Kancelária a škola

Aký papier vybrať na vizitky

Ak si chcete doma sami vyrobiť vizitky tak budete potrebovať nielen dobrú tlačiareň, ale aj kvalitný papier, na ktorom návrh vizitky vytlačíte. Aký typ papiera je vhodný? Použiť môžete samozrejme akýkoľvek papier s požadovanou hrúbkou, ale my máme pre vás pár tipov, ako si vybrať dobrý vizitkový papier.

 

Ak vyberáte vhodný papier na vizitky je potrebné zvážiť jeho gramáž respektíve hrúbku papiera. Tenký, kancelársky papier nie je vhodný na vizitky. Preto sa zamerajte na papier s gramážou nad 200 gramov. Môžete síce vybrať aj papier s gramážou nižšou 200 gramov, ale vizitky sa zvyknú skôr pokrčiť, majú teda nižšiu životnosť. Štandardne sa používa papier s gramážou 200 až 400 gramov. Pevnosť a hrúbka papiera sa zvyčajne udáva ako hrúbka a neudáva sa v mm, ale v gramoch. Ide o takzvanú plošnú hmotnosť, ktorá určuje koľko gramov váži 1 m2 papiera. Čím je papier tenší, tým ľahší je m2. Ak si vyberiete papier s nižšou gramážou je ideálne ho laminovať. Na laminovanie je vhodný hladký neštruktúrovaný papier. Pri štruktúrovanom papieri sa môže pri laminácii vyskytnúť nežiadaný efekt vzniku bubliniek.

 

Ak viete dopredu či zvolíte papier s menšou hrúbkou a laminovanie vizitky alebo hrubší papier, môžete sa zaoberať farbou a povrchom papiera. Pri tomto kroku už berte do úvahy grafiku vizitky, aby ste zladili celkový dizajn s typom papiera. Niekedy bola dominantnou farbou vizitiek biela. Dnes už nájdete širokú škálu farieb a výnimkou nie je ani čierna farba vizitky. Ak máte bohatú grafiku vizitky vyhnite sa výraznému štruktúrovanému papieru, ktorý by pôsobil rušivo. Takže po gramáži sa sústredíme na povrch a farbu vizitkového papiera.

 

 

Povrch papiera môže byť matný, lesklý alebo štruktúrovaný. Najnovšie existujú aj pvc listy pre tvorbu vizitiek. Ale mi sa vráťme k papieru. Klasický matný papier je vhodný na rýchlu tlač nizkonákladových vizitiek. Vyznačuje sa vynikajúcou belosťou. Následuje lesklý papier v rôznych hrúbkach. Ak sa potrebujete odlíšiť a máte kreatívne myslenie, tak zvolíte typ kreatívneho papiera s rôznou štruktúrou.

 

Nakoniec sa netreba báť ani farieb. Biela je klasika a všetky jemné, pastelové farby sa používajú vo veľkej miere. V poslednej dobe sú veľmi obľúbené aj tmavé farby a čierna. Ak zvolíte k tomu správny font a jeho farbu, napríklad zlatá alebo strieborná, tak vizitky pôsobia veľmi luxusne.

 

Od formátu papiera závisí aj počet vizitiek. Väčšinou je to formát A4 a veľkosť vizitiek je 90 x 50 mm alebo 85 x 54 mm, čo je štandardný Euro formát. Podľa veľkosti si viete nastaviť, koľko kusov vizitiek vytlačíte z jedného hárku papiera.

 

 

Luxusné vizitky sa vyznačujú svojou eleganciou a pôsobia veľmi reprezentatívne. Nielen dizajnom, ale aj na dotyk by mali evokovať kvalitu. Často je chyba pri tvorbe takej vizitky nie zlý výber papiera alebo farby, ale nevhodne zvolený grafický dizajn. Tu platí pravidlo v jednoduchosti je krása. Minimalistické vizitky sú trendom dnešnej doby a pôsobia veľmi luxusne.

 

 

Ak si chcete vytlačiť vizitky doma sami zvážte teda nielen grafický dizajn, ale výber toho správneho paiera.