Kancelária a škola

Minimalizmus

Ak by sme chceli definovať minimalizmus alebo priblížiť jeho význam, mali by sme sa vrátiť do obdobia 50.rokov  20.storočia. Práve vtedy sa začal objavovať v umení. Najprv to bolo sochárstvo a maliarstvo, neskôr sa minimalizmus rozšíril do hudby, literatúry, architektúry, ale aj filmu a dizajnérstva. Minimalizmus bol interpretovaný, ako reakcia na subjektívne vnímanie abstraktného expresionizmu. Základným znakom minimalistických diel bola jednoduchá geometrická forma. V praxi to znamenalo s minimom prostriedkov dosiahnuť maximálny účinok s odstránením všetkého rušivého alebo nepodstatného. Tým sa dosiahlo upriamenie na podstatný prvok a dosiahnutie intenzívneho vnímania. Trochu neskôr sa minimalizmus preniesol aj do filozofie. Ako reakcia na konzumnú spoločnosť preferoval minimalizmus kvalitu pred kvantitou. A práve z toho aj dnes ťaží novodobý minimalizmus pri propagácii udržateľnosti. 

 

Za posledné roky sa minimalistický štýl dostal do podvedomia spoločnosti hlavne so spomínanou udržateľnosťou a znižovaním odpadu. Je dôležité nehromadiť zbytočné veci, ktoré nám neprinášajú úžitok. Minimalizmus sa dostáva do dizajnérstva a do našich domov v podobe zariadenia obydlia. No nielen to, ale aj pracovný priestor v modernej kancelárii už čoraz častejšie nesie znaky tohto štýlu. Roky, keď sa v malej kancelárii hromadili stohy papierov a kníh v skriniach na celú stenu a hromada pomôcok potrebných aj nepotrebných na pracovnom stole sú preč. Moderná kancelária nesie v sebe prvky minimalizmu s dorazom na voľný priestor a celkovú prehľadnosť.  Minimalizmus je viac, ako usporiadanie v priestore. Je to v podstate životný štýl, ktorým si vytvárame praktické prostredie s niekoľkými pozitívnymi benefitmi. Mohli by sme povedať, že sa riadi aj určitými zásadami. 

 

“Dokonalosť dosiahnete, nie vtedy keď už nemáte čo pridať, ale keď už nemáte čo odstrániť.” – Antoine de Saint-Exupéry

 

Menej je niekedy viac

Dôležité je vzdať sa množstva vecí a pochopiť, že niekedy je menej viac. Nezhromažďovať množstvo vecí, ale zamerať sa na to, čo naozaj potrebujeme a využijeme. Úžitkovosť je parameter, ktorý využijete aj v domácej kancelárii. Marie Kondo je autorkou kníh Kúzelné upratovanie a Upratané. Jej filozofia má základy v usporiadaní vecí a detailoch. Základnou myšlienkou je efektívne upratanie a usporiadanie veci v priestore.

Všetko má mať svoj účel

Tu sa presne dostávame do toho, prečo je dobré sa obklopiť vecami, ktoré sú účelné. Pomer medzi tým čo chceme, máme a tým čo naozaj potrebujeme a využijeme. Ak nás nerozptyľuje a to hlavne v pracovnom priestore veľa vecí, vieme sa lepšie sústrediť.

Veľa vecí veľa odpadu

Ďalším faktorom je, že čím viac vecí máme o to viac odpadu vyprodukujeme. Tu je dobré prihliadať na udržateľnosť a tým prispieť kladne k životnému prostrediu.

Emócie nie sú úmerné s množstvom vecí

Vzdať sa niekedy nepotrebných vecí je skoro na slzy. Nepotrebné a to čo nám neslúži netreba držať silou mocou a to sa týka všetkého aj vecí. Často to už len odpútava pozornosť od toho dôležitejšieho.

 

 

Minimalistický zariadený pracovný priestor alebo len pracovný kút, ktorého súčasťou je stôl a jedna políčka dajú vyniknúť priestore a tomu, čo v tom priestore vykonávame. Nemusí nás nič odvádzať od sústredenia na určitú úlohu. Minimalizmus je životný štýl zameraný na kvalitu nie kvantitu a znižovanie odpadu. Netýka sa to len vecí, ale aj zmýšľania. Je to istý spôsob života, keď sa snažíme zamerať na to potrebné a priniesť do života jednoduchosť. Ak uznávame minimalizmus alebo sa o to aspoň pokúsime prídeme na to, že sa uvoľníme od potrieb vlastnenia, nadmerného nakupovania a nekonečného zhromažďovania. Princípom minimalizmu je oslobodenie sa od vlastnenia a kvantity nahromadených vecí. Čo všetko dokážeme získať minimalistickým spôsobom života alebo minimalistickým prístupom.

 

- viac slobody a času 
- jednoduchšiu organizáciu a prehľad
- sústredenie sa na to dôležité
- lepší prístup k životnému prostrediu
- voľnosť od materiálneho sveta
- poriadok a viac sústredenia
- viac priestoru


V pracovnom priestore to má veľké plus v tom, že nás menej rozptyľujú zbytočnosti a viac sa dokážeme sústrediť na dôležité úlohy. Usporiadanie v minimalistickom štýle ponúka oveľa väčšiu prehľadnosť a nestane sa vám, že vás budú rozptyľovať zbytočnosti. Sústredíte sa na to, čo má naozaj zmysel. Identifikujete to, čo má naozaj zmysel a ušetríte tým aj čas. V konečnom dôsledku zjednodušíte svoj život, znížite stres a vytvoríte si príťažlivejšie prostredie.

 

“Tajomstvom šťastia nie je hľadať viac a nové, ale v rozvíjaní schopnosti užívať si menej.” – Sokrates