Kancelária a škola

Tlačiareň pre študenta

Nakupujeme tlačiareň pre školákov a študentov

Vybrali sme sa do obchodov pozrieť aktuálnu septembrovú ponuku tlačiarní a multifunkcií, vhodných pre školáka. Naše požiadavky boli: dostupná cena, nižšie náklady na tlač a jednoduchá obsluha, ktorú zvládne samostatne aj žiak základnej školy. Do úvahy sme brali, vek žiaka a školské úlohy pri ktorých využije tlač alebo kopírovanie. 

Tip tlačiarne pre žiaka základnej školy

Žiaci základných škôl, hlavne na druhom stupni pracujú na rôznych projektoch a v rámci domácich úloh si musia niektoré zadania aj vytlačiť. Pre nich je dobrou voľbou jednoduchá farebná tlačiareň s funkciou tlače, plusom je multifunkcia, ktorá ponúka aj kopírovanie a skenovanie. Ceny základných tlačiarní a multifunkcií začínajú niekde pod hranicou 50 €. Čo sa týka konektivity, tá nie je, až tak dôležitá a žiak základnej školy si vystačí s tlačiarňou pripojenou USB káblom k PC. Najčastejšie bude tlačiť svoje zadania vypracované v počítači. Nám padla do oka multifunkcia HP DeskJet Ink Advantage 3788. Čo všetko ponúka? Má malé rozmery (môžeme povedať, že ide o najmenšiu atramentovú multifunkciu) a moderný originálny dizajn, ktorý sa hodí do študentskej izby.  Zaujímavá je aj cena, ktorá sa pohybuje okolo 50 €. 

Multifunkcia HP DeskJet Ink Advantage 3788

 Technológia tlače  atramentová, farebná  
 Rozhranie  USB, Wi-Fi
 Maximálne rozlíšenie tlače  4 800 x 1 200 Dpi
 Rýchlosť čiernobielej tlače  8 str/ min.
 Rýchlosť farebnej tlače  5,5 str/ min.
 Doba tlače prvej strany  15 sek. čb/ 18 sek. farebne
 Maximálny formát papiera  A4
 Funkcie  tlač, kopírovanie, skenovanie
 Duplex (obojstranná tlač)  áno
 Vstupný zásobník papiera   60 listov
 Výstupný zásobník papiera  25 listov
 Náplne  1 x  čierna, 1 x tricolor
 Displej  áno (informatívny)

 

Tip pre študenta strednej školy

Študent strednej školy má už vyššie nároky na tlačiareň. Nielen kvôli širšiemu spektru študijných zadaní, ale často využíva tlačiareň aj pre tlač fotiek a obrázkov zo sociálnych sietí, prípadne svojich záujmov. Preto je najvhodnejšia farebná multifunkcia, ktorá podporuje aj bezdrôtové pripojenia pre tlač z mobilných zariadení. Tu nás zaujalo niekoľko modelov. Jedným je Epson Expression Home XP-342 v cene okolo 55 €. Ide o atramentovú farebnú multifunkciu, ktorá má podporu Wi-Fi. Ďalším sľubným modelom je HP DeskJet Ink Advantage 5075. Multifunkcia, ktorá tlačí v rozlíšení 1 200 x 1 200 Dpi, rýchlosťou 7 str/ min. v čiernobielom režime alebo 10 str/ min. farebne. Nechýba automatická obojstranná tlač a podpora Wi-Fi. Do tohto zariadenia idú 1 x čb atramentová kazeta  a 1 x farebná (tricolor) kazeta. Naším favoritom je Canon Pixma TS5050. V cene okolo 60 – 65 € dostanete farebnú atramentovú multifunkciu s podporou Wi-Fi. Nechýba obojstranná tlač (manuálna) a ADF (automatický podávač papiera). Pekný dizajn, prehľadný 7,5 cm farebný displej a 4 samostatné atramentové náplne. Plusom je čítačka kariet a podpora PictBridge. 

 

Multifunkcia Canon Pixma TS5050

 Technológia tlače  atramentová, farebná 
 Rozhranie  USB, Wi-Fi
 Maximálne rozlíšenie tlače  4 8000 x 1 200 Dpi
 Rýchlosť čiernobielej tlače  12,6 str/ min.
 Rýchlosť farebnej tlače  9 str/ min.
 Doba tlače prvej strany  Bezokrajová tlač fotografií pod 40 sek.
 Maximálny formát papiera  A4
 Funkcie  tlač, kopírovanie, skenovanie
 Duplex (obojstranná tlač)  manuálna
 Vstupný zásobník papiera   100 listov
 Výstupný zásobník papiera   -
 Náplne  5 samostatných atramentov
 Displej  áno (7,5 cm)

 

Nás tip pre študenta vysokej školy

Vysokoškoláci tlačia veľa študijného materiálu a dôležitá je pre nich rýchla, lacná tlač a funkcie kopírovania, skenovania. Dobrá konektivita by nemala chýbať a plusom je automatická obojstranná tlač pre zníženie nákladov. V tomto prípade si vystačia s čiernobielou tlačou, ale v lepšej kvalite. Tu je naším jasným favoritom spoločnosti HP. Tohtoročné modely HP LaserJet Pro MFP M15w a HP LaserJet Pro MFP M28w. Obidva modely sú tohtoročnými novinkami výrobcu HP a ponúkajú monochromatickú tlač laserovou technológiou. Model HP LaserJet Pro MFP M15w je rozmerovo najmenšou laserovou tlačiarňou, ktorá vám ušetrí kopec miesta a hodí sa aj do malej študentskej izby. Okrem rýchlej a kvalitnej tlače ponúka aj podporu bezdrôtového pripojenia. Hoci nejde o plnohodnotnú multifunkciu dokáže skenovať z mobilného zariadenia. Model HP LaserJet Pro MFP M28w je multifunkcia (All-in-One), ktorá  okrem tlače obsahuje aj funkciu kopírovania a skenovania. Rozmerovo patrí k menším kompaktným  zariadeniam. Oproti prvému modelu nabrala pár cm, hlavne na hĺbke, váži o niečo viac. Čo sa týka rýchlosti a rozlíšenia tlače sú na tom obe zariadenia rovnako. Je tam však cenový rozdiel. Kým tlačiareň HP LaserJet Pro MFP M15w sa zmestí do rozpočtu pod 100 €, za model HP LaserJet Pro MFP M28w si priplatíte trochu viac.

HP Laser Pro MFP M15w

 Technológia tlače  laserová, monochromatická
 Rozhranie  USB, LAN,
 Maximálne rozlíšenie tlače  600 x 600 Dpi
 Rýchlosť čiernobielej tlače  18 str/ min.
 Rýchlosť farebnej tlače  -
 Doba tlače prvej strany  8,4 sekundy
 Maximálny formát papiera  A4
 Funkcie  tlač, (skenovanie zo smartfónu)
 Duplex (obojstranná tlač)  nie
 Vstupný zásobník papiera   150 listov
 Výstupný zásobník papiera  100 listov
 Náplne  toner laserový čierny
 Displej  nie

 

Náš tip

Pre všetky modely sú k dispozícii aj alternatívne plne kompatibilné náplne, ktorými ušetríte veľmi peknú sumu za náklady na tlač.