita tlače

Nízke prevádzkové náklady

Rýchlosť tlače (systém tlačenia celej strany naraz, nie po riadkoch)

Nízka hlučnosť (tichý chod v prevádzke)

Nevýhody

Vyššia cena v porovnaní s atramentovou tlačiarňou

Laserová tlačiareň je výbornou voľbou pre malé firmy a domácnosti, kde potrebujete tlačiť veľký objem dokumentov rýchlo a vo vysokej kvalite. Najvýhodnejšími na trhu sú čiernobiele laserové tlačiarne, ktoré dokážu na jednu výmenu toneru vytlačiť veľký objem tlače. Z dlhodobého hľadiska je práve nákup takejto laserovej tlačiarne, v pomere výkonu a celkových nákladov na tlač, najvýhodnejší.

Na záver

Z nášho porovnania vyplýva, že laserové tlačiarne sú výhodnejšie, najmä ak potrebujete tlačiť často a veľký objem dokumentov. Sú rýchle, produkujú kvalitnú tlač, disponujú veľkokapacitnými zásobníkmi pre veľký objem tlače bez zásahu a toner vydrží podstatne dlhšie, ako atramentové náplne. Pre firmy je to síce vyššia vstupná investícia, ale z dlhodobého hľadiska sa premietne do nízkych nákladov na tlač a prevádzku.

V domácnostiach sa nákup drahšej laserovej tlačiarne nemusí práve z dlhodobého hľadiska oplatiť. Ak využívate tlačiareň iba občasne, je pre vás výhodnejšou voľbou kvalitná atramentová tlačiareň. Tú si môžete zaobstarať za oveľa nižšiu cenu než laserovú tlačiareň. Ak si vyberiete model, ktorý má aj dostupnú cenu náplní, pre potreby tlače v domácnosti máte vyhraté.